Σπυρίδων Κίντζιος: «Τεράστια ευκαιρία ο ψηφιακός μετασχηματισμός»

Αναγεννιούνται η εκπαίδευση και η συμβουλευτική στο χωράφι

kintzios
Συνέντευξη του πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδωνα Κίντζιο στους Νίκο Λάππα και Αντώνη Ανδρονικάκη για την "ΥΧ"

Συνέντευξη στους Νίκο Λάππα, Αντώνη Ανδρονικάκη

Η «ΥΧ» είχε την τιμή και τη χαρά να συνομιλήσει με τον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδωνα Κίντζιο, με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του πανεπιστημίου, με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ο κ. Κίντζιος αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της «τεράστιας ευκαιρίας», όπως τη χαρακτήρισε, για καθολική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Ο ίδιος μίλησε και για τη σημασία να τεθεί σε νέες βάσεις η κατάρτιση του γεωτεχνικού, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμβουλευτική νέας μορφής που θα αποτελέσει θεμέλιο για το άλμα της ελληνικής γεωργίας.

 

Ποια η σημασία του μνημονίου συνεργασίας που υπογράψατε και τι θα σημάνει αυτή η συνεργασία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα;

Κατ’ αρχάς, να σας καλωσορίσω στο ΓΠΑ, είναι τιμή και χαρά μας η παρουσία σας εδώ. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το δεύτερο ερώτημά σας. Πίσω από τη λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, κρύβεται μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Αυτή η επανάσταση δεν δίνει απλώς μια βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά μπαίνει στην καρδιά των προβλημάτων και δίνει λύσεις. Υπό αυτή την έννοια, η χώρα μας και ο αγροτικός τομέας έχουν να ωφεληθούν τα μέγιστα.

Η Ψηφιακή Γεωργία μας δίνει τη δυνατότητα, παρακολουθώντας όλη την αλυσίδα παραγωγής, από το χωράφι μέχρι τον τελικό καταναλωτή, να πετύχουμε ορισμένα πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτον, να εξορθολογήσουμε τους πόρους που χρησιμοποιούμε. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους πόρους είτε επειδή είναι δυσεύρετοι, όπως π.χ. το νερό, είτε επειδή είναι ακριβοί, όπως στην περίπτωση της λίπανσης και της φυτοπροστασίας.

Άρα, εξορθολογίζοντας τη χρήση αυτών των πόρων και παρακολουθώντας ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε μπορούμε να πετύχουμε οικονομίες κλίμακος και βέβαια να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.

Άρα, ευφυής γεωργία σημαίνει λιγότερες εισροές;

Ευφυής γεωργία, για τα ελληνικά δεδομένα, θεωρώ ότι σημαίνει λιγότερες εισροές ανά στρέμμα. Ψεκάζεις όταν πρέπει να ψεκάσεις, λιπαίνεις εκεί που πρέπει να λιπάνεις, αρδεύεις την κατάλληλη περίοδο.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα επίσης να προσθέσω σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η Ευφυής Γεωργία δεν είναι κατάλληλη για μικρές χώρες και μικρές εκμεταλλεύσεις, ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η ευφυής γεωργία είναι πρωτίστως για μικρές χώρες. Δεύτερον, και πάρα πολύ σημαντικό, επειδή η χώρα είναι μικρή και επειδή στην ελληνική γεωργία έχουμε πολλές κλιματικές ζώνες, είναι πολύ σημαντικό το πώς θα αναπτύξουμε τα μοντέλα της ψηφιακής γεωργίας.

Βελτιστοποιώντας αυτά τα μοντέλα, είμαστε πρωτοπόροι και μπορούμε αυτά που μαθαίνουμε στην Ελλάδα να τα μεταλαμπαδεύσουμε σε τρίτες χώρες. Επομένως, και ακαδημαϊκά και οικονομικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα. Για να μη λέμε θεωρίες, δείτε παραδείγματα άλλων χωρών, όπως της Εσθονίας και της Φιλανδίας, που, λόγω του μικρού μεγέθους τους, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν μοντέλα και τεχνολογίες που τις κατέστησαν πρωταγωνίστριες και ηγέτιδες στον χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Επομένως, μπορεί και η Ελλάδα να καταστεί ηγέτιδα στην ψηφιακή γεωργία και στον αγροτικό τομέα σε διεθνές επίπεδο, κάτι που άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έχει αναφέρει σε δηλώσεις του και ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, που έχει βραβευθεί από το ΓΠΑ και αποτελεί διακεκριμένο μέλος του πανεπιστημίου μας.

