Startup απέσπασε επταψήφιο ποσό για να αντικαταστήσει τα χαρτοκιβώτια μιας χρήσης στα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος

Τα φυτικά ροφήματα βρώμης βρίσκονται σε άνθηση. Σύμφωνα με την πύλη στατιστικών δεδομένων Statista, η κατηγορία των υποκατάστατων γάλακτος, όπου το φυτικό γάλα βρώμης καταλαμβάνει περισσότερο από το 50% –όπως έδειξε περσινή μελέτη της γερμανικής εταιρείας έρευνας αγοράς Gfk–, αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς στην Ευρώπη και έχει αντιστοιχήσει ήδη σε πωλήσεις 2,6 δισ. ευρώ το 2022, με αναμενόμενο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 15% έως το 2027.

Ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει είναι ότι το ρόφημα βρώμης αποτελείται κατά 90% από νερό, το οποίο μεταφέρεται σε όλη την Ευρώπη σε χαρτοκιβώτια μίας χρήσης.

Αυτήν τη λεπτομέρεια έσπευσε να εκμεταλλευθεί η γερμανική startup τεχνολογίας τροφίμων The Oater, ολοκληρώνοντας με ένα επταψήφιο ποσό έναν αρχικό (pre-seed) γύρο χρηματοδότησης. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2021 από τις αδερφές Sarah και Lisa Nesti, και τους Henrik Burger, Benjamin Auer, με όραμα την παραγωγή υποκατάστατων γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης με πιο βιώσιμο τρόπο. Στους χρηματοδότες της συμπεριλαμβάνονται γνωστοί επιχειρηματικοί άγγελοι από τον χώρο των τροφίμων και της τεχνολογίας. Ο βασικός επενδυτής του γύρου ήταν ο Rudiger Koppelmann, γενικός διευθυντής της SodaStream (σ.σ. θυγατρική της PepsiCo) στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Αυστρία.

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση και τη μαζική κυκλοφορία βιώσιμων επαγγελματικών μηχανών παραγωγής ροφήματος βρώμης, οι οποίες θα παράγουν φυτικά υποκατάστατα γάλακτος για χρήση σε επιχειρήσεις εστίασης. Με αυτόν τον τρόπο, η startup φιλοδοξεί να αποδεσμεύσει την αλυσίδα από την επιβαρυντική παρουσία των χαρτοκιβωτίων και να συμβάλει στην παραγωγή φρέσκου, ποιοτικού προϊόντος.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της The Oater, η αποστολή της εταιρείας είναι να εξοικονομήσει 1 εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα (C02) έως το 2030. Σύμφωνα με το EU-Startups, μια ανεξάρτητη αξιολόγηση κύκλου ζωής έδειξε ότι η γερμανική startup παράγει ήδη 57% λιγότερο ισοδύναμο C02 από τα συμβατικά ροφήματα βρώμης και 93% λιγότερο από το αγελαδινό γάλα.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη συσκευασία μιας χρήσης και τις μεγάλες αποστάσεις μεταφοράς σε ένα πιο αποκεντρωμένο μοντέλο παραγωγής, προς τα φυτικά, βιώσιμα και φρέσκα υποκατάστατα γάλακτος που παράγονται τοπικά.

Το ρόφημα βρώμης είναι μόνο η αρχή, καθώς οι εφαρμογές αυτής της υπερτοπικής προσέγγισης της παραγωγής είναι πρακτικά ατελείωτες», δήλωσε η Sarah Nesti, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της startup.