Σταθερές οι εκτάσεις στον βιομηχανικό αρακά

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η σπορά του βιομηχανικού αρακά στις νοτιότερες περιοχές της χώρας και σιγά-σιγά θα επεκταθεί και προς τον Βορρά. Η καλλιέργεια αυτού του είδους παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της συμβολαιακής της σχέσης με τον τομέα της μεταποίησης.

Παράλληλα, η ορθή διαχείριση των καλλιεργούμενων εκτάσεων δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να προχωρήσουν σε άλλες επίσπορες καλλιέργειες και μετά την ολοκλήρωση της συλλογής. Ως ψυχανθές φυτό, ο αρακάς δίνει τη δυνατότητα της δέσμευσης του αζώτου στα φυμάτια των ριζών του, με αποτέλεσμα να ενισχύει τη δομή και τη γονιμότητα των εδαφών.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Στουκογιώργο, γεωπόνο του Γεωργικού Συνεταιρισμού Χάλκης Λάρισας «Η Αλληλεγγύη», η σπορά του αρακά έχει ξεκινήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Ο συνεταιρισμός έχει υπογράψει σύμβαση με μονάδα μεταποίησης προϊόντος για τέσσερα χρόνια, με την καλλιέργεια 1.000 στρεμμάτων.

Ο κ. Στουκογιώργος κάνει λόγο για μία συνεργασία που μπορεί να προσδώσει σημαντικά οφέλη στους παραγωγούς, διότι οι αποδόσεις ξεπερνούν ακόμα και τα 800 κιλά το στρέμμα, με τις τιμές να είναι πάνω από 40 λεπτά το κιλό. Εκείνο, όμως, που τον προβληματίζει περισσότερο είναι το θέμα της διαχείρισης των ζιζανιοκτόνων στα σιτηρά και ειδικότερα του 2,4-D, ενός ορμονικού ζιζανιοκτόνου που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον αρακά.

«Οι καλλιέργειές μας συμπίπτουν με αυτές της ζιζανιοκτονίας των σιτηρών. Δυστυχώς, όμως, η χρήση αυτής της δραστικής ουσίας τη συγκεκριμένη εποχή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα φυτά μας, με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις. Σύμφωνα με τον κανονισμό, για να γίνει ψεκασμός με τη συγκεκριμένη δραστική, θα πρέπει να επικρατεί άπνοια, κάτι το οποίο δεν επιτυγχάνεται εύκολα, με αποτέλεσμα τα σταγονίδια να μεταφέρονται σε καλλιέργειες αρακά και να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα», σημειώνει.

Οι όψιμες σπορές και ποικιλίες του Έβρου επηρεάζονται περισσότερο

Για μία ενδιαφέρουσα καλλιέργεια κάνει λόγο και ο Γιάννης Μαργαριτίδης, παραγωγός από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας. Όπως υποστηρίζει, η σπορά θα ξεκινήσει προς τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος όλων των παραγωγών είναι να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια πριν ξεκινήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, διότι τότε θα επηρεαστούν σημαντικά οι αποδόσεις τους.

«Στρεμματικά, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 800 κιλά, αλλά συνήθως κινούμαστε στα 500 με 600, ανάλογα με τη διαχείριση, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Εφαρμόζουμε το σύστημα της επίσπορης καλλιέργειας με νωπά φασολάκια ή γλυκό καλαμπόκι, που ως καλλιέργειες εντάσσονται στον γενικότερο προγραμματισμό με την εταιρεία μεταποίησης που συνεργαζόμαστε». Κλείνοντας, ο κ. Μαργαριτίδης αναφέρει ότι τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με αρακά που δεν έχουν ενταχθεί σε διαδικασία επίσπορης καλλιέργειας «συνήθως τις φυτεύουμε με σκόρδο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε άζωτο που έχουν δημιουργήσει στις ρίζες τους».