Στην Πορτογαλία οι χονδρεμπορικές αγορές πηγαίνουν… στον καταναλωτή

Οι έκτακτες συνθήκες μπορούν να γεννήσουν ιδέες και αυτό συνέβη στην περίπτωση των χονδρεμπορικών αγορών τροφίμων τεσσάρων πόλεων της Πορτογαλίας οι οποίες, «συμμαχώντας» με την ηλεκτρονική πλατφόρμα B2B MercaChefe.pt, πωλούν απευθείας στον τελικό καταναλωτή τα προϊόντα τους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που ανέκυψαν μέσα στην έκτακτη κατάσταση της πανδημίας και να αντισταθμίσουν ένα μέρος των σημαντικών εσόδων που έχασαν από το lockdown στους χώρους μαζικής εστίασης.

Πρόκειται για τις αγορές της Λισαβόνας, της Μπράγκα, της Έβορα και της Φάρο, στις οποίες πλέον οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους ηλεκτρονικά και να τις παραλάβουν μέσα σε 48 ώρες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Διαθέσιμα είναι όλα τα βασικά είδη διατροφής, όπως φρούτα, λαχανικά, κατεψυγμένα είδη, ψάρια, αλλά και λουλούδια ή είδη οικιακής χρήσης.

Η συνεργασία αυτή, όπως είπε ο εκπρόσωπος της αγοράς της Λισαβόνας, αφενός διευκολύνει την πρόσβαση των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται στο σπίτι τους, σε βασικά είδη, αφετέρου διαφοροποιεί τα διαθέσιμα κανάλια πώλησης. Και, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ ο μέγιστος χρόνος παράδοσης είναι τα δύο εικοσιτετράωρα, ο πραγματικός χρόνος συνήθως είναι μικρότερος από 24 ώρες.

Στις τέσσερις αυτές αγορές δραστηριοποιούνται 1.500 επιχειρήσεις, από μικροί παραγωγοί μέχρι χονδρέμποροι και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι πολυεθνικές.