Στα Τέμπη την Κυριακή οι αγρότες, κλειστή για δύο ώρες η εθνική οδός

Στα Τέμπη την Κυριακή οι αγρότες, κλειστή για δύο ώρες η εθνική οδός

Με συμβολικό αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας.

Η εθνική οδός θα παραμείνει κλειστή και στα δύο ρεύματα από τις 14:00 το μεσημέρι έως και τις 16:00 το απόγευμα.

Την κίνηση είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας, από το βήμα της αγροτικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λάρισας το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

«Είμαστε εδώ ως ένα βήμα κλιμάκωσης, γιατί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεμπλέξει από εμάς, γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια» είπε μεταξύ άλλων, ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό να παλέψει από κοινού.

«Δεν θα ανεχθούμε την επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν παλεύουμε για τον εαυτό μας. Γιατί όταν ζητάμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, ή όταν διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην δωρεάν υγεία, δεν το κάνουμε μόνο για εμάς, αλλά το ζητάμε για όλο τον ελληνικό λαό» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα «με τα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια του 3ου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το οποίο έρχεται ως συνέχεια των δυο προηγούμενων μνημονίων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε στη βουλή από 222 βουλευτές, επιβλήθηκαν στους αγρότες: Βαριά φορολογία στο εισόδημα και στις ενισχύσεις, τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, αύξηση  του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από 13%   στο 24%, μεγάλη μείωση και, στη συνέχεια, κατάργηση της επιστροφής του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση στον ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια. Σχεδιάζεται, ακόμα,  η επιβολή  πρόσθετου «περιβαλλοντικού»  τέλους για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα κι άλλα χαράτσια. Επιπλέον, με την νέα ΚΑΠ της ΕΕ έγινε δραστική περικοπή των επιδοτήσεων – ενισχύσεων, που μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσει, συνολικά,  στο 60%. Ταυτόχρονα, οι αγρότες πλήττονται και από όλα τα άλλα, σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση όπως αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που οδηγούν στην μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες  για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις για χρέη στην εφορία, στα ταμεία, στις τράπεζες.  Οι μικρομεσαίοι αγρότες φορτώνονται με όλα αυτά τα βάρη – και πολλά ακόμα – όταν το εισόδημά τους συρρικνώνεται, λόγω των χαμηλών τιμών στα προϊόντα τους που καθορίζει η  «ελεύθερη» αγορά και του διογκωμένου κόστους παραγωγής για ν’ αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν ζητούν «ειδική μεταχείριση» σε σχέση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που δέχονται την ίδια, σφοδρή επίθεση αλλά παλεύουν για να μπορέσουν να κρατήσουν τα χωράφια και τα ζώα τους, να ζουν, με αξιοπρέπεια, από το κόπο τους».