Στην 30ή Agrotica μεταφέρθηκε ο παλμός των κινητοποιήσεων

Με τα αγροτικά μηχανήματα να παραμένουν στους δρόμους εδώ και περίπου μία εβδομάδα και την ένταση των κινητοποιήσεων να δυναμώνει, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες διατηρούν, μεν, δυνάμεις στα μπλόκα που έχουν αναπτυχθεί ή αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα τη Θεσσαλία, το επίκεντρο πλέον έχει μετατοπιστεί στη Θεσσαλονίκη, όπου από χθες, Πέμπτη (1/2), έχει ξεκινήσει η 30ή έκθεση της Agrotica. Ορισμένοι αφήνουν τα μπλόκα που έχουν στήσει σε κομβικά σημεία διάφορων περιοχών της χώρας και πηγαίνουν στη συμπρωτεύουσα, ενώ άλλοι παραμένουν στα σημεία, σχεδιάζοντας τις κινήσεις τους ενόψει της επόμενης εβδομάδας.

των Μαρίας Αμπατζή, Μαρίας Αντωνίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

Ήδη, από το πρωί της Πέμπτης, αγρότες από όλη την Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώθηκαν σταδιακά στη Θεσσαλονίκη, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου διεξάγεται και φέτος η Agrotica. Οι αγρότες, που προέρχονται από διάφορες περιοχές της περιφέρειας, αφού διέσχισαν με μηχανοκίνητες πομπές και κορναρίσματα κεντρικούς δρόμους της συμπρωτεύουσας, συγκεντρώθηκαν στο σημείο συνάντησης. Σε αυτούς προστίθενται και οι συνάδελφοί τους από τα διάφορα μπλόκα ανά τη χώρα, με τους διαμαρτυρόμενους να δηλώνουν ότι θα παραμείνουν έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά τους, τα οποία σχετίζονται με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τα αγροτικά προϊόντα, την ακρίβεια στις προμήθειες, αλλά και την ΚΑΠ.

Συνολικά, περίπου 300 τρακτέρ έχει συμφωνηθεί να παραμείνουν στον χώρο, όπου έχει στηθεί και ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα για ομιλίες. Ο παλμός των κινητοποιήσεων δίνεται, πλέον, για άλλη μία φορά, από τον προαύλιο χώρο της ΔΕΘ, με τους αγρότες να περιμένουν αν θα υπάρξει αύριο κάποια εξαγγελία στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, μετά και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία επίσης πραγματοποιήθηκε σε κλοιό κινητοποιήσεων. Πάντως, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, να έχει ήδη πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του στην Agrotica, δεν φαίνεται να έχει προκύψει κάτι περισσότερο από όσα ήδη ήταν γνωστά, ενώ, σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος της αγροτικής παραγωγής, το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις σημερινές ανακοινώσεις που θα κάνουν, από πλευράς ΥΠΕΝ, ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Στις επιμέρους περιοχές, τα μπλόκα παραμένουν και αναπτύσσονται σε διάφορα παραγωγικά κέντρα της χώρας, με επίκεντρο τη Θεσσαλία, έχοντας ήδη προηγηθεί αρκετές κινήσεις διαμαρτυρίας, ενώ τώρα προγραμματίζονται κι άλλες, όπως αναδεικνύεται και στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Ενισχύονται τα μπλόκα στον θεσσαλικό κάμπο, με παράλληλη δυναμική άνοδο στην Agrotica

Στη Θεσσαλία, τέσσερα είναι τα ισχυρά μπλόκα που έχουν δημιουργηθεί, με πιο βασικά αυτά στον Ε65 στην Καρδίτσα (με αγρότες των Φαρσάλων) και στον κόμβο Πλατυκάμπου (με αγρότες του νομού Λάρισας, κυρίως των παρακάρλιων περιοχών), ενώ τα υπόλοιπα δύο βρίσκονται σε Στεφανοβίκειο Βόλου και Ζάρκο Τρικάλων. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες μπορεί να μην κατάφεραν να ανεβάσουν τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό, ωστόσο ανέβηκαν οι ίδιοι πεζοί, πραγματοποιώντας υπαίθριες γενικές συνελεύσεις και αποκλείοντας για λίγη ώρα την κυκλοφορία, έχοντας, μέχρι στιγμής τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, καθώς σύλλογοί και τοπικοί φορείς έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης. Όπως, μάλιστα, ειπώθηκε στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Λάρισας (μεσημέρι Δευτέρας) και στο κέντρο της Καρδίτσας (απόγευμα Τετάρτης), «χωρίς αγρότες θα πεινάσουμε» («no farmers no food»).

