Σταθερή ζήτηση από Ευρώπη και Άπω Ανατολή για τα αιγυπτιακά εσπεριδοειδή

Έλλειψη προϊόντων, αλλά και αυξημένα κόστη σε μεταφορές, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας καθορίζουν φέτος τις αιγυπτιακές εξαγωγές εσπεριδοειδών, ανεβάζοντας τις τιμές και επηρεάζοντας αρνητικά τη διαδικασία εξαγωγής. Το λιγότερο προϊόν, ειδικά στην ποικιλία Navel, θα είναι καλό για τη ζήτηση ειδικά σε ορισμένες περιοχές, εκτιμούν Αιγύπτιοι εξαγωγείς, εντοπίζοντας σταθερή ζήτηση αυτήν περίοδο, ειδικά από Ανατολική και Δυτική Ευρώπη και Άπω Ανατολή.

Με τη φρεσκάδα των φύλλων αντιμετωπίζουν οι ισπανικές Κλημεντίνες τις αφρικανικές πιέσεις

Ποιοτικό, σε γενικές γραμμές, προϊόν και σωστά μεγέθη, αλλά και καλό ξεκίνημα τιμών αναφέρουν παραγωγοί Κλημεντίνης από τη Χουέλβα, το σημαντικότερο παραγωγικό κέντρο της Ανδαλουσίας, όπου παρά τις αρχικές εκτιμήσεις συγκομίστηκε φέτος περισσότερη κατά 25%-30% Κλημεντίνη. Αντίθετα, στη Βαλένθια, εκτιμάται πτώση κατά 18% στα μανταρίνια και κατά 27,7% στις Κλημεντίνες.

Η εμπορική περίοδος για την Ισπανία ξεκίνησε με πίεση από το νοτιοαφρικανικό προϊόν στην ευρωπαϊκή αγορά, πίεση που αντιμετωπίστηκε από τους παραγωγούς της Χουέλβα, διαφοροποιώντας το προϊόν, το οποίο και διατίθεται με φύλλα, γεγονός που προσδίδει φρεσκάδα.

Από την άλλη, η πίεση που αναμενόταν αργότερα από τα προϊόντα τις Βαλένθια δεν ήρθε λόγω των μειώσεων, οπότε η εμπορική περίοδος επεκτάθηκε και μέσα στον Νοέμβριο.