Στην έκτη θέση της ΕΕ η Ελλάδα σε ποσοστό βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων

17/03/2025
4' διάβασμα
stin-ekti-thesi-tis-ee-i-ellada-se-pososto-viologika-kalliergoumenon-ektaseon-348370

Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς όλο και περισσότεροι αγρότες υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας. Παρά τις προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές στον τομέα, με εξαγωγές που ενισχύουν την οικονομία και την αγροτική ανάπτυξη.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρώπης των 27, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση, σε ό,τι αφορά το ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βιολογικές μεθόδους, το οποίο διαμορφώνεται στο 17,2%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλλιεργούνται συνολικά 18,5 εκατ. εκτάρια, εκ των οποίων τα 16,95 εκατ. εκτάρια βρίσκονται εντός ΕΕ.

Στη χώρα μας αντιστοιχούν καλλιέργειες 924.852 εκταρίων (9.248.520 στρ.), εκ των οποίων, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο «AgroΚΟΣΜΟΣ» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας, Δημήτρης Ντογκούλης, τα 1.370.000 περίπου βρίσκονται στη Θεσσαλία, δηλαδή το 15% της συνολικής έκτασης των εγχώριων εκτάσεων βιολογικής γεωργίας, ενώ οι καλλιεργητές στον θεσσαλικό κάμπο υπολογίζονται σε 16.500.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας προηγούνται η Αυστρία με ποσοστό 25,3%, η Εσθονία με 23,4%, η Σουηδία με 19,9%, η Πορτογαλία με 19,3% και η Ιταλία με 18,1%. Τις «χειρότερες» επιδόσεις εμφανίζουν η Μάλτα, με το ποσοστό επί των καλλιεργούμενων εκτάσεων με βιολογικές μεθόδους να διαμορφώνεται στο 0,6%, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία με 2,2%, η Ολλανδία με 4,4%, η Πολωνία με 3,9% και η Ρουμανία με 5,1%. Χαμηλό ποσοστό εμφανίζουν και η Γερμανία με 9,8%, η Γαλλία με 10,1% και η Ισπανία με 10,8%.

Η κατάσταση του βιολογικού τομέα στην Ελλάδα

Η βιολογική γεωργία στη χώρα μας κερδίζει έδαφος συνεχώς, με αργά μεν, αλλά σταθερά βήματα, ανέφερε πρόσφατα η προϊσταμένη Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, Ελένη Τζαβάρα. Σύμφωνα με την ίδια, οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων εκτιμώνται σε 80.000-85.000, έναντι των 60.993 το 2022, οπότε καταγράφονταν περισσότεροι σε ποσοστό 70% σε σχέση με το 2021. Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, κατά την κα Τζαβάρα, καλλιεργούν σήμερα πάνω από 9 εκατ. στρέμματα με βιολογικές μεθόδους.

Χαμηλότερα καταγράφονται τα ποσοστά στη βιολογική κτηνοτροφία στη χώρα μας, αν και όπως αναφέρει η κα Τζαβάρα, γίνονται «φιλότιμες» και καθοριστικής σημασίας προσπάθειες να αυξηθούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια, με βιολογικές μεθόδους εκτρέφονται πρόβατα σε ποσοστό 67,3%, αίγες σε 19,6%, όρνιθες σε 6,6%, αγελάδες σε 6,4% και χοίροι σε 0,1%.

Οφέλη

Απευθυνόμενη στους καταναλωτές, η κα Τζαβάρα τούς καλεί να επιλέγουν βιολογικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι η τιμή τους δεν είναι ούτε υψηλότερη –τις περισσότερες φορές– ούτε όμως και απαγορευτική στις ομώνυμες βιολογικές αγορές που έχουν θεσπιστεί στη χώρα μας.

Τους διαβεβαιώνει, δε, ότι με τους εκτεταμένους και εντατικούς ελέγχους που γίνονται πλέον, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εκπροσώπους οργανισμών του ΥΠΑΑΤ, όσο και από τους ίδιους τους βιοκαλλιεργητές, «τα προϊόντα που αγοράζετε ως βιολογικά, είναι όντως βιολογικά και διαπιστευμένα και εγκεκριμένα από 16 διαφορετικούς οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης». Άλλωστε, όπως η ίδια προσθέτει χαρακτηριστικά, η ΕΕ διαθέτει και σε αυτόν τον τομέα έναν από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς που έχουν καταρτιστεί παγκόσμια.