Στερεά Ελλάδα: Την άμεση χρηματοδότηση έργων από το Μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ ζητά η περιφέρεια

Χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από το Μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός. Μαζί με τους αντίστοιχους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Αποστολόπουλο και Κατερίνα Καλαντζή, συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ και τα θέματα που συζητήθηκαν είχαν σχέση με την ένταξη των έργων, στο πλαίσιο του Μέτρου 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα περισσότερα αφορούν βελτίωση υποδομών εγγείων βελτιώσεων, εκσυγχρονισμό γεωτρήσεων, δίκτυα τροφοδοσίας και εφαρμογές τηλεμετρίας, για τον καλύτερο έλεγχο του δικτύου υποδομών άρδευσης.

Το συνολικό κόστος των προτάσεων προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ και αποτελούν ουσιαστική υποδομή στον αγροτικό τομέα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και ζητήματα, τα οποία έχουν σχέση με την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα, την αναβάθμιση και τη στήριξη των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, όπως επίσης και τα μέτρα προστασίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τον λύκο.

Ειδική αναφορά έγινε για το θέμα ανάπτυξης συστημάτων ευφυούς γεωργίας και κτηνοτροφίας, ώστε με αυτόν τον τρόπο οι εκμεταλλεύσεις να γίνουν περισσότερο αποδοτικές και παράλληλα να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Τέλος, έμφαση δόθηκε και στο θέμα της ενίσχυσης των υπηρεσιών με γεωτεχνικούς υπαλλήλους, που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός είπε ότι «θα αξιολογηθούν άμεσα οι προτάσεις και, στη συνέχεια, θα προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης. Για τα υπόλοιπα ζητήματα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα».

Επίσης, σε δήλωσή του ο κ. Σπανός έκανε λόγο για έναν γόνιμο διάλογο σε ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Στερεάς Ελλάδας και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της στήριξης του φακέλου από το υπουργείο σε έργα, τα οποία κρίνονται απολύτως αναγκαία και απαιτούν τη χρηματοδότηση από το Μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 20 Μαΐου 2022