Σταυρανθή: Μικρές οι ποσότητες από τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις
Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες των υπαίθριων κηπευτικών. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι αυξημένες απαιτήσεις των φυτών σε νερό, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά, λόγω και της μειωμένης εκμηχάνισης των καλλιεργειών, απαιτούν μεγάλο αριθμό εργατικών χεριών, καθιστώντας δύσκολο να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες των παραγωγών.
Στην οικογένεια των σταυρανθών συγκαταλέγονται λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο κ.ά. Πρόκειται για φυτά που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά, ωστόσο έχουν ξεχωριστές απαιτήσεις λόγω του όγκου τους, κάτι το οποίο καλούνται να συνυπολογίσουν οι παραγωγοί.
Για σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες των σταυρανθών λαχανικών, από τη φύτευσή τους μέχρι και σήμερα, κάνει λόγο ο Κώστας Λουκίσας, παραγωγός από τη Θήβα. Όπως υποστηρίζει, «τα προϊόντα που συλλέγονται αυτήν τη στιγμή είναι λιγότερα σε σύγκριση με άλλες χρονιές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχουμε μέχρι και σήμερα.
Μεγάλο ποσοστό καλλιεργειών με υπαίθρια κηπευτικά και, κυρίως, σταυρανθή παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή, από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στην αγορά, με την τιμή προϊόντων, όπως για παράδειγμα το λάχανο, να διαμορφώνεται στα 60 λεπτά το κιλό, από 20 λεπτά που είχε άλλες χρονιές τέτοια εποχή. Επίσης, το κουνουπίδι κυμαίνεται στο 1-1,5 ευρώ και το μπρόκολο στο 1,5 ευρώ».
Υπό του μηδενός ο υδράργυρος, προβλήματα για τη συγκομιδή στον Έβρο
Η μέχρι πρότινος πορεία της συλλογής του μπρόκολου στον Έβρο δεν παρουσίαζε ιδιαίτερα προβλήματα και η παραγωγή εξελισσόταν κανονικά. Τις τελευταίες, όμως, ημέρες, όπως μας ενημερώνει από την Πλάτη του Δήμου Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης «ΑΡΔΑΣ», Τάσος Τοπαλίδης, οι θερμοκρασίες στην περιοχή έπεσαν μέχρι και στους -3 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι καλλιέργειες του μπρόκολου.
«Από τα 400 στρέμματα που καλλιεργούν τα μέλη του συνεταιρισμού μας, έχουμε συλλέξει περίπου τα 2/3 της παραγωγής με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, οι θερμοκρασίες έπεσαν απότομα στους -3 βαθμούς και αν κατέβουν ακόμη περισσότερο, θα έχουμε καταστροφές στην παραγωγή μας. Στόχος του συνεταιρισμού είναι να κρατήσει την καλλιέργεια μέχρι και τον Δεκέμβριο, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των συνεργαζόμενων πελατών του», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του συνεταιρισμού.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο ίδιος λέει ότι, κατά τα άλλα, οι αποδόσεις των χωραφιών ξεπέρασαν τα 1.500-1.800 κιλά, χαρακτηρίζοντάς τες ικανοποιητικές. Υποστηρίζει, επίσης, ότι στόχος του συνεταιρισμού είναι να μπει στο κινέζικο λάχανο και στο σέλερι, «ώστε να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο την γκάμα μας, λόγω της ζήτησης από τους πελάτες μας».
Τέλος, εστιάζοντας στο αρδευτικό ζήτημα, που απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της χώρας, ισχυρίζεται ότι οι δικές τους γεωτρήσεις δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα προβλήματα και μείωση της στάθμης. «Αυτό είναι ένα θετικό γεγονός, ώστε το επόμενο διάστημα να κάνουμε καλύτερα τον προγραμματισμό μας».
Μεγάλες οι εντομολογικές προσβολές στην Εύβοια
Μπορεί η έλλειψη νερού να φάνταζε ως το κύριο πρόβλημα για τον παραγωγό Γιάννη Μπαρίτα από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκίδας για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ωστόσο οι εντομολογικές προσβολές αποδείχθηκαν μεγαλύτερο. «Δεν καταφέραμε να ελέγξουμε την κατάσταση, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικές απώλειες. Εγώ έχασα πάνω από 10 στρέμματα σε λάχανο, περίπου 60 τόνους παραγωγή, και ένας συνάδελφός μου έχασε 40 στρέμματα κουνουπίδι», περιγράφει.
«Η τιμή στο λάχανο διαμορφώνεται στα 60 λεπτά το κιλό, από 20 λεπτά που είχε άλλες χρονιές τέτοια εποχή. Επίσης, το κουνουπίδι κυμαίνεται στο 1-1,5 ευρώ και το μπρόκολο στο 1,5 ευρώ»Κώστας Λουκίσας, παραγωγός
Ο ίδιος επανέρχεται στο θέμα της ποιότητας του νερού, τονίζοντας ότι «σε μεγάλο αριθμό στρεμμάτων στις παράκτιες περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας, όπου καλλιεργούνται τα σταυρανθή, έχει ανέβει η αγωγιμότητα του νερού, με αποτέλεσμα να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο οι καλλιέργειες. Αναμένουμε προσεχώς τις βροχοπτώσεις, ώστε να ξεκινήσουμε την προετοιμασία των χωραφιών για τις επόμενες φυτεύσεις. Σύμφωνα με τα αντίξοα αυτά δεδομένα, θα κάνουμε και τον αντίστοιχο προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα», δηλώνει με έκδηλο προβληματισμό.
Κλείνοντας, ο ίδιος επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης, σε μια καλλιέργεια που έχει σημαντικές απαιτήσεις, από τη φύτευση μέχρι και τη συλλογή.
Ξεβλάστωσαν τα πρώιμα λάχανα στη Χαλκίδα
Μεταφέροντας τη δική του οπτική από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της καλλιέργειας των σταυρανθών, ο Μιχάλης Κούτρας παραγωγός σποροφύτων στη Χαλκίδα, αναφέρει και εκείνος ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην προετοιμασία των χωραφιών λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων.
Κάνοντας, όμως, μια αναδρομή για τις πρώιμες φυτεύσεις, υποστηρίζει ότι τα πρώιμα λάχανα, εξαιτίας των θερμοκρασιών του καλοκαιριού, ξεβλάστωσαν σε μεγάλο ποσοστό. Επισημαίνει, ακόμη, ότι οι προγραμματισμένες φυτεύσεις για αυτή την περίοδο, δείχνουν να μετατίθενται χρονικά λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.
Βλέποντας, ωστόσο, την αισιόδοξη πλευρά, κάνει λόγο για ζήτηση στα εν λόγω προϊόντα και για ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από επαγγελματίες του χώρου, «ώστε να οργανώσουν καλύτερα την παραγωγή τους, με σύγχρονες τεχνολογίες, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν σημαντικούς σκοπέλους, όπως η έλλειψη εργατών γης, αλλά και να επιτύχουν την αύξηση της παραγωγικότητας».