Θεσσαλία: Στα πάνω τους σιτάρι, βαμβάκι, ρεβίθια, χάνουν τεύτλα, καλαμπόκι

Οι πρώιμες φυτείες του βαμβακιού βρίσκονται στο τέλος της καρποφορίας, τα εκκοκκιστήρια άρχισαν να δίνουν τιμές και όλα δείχνουν ότι το 2016 είναι μια καλή χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού Ροδόπη

Σε περίοδο σποράς βρίσκονται οι περισσότεροι παραγωγοί του κάμπου, ενώ την ίδια ώρα τρέχει και η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί παραγωγοί, τους αναγκάζει να στραφούνε σε μη κοστοβόρες καλλιέργειες, όπως είναι τα σιτηρά.

Από την άλλη, η συνδεδεμένη ενίσχυση, που δίνεται σε κάποια προϊόντα και εξασφαλίζει ένα σεβαστό ποσό χωρίς ιδιαίτερα καλλιεργητικά έξοδα, μαζί με το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, που τρέχει στον κάμπο και επιβάλει κάποιες αναγκαστικές αμειψισπορές ή εναλλαγές καλλιεργειών, σαφώς επηρέασαν κάποιους στην τελική τους απόφαση.

Στους κερδισμένους της φετινής χρονιάς συμπεριλαμβάνονται τα βαμβάκια, καθώς παρατηρείται μια σοβαρή προσπάθεια των εκκοκκιστών να στηρίξουν το προϊόν (με συμβολαιακή, εξωστρέφεια και καλή τιμή). Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρυσι, η Θεσσαλία κατείχε το 36% της ελληνικής παραγωγής. Αναλυτικότερα, η Καρδίτσα, με 404.000 στρ. περίπου, ήταν πρωταθλήτρια (16%), ακολούθησε στη δεύτερη θέση ο νομός Λάρισας με 278.672 στρ και 14%, ενώ σταθερή ήταν η παραγωγή σε Τρίκαλα (6%) και Μαγνησία (2%).

Επίσης, ενδιαφέρον καταγράφεται και στα όσπρια (καθώς έχουν δημιουργηθεί και αρκετές Ομάδες Παραγωγών), με ιδιαίτερη αναφορά στα ρεβίθια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα διπλασιαστούν πανελλαδικά (και φυσικά και στη Θεσσαλία), αν και οι γεωπόνοι εφιστούν την προσοχή στους παραγωγούς για την προμήθεια εγχώριας ποικιλίας σπόρου και όχι εισαγόμενης, η οποία δεν είναι ανθεκτική στην ασθένεια της ασκοχύτωσης. Μικρή αύξηση –αλλά σταθερή– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στο τριφύλλι (κυρίως λόγω συνδεδεμένης).

Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις τα καλλιεργούμενα στρέμματα στην ντομάτα (και ας μην πήγε καλά η περσινή χρονιά λόγω καιρού-ζημιών), στην ελαιοκράμβη και τον ηλίανθο, που προορίζονται για βιοντίζελ, αλλά και στα σιτηρά, καθώς είναι καλλιέργεια που δεν απαιτεί πολλά έξοδα, ενώ αρκετοί κράτησαν από πέρυσι δικό τους σπόρο.

Οι χαμένοι του κάμπου είναι τα τεύτλα (στη Θεσσαλία καλλιεργήθηκαν πέρυσι 11.200 στρέμματα, τα περισσότερα στη Λάρισα και παρήχθησαν 72.000 τόνοι, λόγω της αναστάτωσης με τη μη πληρωμή των παραγωγών από την ΕΒΖ και το καλαμπόκι, αφού το εισαγόμενο, λόγω χαμηλότερης τιμής, προτιμάται από την αγορά και τους κτηνοτρόφους.