Γ. Σταθάκης: Λύνεται το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης

Γ. Σταθάκης: Λύνεται το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης
-Διαφήμιση-

Την οριστική αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης, μέσω της διπλής υποθαλάσσιας διασύνδεσης με το ενεργειακό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε την Πέμπτη 11/10, σημειώνοντας ότι, «η διπλή διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο της Ελλάδος».

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην μικρή διασύνδεση, με το καλώδιο να ξενικά από την Πελοπόννησο και να καταλήγει στα Χανιά, σημειώνοντας ότι το έργο ξεκινά στις αρχές του 2019 και τελειώνει το 2020.

Σχετικά με τη μεγάλη διασύνδεση, με το καλώδιο να ξεκινά από την Αττική και να καταλήγει στο Ηράκλειο, ο Υπουργός επισήμανε: «Σήμερα μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις, οριστικοποιήθηκε ότι το έργο θα το κάνει η Αριάδνη, μια εταιρεία με 200 εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο. Η Eurasia θα έχει ένα 39% και άλλες εταιρείες το υπόλοιπο. Από αρχές του 2019 ξεκινά με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2022 με αρχές 2023».

«Η διπλή διασύνδεση θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης. Από τα 700 εκατομμύρια που πληρώνουμε τα 400 είναι από την Κρήτη. Θα μειωθεί αυτό το τεράστιο ποσό. Θα είναι ασφαλής, ενώ θα ενισχύσει κι άλλες μορφές ενέργειας όπως οι ΑΠΕ», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο με συνδυασμό την παραμονή ρυπογόνων μονάδων και το σταδιακό κλείσιμο τους, με την κατασκευή νέων.
Όπως είπε, εφόσον ολοκληρωθεί η διασύνδεση, ο λογαριασμός ΥΚΩ θα είναι μηδέν και η απόσβεση θα είναι επωφελής για όλους.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο Καστελλίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «υποστηρίζω αδιαμφισβήτητα το μεγάλο αυτό έργο. Ο τουρισμός θα είναι διπλάσιος στην Κρήτη και με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει μέλλον στο τωρινό αεροδρόμιο, «Νίκος Καζαντζάκης».

Πηγή: ert.gr

-Διαφήμιση-