Μέχρι στιγμής, οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας δηλώνουν ικανοποιημένες από τη συμμετοχή των αγροτών και θεωρούν έντονη την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση, αναγκάζοντας το ΥΠΑΑΤ σε «αλλαγή πλεύσης», αφού το τελευταίο δηλώνει, πλέον, ανοιχτό σε διάλογο με όλους, σε αντίθεση με τους χαρακτηρισμούς για «κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις που είχαν ειπωθεί προηγουμένως, κατά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Θεσσαλία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων προστίθενται σήμερα οι παραγωγοί κάστανου και ακτινιδίου του Δέλτα Πηνειού, μετά από απόφαση των Συνεταιρισμών Καρίτσας, Στομίου, Ομολίου, και Αμπελακίων, οι οποίοι έχουν αποφασίσει συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας στον κόμβο Πυργετού στις 12 το μεσημέρι.

Νέοι αγρότες, πλημμυροπαθείς, αλλά και κτηνοτρόφοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές γάλακτος διαφοροποιούν, φέτος, την εικόνα των κινητοποιημένων αγροτών. Επιπλέον, παραγωγοί δέντρων και αμπέλου προχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης σε συμβολικό αποκλεισμό της ΕΟ Λάρισας-Κοζάνης, στο ύψος της κοινότητας Δένδρων, διαμαρτυρόμενοι για την απουσία αποζημιώσεων αναφορικά με τις ζημιές από ακαρπία και περονόσπορο.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, είχε προηγηθεί στον Παλαμά Καρδίτσας συνεδρίαση των συντονιστικών επιτροπών μπλόκων, στην οποία αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της εθνικής οδού για το επόμενο μεσημέρι, αλλά και διεξαγωγή συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας έξω από την έκθεση της Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, για το μεσημέρι του Σαββάτου.

Δηλώσεις

«Ζητάμε 300 ευρώ/στρέμμα στο βαμβάκι. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει 200. Λάβαμε προκαταβολή τα 140, κι αυτή όχι όλοι» ανέφερε, μεταξύ άλλων αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που σχετίζονται με τις καταστροφές από τον Daniel, ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, προσθέτοντας το αίτημα για θεσμοθέτηση της επιστροφής στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να μην τελεί υπό διαπραγμάτευση κάθε χρόνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του ΑΣ «ΘΕΣΤΟ», Χρήστου Σουλιώτη: «Εκτός του κόστους παραγωγής, αντιμετωπίζουμε και εμείς, ως καταναλωτές, το πρόβλημα της ακρίβειας. Πέρυσι, το σιτάρι είχε 50 λεπτά, φέτος υποχώρησε στα 25, και όμως οι τιμές στα μακαρόνια παραμένουν οι ίδιες», αναφέρει, μεταξύ άλλων. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης δεν πρέπει να μηδενίζονται, αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι δεν αρκούν και συνέστησε την ανάγκη για «ολοκληρωμένη μακροχρόνια θεραπεία και όχι ασπιρίνες».

Σε σαφώς σκληρότερους τόνους κινείται η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία δηλώνει ότι ενισχύει τα μπλόκα και υποστηρίζει ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από πλευράς κυβέρνησης που να προστατεύει τον μόχθο του παραγωγού. «Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφθούν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα», τονίζει, καταγγέλλοντας τον «αυταρχισμό» της κυβέρνησης απέναντι στους διαμαρτυρόμενους αγρότες, αλλά και το γεγονός ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή μόνο στους διάφορους «παράγοντες» κι όχι για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Δυναμική διαμαρτυρία, επίσης, πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη, οι Θεσσαλοί μελισσοκόμοι στη Λάρισα, κάνοντας μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης και παραδίδοντας σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, με την κινητοποίηση να ολοκληρώνεται με πορεία προς τον κόμβο Πλατυκάμπου, όπου τα αυτοκίνητά τους παρατάχθηκαν, προσωρινά, δίπλα στα τρακτέρ των υπολοίπων διαμαρτυρόμενων αγροτών, σε μια συμβολική κίνηση.

Οι μελισσοκόμοι προέβησαν σε αυτή την κινητοποίηση μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη στην απολογιστική συνέλευση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, με τη συμμετοχή των θεσσαλικών συλλόγων Ελασσόνας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικκαίων, Τρικκαίων – Φίλων της Μέλισσας και Φαρσάλων. «Χάσαμε μέλισσες από πλημμύρες και φωτιές. Η Λάρισα έχασε 17.000 κυψέλες σε όλο τον νομό. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από τις πλημμύρες είναι ψίχουλα. Ζητάμε να ενταχθούμε στο καθεστώς των επιδοτήσεων της ΚΑΠ και να δοθεί επίδομα επικονίασης», τόνισε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Πέτρος Σαρούδης, αναφερόμενος και στα διαχρονικά αιτήματα του κλάδου, με κορυφαίο αυτό της πάταξης των ελληνοποιήσεων.

