Στ. Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης: «Δημιουργία τοπικών και περιφερειακών δικτύων για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός»

Στη σημασία της 5ης AgroExpo στην Ιεράπετρα για την τόνωση του αγροτικού κλάδου στο νησί, στις συνέργειες μεταξύ πρωτογενούς τομέα και τουρισμού, καθώς και στα μεγάλα έργα υποδομής που θα ανατάξουν τον παραγωγικό δυναμισμό της μεγαλονήσου αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανακοινώνοντας εμμέσως την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Πιστεύετε ότι οι επισκέπτες της Κρήτης έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν και τα προϊόντα της; Με λίγα λόγια, πόσο καλά συνεργάζεται ο τουριστικός τομέας με την πρωτογενή παραγωγή στο νησί;

Τα τελευταία χρόνια και μέσα από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης και τη συμμετοχή μας σε τοπικά δίκτυα που στοχεύουν να προβάλουν την Κρήτη, έχουμε υλοποιήσει ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών στο οποίο περιλαμβάνονται οι πιστοποιήσεις εκατοντάδων προϊόντων και επιχειρήσεων, η προώθηση του κρητικού πρωινού στα ξενοδοχεία και, βεβαίως, η ενίσχυση της γεωγραφικής ταυτότητας των προϊόντων που παράγονται στο νησί μας.

Η προσπάθεια αυτή εντείνεται, υποστηρίζοντας ενεργά τις συλλογικές και ατομικές πρωτοβουλίες που κινούνται στην ίδια λογική και έχουν ως στόχο τη δημιουργία τοπικών και περιφερειακών δικτύων, που μπορούν να αντεπεξέλθουν στους όρους του σύγχρονου ποιοτικού ανταγωνισμού στον τομέα της αγροδιατροφής και του τουρισμού. Στόχος μας να αναδείξουμε την Κρήτη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως το σημείο συνάντησης οικονομικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας.

Θέλουμε να αναπτύξουμε την τοπική γαστρονομική ταυτότητα μέσα από συνεργασίες και να τονίσουμε, εντέλει, πως η Κρήτη δεν είναι ένας ακόμα «προορισμός». Είναι τα αρώματα, οι γεύσεις, οι εικόνες. Είναι η αυθεντικότητα, η παράδοση, η ιστορία που κυλά ζωντανά δίπλα σου.

Ο πρωτογενής τομέας ποιον ρόλο παίζει σήμερα για την Κρήτη;

Σήμερα, και παρά την αλλαγή των οικονομικών μεγεθών, ο αγροδιατροφικός κλάδος αποτελεί έναν από τους βασικότερους αναπτυξιακούς και παραγωγικούς πυλώνες του νησιού. Το γεγονός αυτό το συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο οι φορείς του κράτους, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επενδυτές και, κυρίως, οι ίδιοι οι παραγωγοί. Στην Κρήτη, διαθέτουμε ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες για προϊόντα ξεχωριστά, με ποιότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι συνήθως μικρές και μεσαίου μεγέθους αγροτικές εκμεταλλεύσεις στον τόπο μας είναι δύσκολο από μόνες τους να αντεπεξέλθουν στην έντονα ανταγωνιστική αγορά μέσα στην οποία λειτουργούν. Χρειάζονται, επομένως, συνέργειες, απαιτείται επιχειρηματικό πνεύμα και είναι απαραίτητες οι συλλογικές δράσεις των αγροτών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος για την επίτευξη βιώσιμων και ανταγωνιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Τα κρητικά κρασιά, τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει μεγάλα βήματα. Ωστόσο, σε πολλά σημεία προσφέρεται χύμα κρασί αμφίβολης ποιότητας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το κρασί ανέκαθεν υπήρξε οικονομικό και πολιτιστικό στοιχείο του νησιού. Οι κάτοικοι του νησιού με κόπο και μεράκι μετέτρεψαν τις άγονες πλαγιές του βουνού σε αμπελώνες στις παρυφές των χωριών. Πέτυχαν να παράγουν κρασί, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και μοναδική γεύση. Μέσα από τοπικά δίκτυα οινοπαραγωγών, τα τελευταία χρόνια, η Κρήτη κερδίζει έδαφος στον τομέα του κρασιού. Ωστόσο, απαιτούνται πολλά βήματα μέχρι την κορυφή. Ως Περιφέρεια Κρήτης, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με όλους τους οινοπαραγωγούς, στον άξονα της ποιότητας, της εξωστρέφειας και της τυποποίησης.

