Στα ύψη το ανθρακικό αποτύπωμα των βιομηχανιών κρέατος και γαλακτοκομικών

Είναι έτοιμο να υπερβεί την περιβαλλοντική επιβάρυνση των πετρελαϊκών επιχειρήσεων

Η πολιτεία να ξηλώσει τα κυκλώματα των ελληνοποιήσεων.

Ορατό φαντάζει το ενδεχόμενο οι ηγέτιδες επιχειρήσεις στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων να ξεπεράσουν ακόμα και τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ως προς τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου Γεωργίας και Εμπορικής Πολιτικής (IATP) και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Grain, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ευθύνονται για περισσότερες ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από πολυεθνικούς κολοσσούς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως η ExxonMobil, η Shell και η BP.

Δεν προάγουν τη διαφάνεια οι μεγάλες εταιρείες των κλάδων

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μόλις τέσσερις από τις κορυφαίες 35 εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων παρέχουν εκτεταμένες εκτιμήσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι υπόλοιπες είτε δεν αποκαλύπτουν τις εκπομπές τους είτε παραλείπουν το ανθρακικό αποτύπωμα της εφοδιαστικής αλυσίδας τους, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις αντιπροσωπεύει έως και το 90% των παραγόμενων αερίων του θερμοκηπίου.

Εφόσον η ανάπτυξη της παγκόσμιας βιομηχανίας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίσει με τους προβλεπόμενους ρυθμούς, ο κλάδος της κτηνοτροφίας ενδέχεται να καταναλώσει τα 4/5 του «προϋπολογισμού άνθρακα» σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2050. Να σημειωθεί ότι ο «προϋπολογισμός άνθρακα» αναφέρεται στο ανώτατο όριο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πέραν του οποίου διαγράφονται προοπτικές επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα και τα κράτη-μέλη της ΕΕ ευθύνονται για περισσότερο από το 60% των εκπομπών του τομέα, περίπου διπλάσιο από τον υπόλοιπο κόσμο σε κατά κεφαλήν βάση.

Μονόδρομος η μείωση της παραγωγής

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» τόνισε σε δηλώσεις του ο ερευνητής της GRAIN, Devlin Kuyek, με αφορμή το πόρισμα της έκθεσης. «Η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στις χώρες στις οποίες κυριαρχούν οι 35 κορυφαίες εταιρείες πρέπει να μειωθεί σημαντικά. Αυτές οι εταιρείες πιέζουν για εμπορικές συμφωνίες που θα αυξήσουν τις εξαγωγές και τις εκπομπές και υπονομεύουν τις πραγματικές κλιματικές λύσεις, όπως η αγροοικολογία, που ωφελούν τους αγρότες και τους καταναλωτές», συμπλήρωσε.