Σταυρανθή: Μειωμένη η παραγωγή σε μπρόκολο και κουνουπίδι, σταθερό το λάχανο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται καλλιέργειες των σταυρανθών και μέσα στον Απρίλη ολοκληρώνεται η συλλογή τους στο μεγαλύτερο ποσοστό. Οι τελευταίες φυτεύσεις του χειμώνα ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο με υβρίδια μικρού βιολογικού κύκλου, τα οποία θα συλλεχθούν προς τα τέλη Απριλίου. Μπορεί η παραγωγή να εμφανίζει μια κόπωση μέσα από την πανδημία, με τις συνεχόμενες διακυμάνσεις της αγοράς και τις δυσκολίες στη διακίνηση, όμως η εικόνα των καλλιεργειών παραμένει σταθερή.

Για σημαντικές ποσότητες που διακινήθηκαν μέσω των σούπερ μάρκετ κάνει λόγο ο Γιάννης Μισκάκης, παραγωγός κόκκινου και λευκού λάχανου από τη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. «Καλλιεργώ κάθε χρόνο πάνω από 300 στρέμματα με λευκό και κόκκινο λάχανο και το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μου το διακινώ μέσω των σούπερ μάρκετ. Το λευκό έμεινε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ενώ στο κόκκινο είχαμε σοβαρά προβλήματα, γιατί δεν λειτούργησε η εστίαση, με αποτέλεσμα να μας μείνουν στα χωράφια».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο ίδιος έκανε λόγο για τιμές αντίστοιχες με τις περσινές οι οποίες κυμάνθηκαν στα 15 έως 25 λεπτά το κιλό για το λευκό λάχανο και στα 45 για το κόκκινο. Καταθέτοντας τη δική του άποψη ως προς το θέμα των εξαγωγών για τα σταυρανθή, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από χώρες της Βαλκανικής, όπως τη Βόρεια Μακεδονία. Για τον λόγο αυτόν, απαιτείται μία καλύτερη οργάνωση από την πλευρά των Ελλήνων παραγωγών, ώστε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια σε αυτά τα είδη που παράγουμε. Υπερέχουμε στην ποιότητα και αυτή θα πρέπει να αναδείξουμε».

Μικρότερες οι ποσότητες στην Εύβοια

Για μικρές ποσότητες μπρόκολου και κουνουπιδιού στα χωράφια της Κεντρικής Εύβοιας, οι οποίες δεν θα φτάσουν να καλύψουν το επόμενο διάστημα τις ανάγκες της αγοράς, κάνει λόγο ο γεωπόνος Άγγελος Κωσταράκος, από το Βασιλικό Χαλκίδας. «Ο καιρός έφερε την παραγωγή όλη μαζί, παρ’όλα αυτά οι ποσότητες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στα χωράφια της περιοχής μας είναι μικρότερες σε σύγκριση με πέρυσι». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Νίκου Γκίκα, γεωπόνου από τα Ψαχνά Ευβοίας, ο οποίος κάνει λόγο για «έλλειψη σε μπρόκολο και κουνουπίδι, αλλά μεγάλη παραγωγή σε λάχανο που η ζήτησή του κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα».

Τέλος, από την περιοχή της Γλαύκης Λάρισας, ο παραγωγός Κωνσταντίνος Γκουτζαμπασούλης αναφέρει ότι «δεν υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με την περσινή χρονιά». Δίνοντας έμφαση στην εμπορία του προϊόντος, κάνει λόγο για απουσία οργανωμένων ομάδων παραγωγών ή συνεταιρισμών μέσα από την αλυσίδα παραγωγής.