Ποια έργα για τον πρωτογενή τομέα θα θέτατε ως προτεραιότητα, εφόσον έχετε ακόμα μία θητεία ως περιφερειάρχης;

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους δήμους του νησιού, με τα ακαδημαϊκά και επιστημονικά ιδρύματα, με τους παραγωγικούς φορείς, υλοποιώντας το επιχειρησιακό της πρόγραμμα, διεκδικώντας όμως και πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, ενισχύει τον πρωτογενή τομέα, μέσα από τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη γνώση.

Για τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση των φραγμάτων στην Κρήτη, η προώθηση της ενιαίας διαχείρισης των υδάτων, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων και, βεβαίως, η βελτίωση του αγροτικού δικτύου αποτελούν προτεραιότητες για την περιφέρεια.

Το κρητικό ελαιόλαδο βρίσκεται στη θέση που του αξίζει; Χρειάζονται προσπάθειες και ποιες είναι αυτές;

Στη σύγχρονη πραγματικότητα και συγκεκριμένα στον τομέα του λαδιού, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, με διαφάνεια στην παραγωγή, με ιχνηλασιμότητα στο τραπέζι του καταναλωτή, με την ανάδειξη των ανεπανάληπτων γνωρισμάτων του κρητικού ελαιολάδου για την υγεία του καταναλωτή. Το χρυσάφι της κρητικής γης πρέπει να ακολουθήσει μια σταθερά ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την περαιτέρω βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος και την προώθησή του στις αγορές του εξωτερικού. Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, με τη συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα, στην ταυτότητα και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του κρητικού ελαιολάδου. Τα προβλήματα, όμως, στη διακίνηση και στην τυποποίηση, καθώς και στην αποτελεσματική προστασία των ελαιοδέντρων από τους φυσικούς εχθρούς τους συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικά εμπόδια για τους ντόπιους παραγωγούς.

Στις 26 – 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η 5η AgroExpo Ιεράπετρας, η οποία πλέον τείνει να γίνει θεσμός. Τι αναμένετε φέτος από την έκθεση;

Η AgroExpo αποτελεί έναν σημαντικό και εδραιωμένο θεσμό στον χώρο του αγροτικού τομέα της χώρας. Ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε ιδιαίτερα τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες, με την πεποίθηση ότι και φέτος τα αποτελέσματα της έκθεσης θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την τόνωση του αγροτικού κλάδου στο νησί μας.

Στην Κρήτη, τα τελευταία χρόνια, είχαμε πολλές φυσικές καταστροφές που για τους επιστήμονες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν κάποια σχέδια για τους τομείς που αναμένεται να πληγούν;

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απασχολεί την Περιφέρεια Κρήτης από το 2014. Η τεράστια ακτογραμμή εκθέτει το νησί στις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων και στη μελλοντική ανύψωση της στάθμης της θάλασσας. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου οι επιπτώσεις των φαινομένων έχουν επιφέρει καταστροφές στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές με σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε έμφαση στην άρτια κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού. Με την υλοποίηση στοχευμένων ευρωπαϊκών έργων που υλοποιεί η περιφέρεια ως εταίρος, όπως το ADAPT2CLIMA που αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στα νησιά της Κρήτης, Σικελίας και Κύπρου για τον γεωργικό τομέα, ενδυναμώνουμε τις δομές της περιφέρειας, αναπτύσσοντας ένα σύστημα παρακολούθησης και αντιμετώπισης του προβλήματος, προτείνοντας παράλληλα τις βέλτιστες λύσεις.