Σταφύλι από το χωράφι… στο καφενείο

Σταφύλι από το χωράφι… στο καφενείο Ο Ραμαδάν Νιαζή από τη Δρανιά Ροδόπης καλλιεργεί πεπόνια, καρπούζια, σταφύλια Κρίμσον και έχει άδεια πλανόδιου πωλητή. Είναι αγρότης και μελισσοκόμος, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε δράσεις προώθησης των ντόπιων προϊόντων, όπως η SYNERGIA, για να κάνει γνωστά τα προϊόντα του στο κοινό, ειδικά το σταφύλι. «Έχω επτά στρέμματα και προσπαθώ να καλλιεργώ χωρίς λιπάσματα, γι’ αυτό και τα σταφύλια έχουν φυσιολογικό μέγεθος».

Από μικρός γνωρίζει τη γη, την οποία δουλεύει μαζί με τη γυναίκα του και με τα φρούτα ασχολείται τα τελευταία εννέα χρόνια. Οι ποσότητες είναι περιορισμένες, άρα η μόνη επιλογή προώθησης του πολύ καλού προϊόντος είναι τα καφενεία, όπου τον γνωρίζουν οι θαμώνες και προμηθεύονται φρούτα, μέλι και πετιμέζι. «Η ποσότητα δεν είναι μεγάλη, γι’ αυτό και δεν μπορώ να στραφώ σε έμπορο. Φέτος, η παραγωγή στο σταφύλι ήταν περίπου 700 κιλά το στρέμμα, ενώ άλλες χρονιές φτάναμε τα 1.200».