Στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ το πρόγραμμα για τα κτηνοτροφικά πάρκα

Νέα ελπίδα για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

Στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ το πρόγραμμα για τα κτηνοτροφικά πάρκα

Στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014 η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το ΓΠΑ για τη δημιουργία πέντε μεγάλων κτηνοτροφικών πάρκων. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα (προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ), που ενθουσίασε τότε στο άκουσμά του αφού θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο της ελληνικής αιγοπροβατροφίας, δεν έχει προχωρήσει καθόλου.

Σύμφωνα, όμως, με όσα έκανε γνωστά πριν από μερικές ημέρες ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στην προκήρυξη προγράμματος προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας σε σχέση με τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα. Το γεγονός αυτό γεμίζει αισιοδοξία τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για το θέμα, η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον καθηγητή του ΓΠΑ, Γιώργο Ζέρβα, που είχε παρουσιάσει τη μελέτη για τη δημιουργία των κτηνοτροφικών πάρκων, ο οποίος μας ανέφερε τα εξής: «Το πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει, διότι, όπως έχουμε ενημερωθεί, το θέμα της δημιουργίας των κτηνοτροφικών πάρκων δεν έχει συζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις Βρυξέλλες. Δόθηκε προτεραιότητα στο ΠΑΑ και το θέμα έμεινε πίσω. Ωστόσο, μας έχουν ενημερώσει ότι θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες». Και πρόσθεσε: «Επίσης, δεν έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση τέτοιου είδους επενδύσεων μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Είναι κάτι που ζητάμε να γίνει και, όπως μας λένε από την επίσημη διαχειριστική αρχή του υπουργείου, εξετάζεται ώστε να ενταχθούν».

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των βασικών αξόνων του προγράμματος είναι οι εξής:

  1. Εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων στις περιπτώσεις που ο κτηνοτρόφος είναι σχετικά νέος σε ηλικία ή υπάρχει διάδοχη κατάσταση για την εκμετάλλευση (κτηνοτροφική μονάδα).
  2. Ίδρυση νέων αιγοπροβατοτροφικών μονάδων, σύγχρονων και λειτουργικών από νέους ανθρώπους με υψηλό, κατά προτίμηση, μορφωτικό επίπεδο.
  3. Ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων από Ομάδες Παραγωγών που έχουν ήδη μονάδες και επιθυμούν να μετεγκατασταθούν ή από νέους που θέλουν να ασχοληθούν συστηματικά και επαγγελματικά με την κτηνοτροφία (αιγοπροβατοτροφία) κ.ά.
  • Χρηστός Διαμαντόπουλος