Σταυρανθή: Η πρωίμιση άλλαξε την τροφοδοσία της αγοράς και πίεσε το εισόδημα

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου των σταυρανθών ευνόησαν την ανάπτυξή τους, όμως έφεραν και σε πρόωρη ωρίμανση φυτά, τα οποία είχαν προγραμματιστεί για μετά τα Χριστούγεννα.

Η κάλυψη σε μεγάλο ποσοστό της αγοράς είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής ακόμα και πάνω από 35% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Στο σύνολό τους τα προϊόντα παρουσιάζουν πολύ καλή εικόνα, εκτός από κάποιες ποσότητες κουνουπιδιών που πρωίμισαν λόγω των θερμοκρασιών που επικράτησαν πριν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Ο παραγωγός Φίλιππος Παπαδάς καλλιεργεί λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι στα Λουκίσια Θήβας, με προορισμό ενός ποσοστού στη Λαχαναγορά και το υπόλοιπο σε σούπερ μάρκετ. Συμφωνεί για την πρωίμιση του κουνουπιδιού και του μπρόκολου, με αποτέλεσμα την αλλαγή του προγραμματισμού και του αρχικού σχεδιασμού καλλιέργειας και συλλογής.

Εκείνο, όμως, που τον ενδιαφέρει άμεσα στην παρούσα περίοδο, και λίγες μέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, είναι οι τιμές των προϊόντων, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική κάμψη.

«Το μπρόκολο κυμαίνεται από 60 έως 80 λεπτά το κιλό, σε αντίθεση με τα 80 λεπτά έως 1,30 ευρώ που παίρναμε πέρυσι τέτοια περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για το λάχανο, σήμερα πουλάμε μεσοσταθμικά στα 20 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με τα 33 λεπτά πέρυσι, αλλά και για το κουνουπίδι, καθώς έχει πέσει κάτω από τα 50 λεπτά, σε σύγκριση με τα περσινά 80».

Αναφερόμενος στο θέμα της παραγωγής, ο κ. Παπαδάς κάνει λόγο για καλές αποδόσεις, οι οποίες κυμαίνονται πάνω από 800 κιλά το στρέμμα για το μπρόκολο, στα 1.200 για το κουνουπίδι και για το λάχανο πάνω από τους 4 τόνους.

Αναγκαιότητα τα σύγχρονα συλλογικά σχήματα εμπορίας

Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας και μέσα από τον προβληματισμό που αναπτύσσει για το μέλλον των υπαίθριων καλλιεργειών και ειδικότερα των σταυρανθών, εστιάζει στην αναγκαιότητα δημιουργίας σύγχρονων συλλογικών σχημάτων, χωρίς όμως τα προβλήματα του παρελθόντος. «Υπάρχει το κακό προηγούμενο με τους συνεταιρισμούς και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοδιοίκηση. Θέλουμε ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της εμπορίας των προϊόντων μας. Η κατάσταση αυτή που επικρατεί σήμερα δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο εισόδημά μας».

Για αδύναμη εμπορία του προϊόντος κάνει λόγο και ο Παναγιώτης Σαββόπουλος, παραγωγός υπαίθριων κηπευτικών από την Αμαλιάδα. «Καλλιεργώ πάνω από 200 στρέμματα κηπευτικών όλο τον χρόνο. Οι τιμές των σταυρανθών αυτή την περίοδο παρουσιάζουν σημαντική μείωση σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, μείωση η οποία ξεπερνά ακόμη και το 40% σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, τα λάχανα κυμαίνονται μεταξύ 15 και 17 λεπτών το κιλό σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, που ξεπερνούσαν τα 25 λεπτά. Το κουνουπίδι βρίσκεται στα 35 με 40 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με τα 70 και 80 που παίρναμε πέρυσι. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το μπρόκολο, το οποίο με δυσκολία προσεγγίζει τα 70 λεπτά, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ξεπερνούσε το 1 ευρώ».

Επίσης, ο κ. Σαββόπουλος αναφέρεται και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην καλλιεργητική περίοδο και ειδικότερα το τελευταίο διάστημα με τις βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες. «Υπήρξαν κάποια προβλήματα το τελευταίο διάστημα που επηρέασαν την παραγωγή χωρίς όμως σημαντικές επιπτώσεις».

Καλή η παραγωγή στο Άργος

Για καλύτερη εικόνα στην παραγωγή, αλλά με τις ίδιες τιμές στην αγορά κάνει λόγο ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος, από το Νέο Ροεινό Ναυπλίου. Υποστηρίζει ότι «ο καιρός ήταν μόνιμος σύμμαχος της καλλιέργειας φέτος και δεν είχαμε ιδιαίτερες προσβολές από ασθένειες στα φυτά. Υπάρχει μια καλή εικόνα στα χωράφια μας και τα προϊόντα που συλλέγουμε είναι ποιοτικά.

Εκείνο που μας προβληματίζει είναι το θέμα των τιμών, που λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων συνεχίζουν να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αν παραμείνουν τόσο χαμηλά, συνοπολογίζοντας και το αυξημένο κόστος παραγωγής, το αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα είναι το αναμενόμενο και πολλά χαμόγελα θα σβήσουν».

Τέλος, για συγκρατημένη αισιοδοξία κάνει λόγο ο Μιχάλης Κούτρας, παραγωγός σπορόφυτων από τη Χαλκίδα. «Η παραγωγή των σταυρανθών έχει έρθει όλη την ίδια περίπου περίοδο, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση των τιμών. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά. Έχουν να κάνουν και με το θέμα των εξαγωγών, αλλά πολύ περισσότερο με τον τρόπο εμπορίας των αγροτικών μας προϊόντων και κυρίως αυτό των υπαίθριων κηπευτικών», τονίζει.