Στάχτη έγιναν 35.000 στρέμματα γεωργικών και δασικών εκτάσεων σε Ηλεία και Αχαΐα

29/06/2024
2' διάβασμα
stachti-eginan-35-000-stremmata-georgikon-kai-dasikon-ektaseon-se-ileia-kai-achaia-324917

Ακόμα ένα πλήγμα στο δασικό οικοσύστημα και σε χρησιμοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες προκάλεσε η πυρκαγιά που έκαψε την περασμένη Παρασκευή την ορεινή ζώνη του Δήμου Ήλιδας, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας, και τη ζώνη Αλποχώρι-Χανάκια-Μυρτιά του Δήμου Πύργου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εν αναμονή της επίσημης καταγραφής από το σύστημα «Κοπέρνικος», έγιναν στάχτη περισσότερα από 35.000 στρέμματα γεωργικών και δασικών εκτάσεων στην ορεινή ζώνη του Δήμου Ήλιδας και του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Ο Δήμος Ήλιδας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των κινδύνων και τη διαχείριση των συνεπειών από την πυρκαγιά. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στα χωριά, με στόχο να θωρακιστούν από το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης, αλλά και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Καταστροφές

Αναφορικά με τις καταστροφές στη ζώνη Αλποχώρι-Μυρτιά-Χανάκια του Δήμου Πύργου, η πρώτη καταγραφή προσδιορίζει την καμένη έκταση σε 882 στρέμματα αγροδασικών εκτάσεων. Σύμφωνα με τον δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η πλειονότητα των καμένων εκτάσεων είναι δασικού χαρακτήρα και τις επόμενες ημέρες θα γίνει ακριβής αποτύπωση και οριοθέτηση της περιοχής για να κηρυχθεί αναδασωτέα. Ειδικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν άμεσα την πλήρη καταγραφή των ζημιών, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία, τους δήμους και τους τοπικούς φορείς για τα επόμενα βήματα. Την ίδια ώρα, μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων από τις πυρκαγιές και αποζημίωση στο 100% των ζημιών ζήτησε με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές έκαναν στάχτη αποθήκες, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και εκατοντάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Για τον λόγο αυτόν, η Ομοσπονδία ζητά άμεσα έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες για να καλυφθούν οι βιοτικές τους ανάγκες και αποστολή ζωοτροφών με ευθύνη του κράτους για τη συνέχιση της υπάρχουσας κτηνοτροφικής παραγωγής. Παράλληλα, ζητά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο τον νομό, ιδιαίτερα στις εκτάσεις που κάηκαν, καθώς και μέτρα δασοπροστασίας με διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό των δασών και απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών στις πυρόπληκτες περιοχές.