Με σταθερές τιμές και επάρκεια κλείνει η πασχαλινή περίοδος

Μειωμένες οι φορτώσεις των εξαγωγών από ΚΑΘ για Βαλκάνια

Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και με επάρκεια στις αγορές παρουσιάζονται τα υπαίθρια κηπευτικά σε σύγκριση με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Το κόστος παραγωγής, καθώς και η μεταφορά από τις νοτιότερες περιοχές στις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών καταναλωτή. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα, το αγγούρι και το κολοκύθι. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι και το γεγονός των μειωμένων φορτώσεων, από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) προς τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Όσον αφορά τους καταναλωτές, εμφανίζονται συγκρατημένοι, με αποτέλεσμα να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, ώστε να καλύψουν το πασχαλινό τραπέζι.

γράφουν οι Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Αφροδίτη Χρυσοχόου 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
Χαμηλές τιμές, ακόμα χαμηλότερη η ζήτηση

Θα περίμενε κανείς ότι οι χαμηλές τιμές στις λαϊκές αγορές, ειδικά λίγο πριν το «κλείσιμο», στα φρέσκα προϊόντα, πολλά εκ των οποίων παράγονται στον τόπο μας, θα έλκυαν περισσότερο τους καταναλωτές. Δυστυχώς, η πανδημία μειώνει σταδιακά την επισκεψιμότητα στις περισσότερες λαϊκές της περιφέρειας και καταπίνει ουσιαστικά τους παραγωγούς, οδηγώντας αρκετούς στην έξοδο.

Ο αγώνας που κάνουν οι αγρότες στην Αγορά Παραγωγών Δράμας να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές δεν βρίσκει ανταπόκριση, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Βασίλη Μαυροβασίλη. «Οι πολίτες έρχονται διστακτικά, τα χρήματα δεν φτάνουν και διαμαρτύρονται για το ρεύμα και το πετρέλαιο». Το κόστος που βαραίνει τους καταναλωτές είναι πολλαπλάσιο για τους παραγωγούς που διατηρούν θερμοκήπια, με συνέπεια πολλοί να μην καλλιεργήσουν, «γιατί το πετρέλαιο και το ρεύμα είναι στα ύψη. Καλλιέργησαν μόνο όσοι είχαν οικονομικά αποθέματα», εξηγεί. Συνέπεια αυτού είναι να υπάρχει λιγότερη προσφορά, η οποία συναντά μια ακόμη χαμηλότερη ζήτηση.

«Τα προϊόντα είναι περίπου 30% φθηνότερα συγκριτικά με πέρυσι, γιατί δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη. Είναι ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο. Η ενέργεια έχει σκαμπανεβάσματα και οι καταναλωτές είναι πολύ συγκρατημένοι», αναφέρει ο κ. Μαυροβασίλης.

Ως προς τις τιμές, στη λαϊκή, το σπανάκι κυμαίνεται στο 1-1,50 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή ήταν το 1,50 ευρώ και το μαρούλι στα 0,80-1,20 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 1,50-2 ευρώ. Η τιμή παραγωγού για το μαρούλι είναι 50- 60 λεπτά το κιλό και το φρέσκο κρεμμύδι σε ματσάκι έχει 0,25-0,30 ευρώ. «Η τιμή είναι κάτω του κόστους», σχολιάζει.

Επίσης, υπάρχει λίγη ντομάτα από ορισμένα θερμοκήπια, η τιμή της οποίας διαμορφώνεται στα 1,30-1,40 ευρώ το κιλό. «Λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, μόνο το 20%-30% φύτεψε πρώιμα ντομάτα. Η τιμή είναι στα ίδια επίπεδα με το περσινό Πάσχα», αναφέρει. Τα προϊόντα που μένουν στους παραγωγούς διοχετεύονται σε καταστήματα εστίασης στην κεντρική λαχαναγορά. «Οι περισσότεροι τα ‘‘σκοτώνουν’’, αρκεί να μη μείνουν».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αύξηση σε τιμές και ζήτηση, προβλήματα με το κόστος καλλιέργειας

Θετική είναι η εικόνα που καταγράφεται αυτές τις μέρες για τα λαχανικά στην Πελοπόννησο, αν και οι παραγωγοί εστιάζουν στην αύξηση του κόστους καλλιέργειας σε όλα τα επίπεδα χωρίς να εξαιρούν και τα εργατικά που έχουν πάρει την ανηφόρα, αφού οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι. Όσον αφορά το μαρούλι, ο Δημήτρης Γιωννάς από την Αργολίδα υποστήριξε ότι, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση, η τιμή έχει πέσει χαμηλά, τονίζοντας ότι ξεκίνησε από τα 60 λεπτά το κομμάτι και αυτή την εβδομάδα είναι στα 25 λεπτά στον παραγωγό.

