«Κάηκαν» τα Πιλαφά, κυριάρχησαν τα Φούτζι στην αγορά της Αρκαδίας
Ως μια μέτρια χρονιά χαρακτηρίζουν τη φετινή οι παραγωγοί του μήλου ΠΟΠ Πιλαφά στην Αρκαδία. Σύμφωνα με τον τοπικό παραγωγό, Χρήστο Τσιάμη, δεν αναπτύχθηκαν πολλές καλλιέργειες στην περιοχή με τη συγκεκριμένη ποικιλία. «Η μείωση της παραγωγής έφτασε το 40%», σημειώνει, εξηγώντας ότι «το μεγάλο πρόβλημα, που επηρέασε όλες τις ποικιλίες, ήταν οι παρατεταμένες ζέστες. Ένα ποσοστό των καλλιεργειών κάηκε εξαιτίας αυτών των θερμοκρασιών».
Τιμές μήλων
Όσον αφορά τις τιμές, αυτές διαμορφώθηκαν ως εξής, όπως εξηγεί ο κ. Τσιάμης: «Η τιμή στα Στάρκιν κινήθηκε από 35 έως 50 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα των μήλων. Από τα μέσα του Οκτώβρη και μετά, άρχισε η συγκομιδή της ποικιλίας Πιλαφά Τριπόλεως, που κάποτε ήταν η κυρίαρχη ποικιλία στην περιοχή. Πλέον, με το πέρασμα των χρόνων, έχουν μπει στην αγορά τα κόκκινα μήλα, τα Φούτζι, και γενικότερα οι ποικιλίες με αυξημένη δυνατότητα παραγωγής». Επιπλέον, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια έχει μικρύνει η αγορά και, παράλληλα, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα προβλήματα στην παραγωγή, καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει αρκετά».
«Η τιμή κινήθηκε από τα 50 έως και τα 80 λεπτά για τις άριστες ποιοτικά ποσότητες»Χρήστος Τσιάμης, παραγωγός
Ειδικότερα, δε, για την καλλιέργεια των Πιλαφά, ο κ. Τσιάμης τονίζει: «Η καλλιέργεια των Πιλαφά αυτήν τη χρονιά ήταν δύσκολη και η απόδοση ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Η τιμή κινήθηκε από τα 50 έως και τα 80 λεπτά για τις άριστες ποιοτικά ποσότητες. Τέλος, πρέπει να επισημάνω ότι η ποικιλία Φούτζι κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, τόσο σε απόδοση όσο και σε τιμή, αφού έφτασε στην αγορά από 60 έως 90 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα των μήλων».