Στην Ιταλία για το αχλάδι ο Συνεταιρισμός Δέντρων Τυρνάβου για εκπαιδευτικούς λόγους μέσω Erasmus

Βαλίτσες για πόλεις της Ιταλίας, με επίκεντρο την Μπολόνια, οι οποίες παράγουν αχλάδια, ετοιμάζουν 14 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Οργάνωση Παραγωγών Γαία Φρούιτ» Δέντρων Τυρνάβου, προκειμένου να ενημερωθούν σε θέματα παραγωγής, πιστοποίησης και εμπορίας του προϊόντος.

Το εκπαιδευτικό τους ταξίδι θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος Erasmus από τις 6 ως τις 17 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει συνάντηση με την Οργάνωση Παραγωγών του Veneto για ενημέρωση για τις τοπικές ποικιλίες αχλαδιού, επισκέψεις σε συνεταιρισμούς αχλαδοπαραγωγών που ειδικεύονται στο εμπόριο και τη διανομή φρούτων και λαχανικών κ.ά.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους διοργανωτές της Εμπορικής Έκθεσης Futurpera -η μοναδική που ασχολείται με το αχλάδι και θα πραγματοποιηθεί φέτος-, επίσκεψη στην εταιρεία Bonifiche Ferraresi για ενημέρωση σχετικά με το marketing των αγροτικών προϊόντων και ξενάγηση στο ερευνητικό ινστιτούτο CIV στη Ferrara που ασχολείται με τις ποικιλίες αχλαδιού, καθώς επίσης και στην Ομοσπονδία αχλαδοπαραγωγών του Perarte. Τέλος, θα υπάρξει επίσκεψη στο φυτώριο Dal Monte, για ενημέρωση για νέες ποικιλίες αχλαδιού.

Η δράση του Συνεταιρισμού

Να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός Δέντρων Τυρνάβου ιδρύθηκε το 2013 και σήμερα αριθμεί 32 μέλη, ενώ συμμετέχει και σε δύο αναπτυξιακά προγράμματα, τα Σχέδια Βελτίωσης και στο Μέτρο 9.

Προ ημερών οι παραγωγοί του ολοκλήρωσαν την συγκομιδή στα βιομηχανικά αχλάδια, ποικιλίες Williams και Hailand, με τον προβληματισμό στις τάξεις τους να παραμένει, καθώς τα έξοδα κάθε χρόνο αυξάνονται, αλλά η τιμή παραμένει σταθερή στα 40 λεπτά. Νωρίτερα, είχαν συγκομίσει τα επιτραπέζια «Κρυστάλια», με μέση τιμή αρχικά 50-55 λεπτά και στη συνέχεια ανοικτή τιμή. Φέτος, μαζεύτηκαν 1,5 εκατ. κιλά.

Επίσης αξιόλογη δυναμική παρουσιάζει ο Συνεταιρισμός και στα βιομηχανικά ροδάκινα, όπου συγκομίστηκαν 1,5 εκατ. κιλά με τις ποικιλίες «Κατερίνα», «Α37», «Άνδρος» και «‘Εβερτ», για τα οποία πληρώθηκαν 26 λεπτά/κιλό.