Σταθερή η παραγωγή οσπρίων, έντονο το ενδιαφέρον από την αγορά

Με τη συλλογή της φακής άνοιξε η αυλαία της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου των οσπρίων. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν τα ρεβίθια, τα οποία είχαν μια ήρεμη εξέλιξη, καθώς οι καιρικές συνθήκες στάθηκαν ευνοϊκές για την ξήρανση και τη συλλογή τους. Γενικά, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συλλογής της φακής ήταν μερικές έντονες βροχοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα. Μικρές καταστροφές προκάλεσαν σε καλλιέργειες ρεβιθιών σε αρκετές περιοχές της χώρας και οι αγριόχοιροι. Άλλα προβλήματα δεν αναφέρθηκαν και ο αλωνισμός συνεχίζεται κανονικά.

ΡΕΒΙΘΙΑ
Καλό το ξεκίνημα για τη νέα συλλεκτική περίοδο

Οι Ερυθρές, μία από τις περιοχές με έντονη παραγωγική δραστηριότητα στην καλλιέργεια άνυδρων ρεβιθιών, βρίσκεται στη Θήβα. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Πέππα, παραγωγό της περιοχής, η τρέχουσα περίοδος πήγε πολύ καλά και «οι μέχρι τώρα αποδόσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 200 κιλά το στρέμμα, κάτι το οποίο μας ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο για τη συνέχιση της παραγωγής».

Ο κ. Πέππας ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον από την αγορά για τις τοπικές ποικιλίες Γαύδος και Θήβα χάρη στην ποιοτική τους υπεροχή. «Αυτό που επιδιώκουμε εμείς είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις ντόπιες ποικιλίες, διότι είναι προσαρμοσμένες στις ελληνικές συνθήκες και διαφοροποιούνται από τις χονδρόσπερμες εισαγόμενες, στις οποίες συγκαταλέγεται η Μακαρένα.

Το γεγονός επίσης ότι είναι περισσότερο ανθεκτικές σε μυκητολογικές προσβολές, όπως είναι η ασκοχύτωση, μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε τα φυτοφάρμακα και να παρουσιάσουμε ένα ξεχωριστό προϊόν στην αγορά». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Πέππας είπε ότι «πέρυσι πουλήσαμε από 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό και φέτος εκτιμούμε ότι θα έχουμε ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα».

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από τις αγορές και για το ρεβίθι Φαρσάλων, όπως επεσήμανε ο Χρήστος Θυμόπουλος από τα κάτω Βασιλικά Φαρσάλων. Ο ίδιος είπε ότι η τιμή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 1 ευρώ, ανάλογα με το είδος της ποικιλίας και την ποιότητα του προϊόντος.

Προοπτικές για το βιολογικό

Για ένα προϊόν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και περιβαλλοντικές ιδιότητες που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωργίας αναφέρθηκε ο Γιάννης Συλαίος, παραγωγός βιολογικού ρεβιθιού από την Ανάβρα Φθιώτιδας. «Το ρεβίθι, όπως και άλλα ψυχανθή, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των εδαφών. Εγώ το χρησιμοποιώ στις καλλιέργειές μου μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις εισροές λιπασμάτων».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο ίδιος μας είπε ότι ολοκλήρωσε τη συλλογή με μία απόδοση, η οποία κυμαίνεται περίπου στα 150 κιλά το στρέμμα. Ως βιολογικό προϊόν, η τιμή του κυμαίνεται στο 1,5 ευρώ το κιλό.

Ζητήσαμε από τον κ. Συλαίο να το συγκρίνει με το σιτάρι στην περιοχή που το καλλιεργεί και δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στα σιτηρά κάνουμε χρήση λιπασμάτων με αποδόσεις που κυμαίνονται στα 300 με 400 κιλά το στρέμμα. Στην καλλιέργεια του ρεβιθιού δεν κάνω χρήση λιπασμάτων, όπως επίσης και ζιζανιοκτόνων, γιατί η τεχνική που εφαρμόζω ανταγωνίζεται την ανάπτυξη των ζιζανίων».

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από τις αγορές και για το ρεβίθι Φαρσάλων, όπως επεσήμανε ο Χρήστος Θυμόπουλος από τα κάτω Βασιλικά Φαρσάλων. Ο ίδιος είπε ότι η τιμή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 1 ευρώ, ανάλογα με το είδος της ποικιλίας και την ποιότητα του προϊόντος.

ΠΓΕ για τη μεσόσπερμη ποικιλία ρεβιθιού των Γρεβενών

Προς την κατεύθυνση πιστοποίησης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης του ντόπιου ρεβιθιού στρέφονται διάφοροι φορείς των Γρεβενών, όπως και πολλοί αγρότες. Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται εδώ και πολλές δεκαετίες στην περιοχή με θετικά αποτελέσματα.

Όπως εξηγούν παραγωγοί από τα Γρεβενά, μορφολογικά ο καρπός του ρεβιθιού διαφοροποιείται από τις άλλες ελληνικές ποικιλίες, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στην ανθεκτικότητα από μυκητολογικές προσβολές και κυρίως την ασκοχύτωση.

Με την πιστοποίηση του προϊόντος, αλλά και την προβολή του υπάρχει δυνατότητα αύξησης των στρεμμάτων και της παραγωγής γενικότερα, καλύπτοντας το κενό τον μεγαλόσπερμων ποικιλιών από ντόπιο πολλαπλασιαστικό υλικό.

 

ΦΑΚΕΣ
Μέτριες οι αποδόσεις, με ποιοτική όμως υπεροχή

Στις πρώιμες κοπές φακής υπήρξαν κάποια προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις. Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι οι αποδόσεις κυμάνθηκαν λίγο πάνω από τα 150 κιλά το στρέμμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βασίλη Μπουρογιάννη, η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική. Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο ίδιος, «η ποιότητα του προϊόντος μας είναι ανώτερη από αυτή του εξωτερικού. Επιδιώκουμε μια καλύτερη τιμή και αναγνώριση από την αγορά».

Ο Χρήστος Τσιαρσιώτης, παραγωγός και έμπορος οσπρίων από τα Γρεβενά, μίλησε για μια μέτρια παραγωγή, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στα 100 κιλά το στρέμμα. Για αποδόσεις πάνω από 200 κιλά το στρέμμα έκαναν λόγο παραγωγοί από την περιοχή των Φαρσάλων. Παράλληλα, εστίασαν στο έντονο ενδιαφέρον των εμπόρων για την αγορά του προϊόντος ακόμη και πάνω από 1 ευρώ το κιλό.