Με επίκεντρο το Κάστρο Βοιωτίας δυναμώνουν τα μπλόκα και στη Στερεά Ελλάδα

Η κάθοδος Θηβαίων και Λιβαδειτών αγροτών προς το Κάστρο Βοιωτίας αποτελεί το σημείο αναφοράς στο μέτωπο των κινητοποιήσεων στη Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για μια κίνηση με βαρύνουσα σημασία, λόγω του ότι το Κάστρο αποτελεί το πρώτο μπλόκο που συναντούν οι διερχόμενοι οδηγοί από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη. Η εξασφάλιση μιας ισχυρής παρουσίας αγροτών στον χώρο αυτό είναι δύσκολη και απαιτεί μεγάλη αριθμητική συμμετοχή, κάτι το οποίο δείχνει να επιτυγχάνεται τις τελευταίες ημέρες.

Τα αιτήματα των αγροτών προσεγγίζουν μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα η παρουσία τους θα είναι μεγαλύτερη. Σε ό,τι αφορά τις άλλες περιοχές, έχει ξεκινήσει το μπλόκο στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, με την παρουσία πάνω από 100 μηχανημάτων. Από την περιοχή της Λαμίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή μηχανημάτων στην Ανθήλη από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, που με τη δυναμική τους παρουσία δημιούργησαν προβλήματα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς Ελλάδας, ανάβοντας φωτιά σε σανό που είχαν τοποθετήσει έξω από τα γραφεία.

Αγρότες έχουν παρατάξει τα γεωργικά τους μηχανήματα και στην περιοχή της Αταλάντης, κλείνοντας συμβολικά για μία ώρα την κίνηση στην εθνική οδό. Παράλληλα, προετοιμασίες γίνονται και σε Αμφίκλεια-Ελάτεια και Τιθορέα, ώστε από κοινού να κατευθυνθούν προς το παλιό Λεβέντη, στρατηγικό σημείο περάσματος από διερχόμενους οδηγούς τα προηγούμενα χρόνια, όταν δεν μπορούσαν να περάσουν από το Κάστρο.

Κινήσεις γίνονται και στις υπόλοιπες περιοχές, ώστε οι κάτοικοι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε τοπικό επίπεδο και έτσι να ενισχύσουν τον πανελλαδικό αγώνα τον αγροτών.

Ενωμένοι συνεχίζουν οι αγρότες της ΑΜ-Θ, με κινητοποιήσεις και μετά την Agrotica

Μετά από συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, αποφασίστηκε να λάβει χώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα (5/2) στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και να ακολουθήσει πορεία προς το κτήριο της περιφέρειας. Μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις σε Ροδόπη και Έβρο, σύσσωμοι οι πρωταγωνιστές του πρωτογενούς τομέα είναι έτοιμοι να περάσουν το μήνυμα σε πολίτες, αλλά και στην πολιτική ηγεσία, ότι παράγουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και αγωνίζονται να παραμείνουν στο επάγγελμα, προοπτική που απομακρύνεται από τον ορίζοντα για πολλούς. Μάλιστα, ορισμένοι από τους συντονιστές μεταφέρουν ότι δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις στην κινητοποίηση της Δευτέρας.

Να σημειωθεί ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Κομοτηνής πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες μηχανοκίνητη πορεία, καταλήγοντας με τρακτέρ, αλλά και μπάλες άχυρου στην είσοδο του κτηρίου της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα. Οι αγρότες αποσύρθηκαν για να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη και να λάβουν μέρος στις διαμαρτυρίες στα εγκαίνια της Agrotica.

Δυναμικά κινήθηκαν και οι Εβρίτες, που έδωσαν ραντεβού με τα τρακτέρ στο Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, στο ΚΤΕΛ Φερών και στις πλατείες Πέπλου και Τυχερού. Στην Ορεστιάδα έγινε χθες μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης. Επίσης, στις 30 Ιανουαρίου έκλεισαν για τρεις ώρες το σημείο διέλευσης φορτηγών στο Τελωνείο των Κήπων, επιλέγοντας να μην προκαλέσουν προβλήματα σε άλλα μέσα μεταφοράς.

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, με το πέρας της κινητοποίησης στους Κήπους, μετέβη μηχανοκίνητα στη γέφυρα του Πετάλου, όπου τα μέλη του πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη μπροστά στο στρατιωτικό φυλάκιο, ζητώντας ταυτόχρονα την έγκριση του έργου της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του Πετάλου από το ΥΠΑΑΤ.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της ΠΑΜ-Θ συναντήθηκε, αυτήν τη Δευτέρα, με τον περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη, παραδίδοντας υπόμνημα με το σύνολο των αιτημάτων του κλάδου και ζητώντας να έρθει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην έδρα της περιφέρειας, ώστε να γίνει εκτενής διάλογος. Εξάλλου, η απόφαση των αγροτών της Ανατολικής Μακεδονίας είναι πρώτα να γίνει η συνάντηση με τον υπουργό και μετά να πάρουν τις όποιες αποφάσεις.