Στην κόψη του ξυραφιού οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών – Άρον άρον έλεγχοι της τελευταίας στιγμής

Με εγκύκλιο της τελευταίας στιγμής όσον αφορά τον διοικητικό έλεγχο των δικαιούχων στο πρόγραμμα των Βιολογικών επιχειρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πραγματοποιήσει άρον άρον την πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. Με την παραδοχή ουσιαστικά ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει οφείλονται στη μετάβαση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο gov.gr, ο πρόεδρος του Οργανισμού με εγκύκλιό του μόλις την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, δηλαδή μία μόλις ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών ελέγχου για την εντολή πληρωμής, ενημερώνει ότι ο διοικητικός έλεγχος πραγματοποιείται σε επίπεδο ΑΦΜ!

«Κατά παρέκκλιση για το στάδιο προκαταβολής του έτους αιτήσεων 2022 και σε συνέχεια της μετάβασης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο gov.gr, ο διοικητικός έλεγχος πραγματοποιείται σε επίπεδο ΑΦΜ με επιβεβαίωση από σχετική βάση δεδομένων «της ύπαρξης ή μη ευρήματος μη συμμόρφωσης σε επίπεδο συνολικά ενταγμένης εκμετάλλευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το σημαίνει αυτό; Ότι σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα έτη, η διαδικασία δεν πραγματοποιείται με βάση τον έλεγχο ανά παραγωγό και ανά αγροτεμάχιο.

Και άλλα αγροπεριβαλλοντικά

Αδυναμία όμως καταγράφεται και στο διοικητικό έλεγχο άλλων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, που επίσης πρέπει να πληρωθούν άμεσα, όπως για παράδειγμα η δράση 10.1.02 «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας», όπου επίσης ακολουθείται τελευταία στιγμή η ίδια τακτική.

«Κατά παρέκκλιση για το στάδιο προκαταβολής του έτους αιτήσεων 2022 και σε συνέχεια της μετάβασης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και των πληρωμών της Δράσης Μ10.102 στο gov.gr, ο διοικητικός έλεγχος πραγματοποιείται σε επίπεδο ΑΦΜ με επιβεβαίωση από σχετική βάση δεδομένων «της τήρησης ή μη της ειδικής δέσμευσης καταπολέμησης του δάκου» σε επίπεδο συνολικά ενταγμένης εκμετάλλευσης» σημειώνεται σε άλλη εγκύκλιο.

Δείτε ΕΔΩ την εγκύκλιο