Στα προνοιακά επιδόματα περιορίζεται πλέον ο ρόλος του ΟΓΑ

Πριν το Πάσχα η πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων περιορίζεται πλέον και με τη βούλα ο ρόλος του ΟΓΑ, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση που ενεργοποιεί τη σχετική πρόβλεψη του ασφαλιστικού νόμου (ν.4387/2016) που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2016.

Ο ΟΓΑ διατηρεί τη διοικητική του αυτοτέλεια, ωστόσο απογυμνώνεται από τις ασφαλιστικές του αρμοδιότητες οι οποίες περνάνε πια στο νέο, ενιαίο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ).

-Διαφήμιση-

Σε αυτό το φορέα, άλλωστε, έχουν μεταφερθεί από 1/1/2017 και οι αγρότες-ασφαλισμένοι του Οργανισμού, με την καταβολή των εισφορών τους να γίνεται εφεξής σε μηνιαία βάση, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Μέσα στις επόμενες μέρες, άλλωστε, όπως έγραψαν σε σχετικό ρεπορτάζ τους το ypaithros.gr και η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», οι επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους τα ειδοποιητήρια των νέων εισφορών (για το 2017) ενώ για την εξόφληση εκείνων του 2016 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος προανήγγειλε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου ρύθμιση που θα προβλέπει την καταβολή τους σε 12 δόσεις.

Η απόφαση με το νέο οργανόγραμμα του ΟΓΑ

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε ΦΕΚ, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αποστολή του είναι η χορήγηση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, παροχών χρηματοδοτούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είναι τα οικογενειακά επιδόματα και το επίδομα αλληλεγγύης σε ανασφάλιστα υπερήλικα άτομα καθώς και η χορήγηση, σε ανταποδοτική βάση, παροχών και υπηρεσιών, όπως είναι αυτές του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

Ο ΟΓΑ διαρθρώνεται ως εξής: 

Α. Κεντρική Υπηρεσία

1. Υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Διοικητή: 
α) Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου
β) Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων 
γ) Τμήμα Στατιστικής και Μελετών 
δ) Τμήμα Γραμματείας Διοίκησης
2. Γενική Διεύθυνση Διοικητικής- Οικονομικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
3. Γενική Διεύθυνση Παροχών
4. Γραφείο Νομικού Συμβούλου (άρθρο 17 του ν. 3086/2002, ΦΕΚ Α’ 324), το οποίο στελεχώνεται από μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Β. Περιφερειακές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις, στην αρμοδιότητα του Τμήματος Απονομής της Διεύθυνσης Οικογενειακών Επιδομάτων ανήκει η διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων και η επιμέλεια της λειτουργίας και των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εκδικάσεως Ενστάσεων επί υποθέσεων που αφορούν στα καταργηθέντα από 1-11-2012 οικογενειακά επιδόματα (επίδομα τρίτου παιδιού, ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας και εφάπαξ παροχή 2000 ευρώ) και στα καταργηθέντα από 1-1-2013 οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα και επίδομα τρίτεκνης οικογένειας), μέχρι περατώσεώς τους.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki