Στην Μυτιλήνη η έκθεση «Το δάσος κάτω από τον δρόμο»

Στην Μυτιλήνη η έκθεση «Το δάσος κάτω από τον δρόμο»

Τα μοναδικά απολιθώματα δέντρων που αποκαλύφτηκαν στις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι επισκεφτούν την έκθεση «Το δάσος κάτω από τον δρόμο», που ανοίγει τις πύλες της στις 17/6 στη μεγάλη αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Η έκθεση, που παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη – μετά την παρουσίασή της στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα – αποκαλύπτει το μοναδικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών και τον χώρο του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών και εργασιών συντήρησης, των εργασιών ανάδειξης και προστασίας των ιδιαίτερης επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας απολιθωμένων φυτών.

«Παράλληλα, μέσα από την έκθεση τονίζεται η σημασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου, τη μελέτη της βιοποικιλότητας και τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη μας» αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος. Και σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων».

Η έκθεση οργανώνεται σε 11 ενότητες. Μέσα από αυτές παρουσιάζονται μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο.

Επίσης, παρουσιάζονται δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι και κατακείμενοι, ριζικά συστήματα και κλαδιά δένδρων, φυλλοφόροι ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