«Mε τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ξαναχτίζεται η σχέση αγρότη – γεωπόνου»

Να περάσουμε στη συμφωνία με το ΨΗΠΤΕ, μιλήστε μας για το περιεχόμενό της…

Είναι μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία. Αφορά τη συνεργασία του συγκεκριμένου υπουργείου με τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι πολύ σημαντικό, σε εμβληματικά έργα για την Ελλάδα, όπως του ψηφιακού μετασχηματισμού, να περιλαμβάνονται τα πανεπιστήμια και έτσι να μπορούμε να συνεργαστούμε και ο ένας να μάθει από την εμπειρία του άλλου. Το αντικείμενο είναι πολύ ευρύ και αφορά όλα τα επίπεδα εφαρμογής της ψηφιακής γεωργίας στην Ελλάδα.

Ένα σημαντικό κομμάτι του αφορά την εκπαίδευση που θα γίνει, σε πρώτη φάση, σε περίπου 4.500 γεωτεχνικούς και φοιτητές από το ΓΠΑ, για να ακολουθήσουν οι αγρότες. Είναι, επίσης, σημαντικό ότι με την οικονομική αρωγή και της ΕΕ θα έχουμε τη δημιουργία και ανάπτυξη των υποδομών Ψηφιακής Γεωργίας, έργου μεγάλης εμβέλειας και πνοής. Στη συνέχεια θα δραστηριοποιηθούμε στην αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων για κάθε τόπο, κάθε καλλιέργεια, ανάλογα με τις ανάγκες των παραγωγών και, βέβαια, θα εκπαιδεύσουμε τους γεωτεχνικούς στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Το ζήτημα της εκπαίδευσης θα πρέπει να το δούμε σε μία διάσταση που θα συμπεριλαμβάνει το θέμα της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, της περίφημης Συμβουλευτικής. Πλέον, η γεωργία πρέπει να αλλάξει μοντέλο επιστημονικής διαχείρισης. Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για «παραδοσιακή γεωργία», η σύγχρονη γεωργία σημαίνει καλύτερα προϊόντα, καλύτερες αποδόσεις, ασφαλέστερα τρόφιμα για τον καταναλωτή και σεβασμός στο περιβάλλον με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Η διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, χρειάζεται η συμβολή ενός γεωτεχνικού που θα επικαιροποιεί όλες αυτές τις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και θα έχει μια διαρκή παρουσία δίπλα στον παραγωγό. Θα πρέπει να αναδημιουργηθεί η σχέση αγρότη – γεωπόνου/γεωργικού συμβούλου.

Ο αγρότης τι μπορεί να περιμένει από τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή;

Πολύ σημαντική ώθηση θα δώσουν όλα τα παραπάνω εργαλεία της νέας εποχής του πρωτογενούς τομέα πρωτίστως στους νέους αγρότες. Είναι αγρότες που αναζητούν κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους, έχουν μεγαλώσει με το κινητό τηλέφωνο και μπορούμε να τους προσφέρουμε μια εκδοχή της γεωργίας που δεν θα είναι η παραδοσιακή, παρωχημένη γεωργία, αλλά θα έχει μια εξειδικευμένη μορφή που δύναται να αναζωογονήσει τη ζωή της υπαίθρου.

Υπό αυτή την έννοια, θα ωφεληθούν το σύνολο των αγροτών και η περιφέρεια και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν προοπτικές μια ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας μας. Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε, οι ισχυρές χώρες έχουν υψηλά ποσοστά αποκέντρωσης.