Στέγνωσε η Σουλτανίνα στην Κορινθία

«Σχεδόν ακαριαία» η καταστροφή, λένε οι παραγωγοί

Σε απόγνωση είναι οι σταφυλοπαραγωγοί του Νομού Κορινθίας, καθώς βλέπουν για ακόμη μία φορά τη «βασίλισσα» του επιτραπέζιου σταφυλιού να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά, με χαρακτηριστική την ποιοτική υποβάθμισή της. Η έλλειψη νερού που πλήττει μεγάλο μέρος του νομού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ζέστη των τελευταίων εβδομάδων συνέβαλαν, όπως όλα δείχνουν, στην υποβάθμιση ενός μεγάλου ποσοστού των καλλιεργειών Σουλτανίνας.

Οι περισσότεροι παραγωγοί, όπως μας λένε, αν και έχουν ακολουθήσει κατά γράμμα τις καλλιεργητικές πρακτικές και τις οδηγίες των γεωπόνων, δεν κατάφεραν να σώσουν το προϊόν τους. «Είναι πρωτοφανές. Χωρίς η θερμοκρασία να έχει πιάσει 40άρια, έβρασαν τα σταφύλια στα κτήματά μάς», περιγράφει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Αργύρης Χασαπάκης, από την περιοχή της Βόχας.

Πρόκειται για μία από τις κύριες περιοχές του νομού, όπου το πρόβλημα της άρδευσης και της λειψυδρίας φέτος κορυφώθηκε, προκαλώντας ακόμη και σε «δυνατά» χωράφια προβλήματα. «Μοιάζει σαν να έχει στεγνώσει το σταφύλι», περιγράφει ο κ. Χασαπάκης και εξηγεί ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και παραγωγοί πιο ορεινών περιοχών του νομού.

«Εκτιμώ ότι η ζημιά αυτήν τη στιγμή ξεπερνάει το 30%», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Γιώργος Δαρδάνης, παραγωγός από τη Στιμάγκα Κορινθίας. «Τα σταφύλια έχουν μαλακώσει», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, καθώς η διαδικασία της συγκομιδής δεν έχει ολοκληρωθεί».

Σημειώνεται ότι η συγκομιδή της Σουλτανίνας μόλις ξεκίνησε, ενώ άλλες ποικιλίες επιτραπέζιου σταφυλιού έχουν συλλεχθεί, ειδικά στις πιο πρώιμες περιοχές, και οι εξαγωγές ξεκίνησαν.

Πάντως, πολλοί παραγωγοί μιλούν για «σχεδόν ακαριαία» καταστροφή μεγάλου μέρους των καλλιεργούμενων εκτάσεων Σουλτανίνας. «Άλλη μια χρονιά χαμένης παραγωγής. Είναι το τελειωτικό χτύπημα για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής, για τους αγρότες μας, αλλά και για όλους τους κλάδους που κινούνται πέριξ αυτών», υπογραμμίζουν, και καλούν την πολιτεία να λάβει μέτρα, «ώστε να μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να επιβιώσει και να συνεχίσει να καλλιεργεί αυτό το δυναμικό προϊόν, που φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα».