Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά η Αμπελοοινική Παράδοση της Ραψάνης και το Ιερό Δάσος των Αγίων Θεοδώρων

22/06/2024
3' διάβασμα
stin-ayli-politistiki-klironomia-i-abelooiniki-paradosi-tis-rapsanis-kai-to-iero-dasos-ton-agion-theodoron-324412

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εγγράφονται η Αμπελοοινική Παράδοση, το Ιερό Δάσος Αγίων Θεοδώρων και το Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στη Ραψάνη του Δήμου Τεμπών. Έτσι, προστατεύονται και αναδεικνύονται πολύ σημαντικά κομμάτια της συλλογικής μας ταυτότητας, που έχουν προσδώσει στο πανέμορφο χωριό του Ολύμπου αυτήν τη μοναδική αύρα.

Συνολικά, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εγγράφηκαν 19 νέα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της σύμβασης της UNESCO, η χώρα μας δημιούργησε και εμπλουτίζει συστηματικά το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο οποίο κοινότητες φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τα στοιχεία που οι ίδιες θεωρούν σημαντικά για την ταυτότητά τους. Η εγγραφή τους στο Εθνικό Ευρετήριο δεν αποτελεί παρά ένα μόνο βήμα για τη συνεργασία διοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και, κυρίως, των ίδιων των κοινοτήτων ως φορέων, για την εκπόνηση και την εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες αποσκοπούν στη διαφύλαξη των παραδόσεων και τη μετάδοσή τους στις νεότερες γενιές.

Η Αμπελοοινική Παράδοση της Ραψάνης

Η Ραψάνη, μία από τις τέσσερις ΠΟΠ ζώνες (Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Ραψάνη), είναι η νοτιότερη και μικρότερη σε έκταση ζώνη με 1.700 στρέμματα συνολικά, στην οποία το κρασί ΠΟΠ «Ραψάνη» παράγεται αποκλειστικά από τη συν-οινοποίηση τριών ερυθρών ποικιλιών: Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό, με αυστηρές προδιαγραφές, σύμφωνα με το Διάταγμα του 1971.

Οι κλιματολογικές συνθήκες καθορίζονται από τον Όλυμπο, που προφυλάσσει την περιοχή από τους βόρειους ψυχρούς ανέμους, από το υγρό στοιχείο του Πηνειού και του Αιγαίου Πελάγους, καθώς και από το επικλινές έδαφος, με την καλή αποστράγγιση και τα ιδιαίτερα συστατικά του, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό αμπελουργικό τοπίο, με ιδιαιτέρους οίνους.

Ιερό Δάσος και Μοναστήρι Αγίων Θεοδώρων

Το Ιερό Δάσος βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό της Ραψάνης, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων. Περιτριγυρίζεται κυρίως από υπεραιωνόβιες βελανιδιές, αλλά και κουτσουπιές, σφεντάμια, κρανιές και άρια. Στη συλλογική μνήμη του χωριού είναι δάσος ιερό, με απαγορευμένη την υλοτόμηση, γι’ αυτό η τιμωρία των αγίων αποτρέπει τους παραβάτες να κόψουν ξύλα.

Εντός του δάσους βρίσκεται το Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, χτισμένο το 1778, με πολύ σημαντικές τοιχογραφίες. Ο τόπος συνδέεται στενά με τη θρησκευτική παράδοση του χωριού, που εκφράζεται με την εορταστική πανήγυρη ανήμερα της γιορτής των αγίων, αλλά και με το άλλο πανηγύρι, την εορτή της άνοιξης, την Πρωτομαγιά.