«Υπάρχει ζήτηση αυτήν τη χρονιά και οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τον παραγωγό και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων», δήλωσε ο παραγωγός Βαγγέλης Κούτρας από το Ναύπλιο, συμπληρώνοντας ότι «η μεγάλη παραγωγή θα αρχίσει μετά τα μέσα Μαΐου. Το αγγούρι πουλήθηκε τώρα στην αρχή με 1-1,30 ευρώ στο ξεκίνημά του και το κολοκυθάκι στο 1,30-1,50 ευρώ. Λόγω του Πάσχα, το κολοκυθάκι είναι σε πλήρη ζήτηση, αλλά φυσικά αυτή η εβδομάδα δεν είναι ενδεικτική για να κρίνουμε την πορεία».

Ο παραγωγός Θοδωρής Μιχαλακόπουλος από τη Μεσσηνία δήλωσε ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την περασμένη χρονιά, «αλλά έχει ανέβει το κοστολόγιο τουλάχιστον κατά 30%. Αυτήν τη στιγμή, δίνουμε την ντομάτα με 1,40-1,50 ευρώ, ενώ το αγγούρι 35 λεπτά το ένα, αλλά στην πορεία, λόγω Πάσχα, αναμένεται να πάει ακόμα πιο ψηλά».

Τέλος, ο παραγωγός Μιχάλης Κοντολέων, από το Λεωνίδιο Αρκαδίας, αναφέρει ότι «αν και η ζήτηση είναι μεγάλη και οι τιμές που διαμορφώνονται είναι πιο ψηλά από την περασμένη χρονιά, τελικά δεν καλύπτουν το υψηλό κόστος παραγωγής και ο καταναλωτής δεν θα μπορέσει να αγοράσει τα προϊόντα μας.

Η αλυσίδα παραγωγός-έμπορος-καταναλωτής βρίσκεται σε μία δύσκολη καμπή. Το μαρούλι κυμαίνεται στα 0,25-0,30 ευρώ, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν στα 20 λεπτά. Η ντομάτα πωλήθηκε στο 1,80, αλλά οι ποσότητες ήταν μικρές. Από εκεί και πέρα, είναι το κολοκυθάκι που πάει από 0,70 έως 1 ευρώ, αλλά και το φρέσκο φασολάκι στα 2-2,5 ευρώ στον παραγωγό.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αύξηση στα 20-30 λεπτά στα νωπά, 50 λεπτά στα θερμοκηπιακά

«Η μειωμένη κίνηση που παρατηρείται στις λαϊκές αγορές αποδεικνύει την οικονομική στενότητα των λαϊκών νοικοκυριών. Αυτή η κατάσταση δεν μας επιτρέπει να μετακυλήσουμε σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο ενεργειακό κόστος που μας βαραίνει και προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές όσο γίνεται πιο χαμηλά», αναφέρει ο πρόεδρος των παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, Δημήτρης Πούρικας, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κάμπο.

Εκφράζει, όμως, την ανησυχία ότι «αυτή η κατάσταση δεν θα διατηρηθεί για πολύ. Σε λίγο καιρό που θα κυκλοφορήσουν τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες από τα χειμερινά, αφού οι σπορές και οι καλλιεργητικές φροντίδες έγιναν με τα ακριβά λιπάσματα και φάρμακα που προμηθευτήκαμε». Αναλυτικότερα, η τιμή πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές της Θεσσαλίας έχουν ως εξής: μαρούλι 1,50 ευρώ (από 1 ευρώ), καρότο 80 λεπτά, μπρόκολο 1,70 ευρώ, κουνουπίδι 1,50 ευρώ, ντομάτα 1,50 ευρώ, λάχανο 1 ευρώ, πιπεριές 1,70 ευρώ, μελιτζάνα 2 ευρώ, πατάτα 70 λεπτά, φρέσκο κρεμμύδι 2 ευρώ, σπανάκι 1 ευρώ. Βέβαια, τα προϊόντα που έρχονται από την Κρήτη παρουσιάζουν αύξηση μισό με ένα ευρώ από τα υπόλοιπα, λόγω μεταφορικού κόστους.

Στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές είναι αυξημένες κατά μισό ευρώ περίπου, ενώ ο καταναλωτής αγοράζει τα λεμόνια με 80 λεπτά, το κουνουπίδι με 1,30 ευρώ, το πράσο 1,20 ευρώ, το σπανάκι 1,60 ευρώ και τα πορτοκάλια 75-80 λεπτά.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σε επάρκεια τα υπαίθρια, έχασαν την πασχαλινή αγορά τα θερμοκηπιακά

Χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με την περσινή χρονιά παρουσιάζονται οι τοπικές αγορές στη Στερεά Ελλάδα. Τα υπαίθρια κηπευτικά, όπως είναι τα φυλλώδη λαχανικά, βρίσκονται σε επάρκεια, με τιμές όμως να μην παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα προϊόντα θερμοκηπιακών καλλιεργειών έρχονται από άλλες περιοχές και, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εικόνα των καλλιεργειών, τις επόμενες ημέρες μετά το Πάσχα θα γίνουν οι συλλογές ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, αγγουριού και κολοκυθιού από τα θερμοκήπια της περιοχής. Όπως μας ενημερώνει ο Οδυσσέας Αλβανός, πρώην πρόεδρος των λαϊκών αγορών της Λαμίας, «τα υπαίθρια κηπευτικά και οι τιμές τους σε σύγκριση με πέρυσι δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές. Το σπανάκι κυμαίνεται στα 80 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού, το φρέσκο κρεμμύδι στο 1 ευρώ/κιλό, ο άνηθος και ο μαϊντανός στα 4 ευρώ/κιλό, το λάχανο στα 50 λεπτά/κιλό, το μπρόκολο στο 1,20 και το κουνουπίδι στα 90 λεπτά». Οι τελευταίες βροχοπτώσεις βοήθησαν σημαντικά τις υπαίθριες καλλιέργειες, ανακουφίζοντας προς το παρόν τους παραγωγούς από τις έντονες ανάγκες για άρδευση, καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μειωμένες οι φορτώσεις για βαλκανικές χώρες

Σε φυσιολογικά επίπεδα και χωρίς αυξήσεις, συγκριτικά με την περσινή χρονιά, κυμαίνονται αυτή την περίοδο οι τιμές στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στον Νομό Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζουν παραγωγοί της περιοχής, δεν τίθεται κανένα θέμα επάρκειας στην αγορά για τις ημέρες των εορτών, ούτε και ανατιμήσεων, ωστόσο δεν υπάρχει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επανομής, Δημήτρη Βογιατζή, οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι και φαίνεται να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι. «Η εικόνα δεν είναι μιας γιορτινής αγοράς. Ο Έλληνας, λόγω ακρίβειας και υψηλών τιμών στο αέριο και γενικότερων συνθηκών, είναι επιφυλακτικός. Ακόμη και οι γειτονικές χώρες, Βουλγαρία και Ρουμανία, που προμηθεύονται λαχανικά από την ΚΑΘ, δεν έχουν μεγάλα φορτία», αναφέρει ο κ. Βογιατζής. Την ίδια ώρα, οι τιμές σε κηπευτικά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή.

Σύμφωνα με τον παραγωγό και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών, Αντώνη Καραβασίλη, οι τιμές στα πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, σγουρή σαλάτα, μαρούλι, φρέσκα κρεμμυδάκια κ.ά. για τον Νομό Θεσσαλονίκης δεν έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι και αυτό γιατί παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χειμώνα ήταν ομαλές και δεν προκάλεσαν προβλήματα. «Τα νωπά λαχανικά που έχουν μεγάλες αυξήσεις είναι ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, αγγούρια κ.λπ. που, όμως, έρχονται από την Κρήτη. Εκεί, στη διάρκεια του χειμώνα, είχαν μεγάλες καταστροφές.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, θα συγκομίσουμε νωπά λαχανικά σε περίπου 40 ημέρες, αφού τώρα ξεκίνησαν οι σπορές. Σε ό,τι αφορά τα φυλλώδη λαχανικά, δεν τίθεται θέμα αυξήσεων, γιατί δεν είχαμε προβλήματα στην παραγωγή», σημείωσε ο κ. Καραβασίλης. Σχετικά με τις τιμές, ο κ. Βογιατζής υπογράμμισε ότι είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, όπως για παράδειγμα η σγουρή σαλάτα, η οποία στην τιμή παραγωγού αγοράζεται στα 30-50 λεπτά και στη λιανική ο καταναλωτής μπορεί να τη βρει από 1 ευρώ έως 1,10 ευρώ.

Αντίθετα, λίγο αυξημένες είναι οι τιμές στα μπρόκολα και στα κουνουπίδια, περίπου στα 80 λεπτά έως 1,20 ευρώ, που, όμως, όπως είπε, δεν κινήθηκαν στην αγορά.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Μ.Πέμπτη 21 Απριλίου 2022