Το σταφύλι «Κρίμσον» κατακτά τον κάμπο, με τους παραγωγούς να οργανώνονται

Η μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται στους 1,3-1,5 τόνους/στρέμμα και η μέση τιμή του στο 1 ευρώ.

crimson-stafili
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Αυξητική τάση παρουσιάζει στον Νομό Λάρισας η εγκατάσταση φύτευσης επιτραπέζιου σταφυλιού ποικιλίας «Κρίμσον», καθώς αρκετοί παραγωγοί, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, στρέφονται προς τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Επιπλέον, η επιδότηση στην αγορά φυτών και των μικρής δυναμικότητας μηχανημάτων που απαιτούνται από τα Σχέδια Βελτίωσης άνοιξε την όρεξη σε αρκετούς νέους παίκτες.

Ήδη, στον Νομό Λάρισας, συστήθηκε Αγροτικός Συνεταιρισμός Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας, με τον τίτλο Grapeteam και ακολούθησε η σύσταση Ομάδας Παραγωγών, η οποία κατέθεσε αίτηση ένταξης στο Μέτρο 9. Αυτή η Ομάδα παρέχει ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών στους παραγωγούς, ενώ πριν από τη συγκομιδή αναζητά αγορές για την άμεση διάθεση του προϊόντος, το οποίο δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Συνήθως, το προϊόν εξάγεται, αν και τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας έμαθε να τρώει τη λεγόμενη «κόκκινη σταφίδα». Το ζητούμενο είναι η πιστοποίηση, τόσο στις διεθνείς αγορές (κυρίως Αγγλία), όσο και στην ελληνική (S\M). Το κλίμα στον Νομό Λάρισας, με τις μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας (πρωί-βράδυ και μεσημέρι), βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του σταφυλιού, αν και φέτος οι πολλές βροχές του καλοκαιριού δημιούργησαν προβλήματα στην ποσότητα και στην ποιότητα του προϊόντος.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Η μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται στους 1,3-1,5 τόνους/στρέμμα και η μέση τιμή του στο 1 ευρώ. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται στα 2.500-3.000 ευρώ/στρ., ενώ το μονοετές φυτό αποδίδει καρπούς συνήθως την τρίτη χρονιά. Οι καλλιεργητικές φροντίδες ξεκινούν τέλη Μαρτίου και η συγκομιδή (το κόψιμο γίνεται με 2-3 χέρια) ξεκινά τέλη Σεπτεμβρίου.

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές