Στην τελική ευθεία οι αναδασμοί – Κορινθία και Μεσσηνία οι εκκρεμότητες

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνουν τα έργα που έχουν σχέση με τους αναδασμούς σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου. Σε κοινή σύσκεψη των προϊσταμένων της ΔΑΟΚ, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ζήτησε να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες με τους αναδασμούς, όπως η περίπτωση του Φενεού.

Πιο αναλυτικά, από τη ΔΑΟΚ Αρκαδίας η Δήμητρα Μουρλούκου εξηγεί ότι αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμία διαδικασία αναδασμού και δεν έχει γίνει αίτημα για κήρυξη αναδασμού. Ο τελευταίος μεγάλος αναδασμός στην Αρκαδία έγινε στο έλος της Κανδήλας και ολοκληρώθηκε το 2007.

Στην Αργολίδα, αν και επίσημα δεν εκκρεμεί κάποιο αίτημα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέους αναδασμούς. Όπως μας ενημερώνει από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας η Βασιλική Γκαύρου, «μετά την ολοκλήρωση των αναδασμών σε Σκοτεινή, Αλέα και Φρυσούνα έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν τμήματα που θα έπρεπε να μπουν σε έναν σχεδιασμό αναδασμού. Αυτό θα αξιολογηθεί στο μέλλον».

Μεσσηνία

Για τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ο μεγάλος στόχος είναι η ολοκλήρωση των αναδασμών Δωρίου, Ψαρίου και Αγίου Γεωργίου. Από τον Δήμο Οιχαλίας στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου κατατέθηκε αίτημα στην περιφερειακή ενότητα για την κήρυξη αναδασμού σε προτεινόμενη έκταση 29.152,85 στρεμμάτων και με γεωγραφική αναφορά σε 24 κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδανίας, Μελιγαλά και Οιχαλίας.

Σε αυτές τις περιοχές είναι και οι κοινότητες Σολάκι, Πολίχνη Αγριλόβουνο, Ζευγολατιό, Ηλέτρα Καλλιρόη και πολλές άλλες. Είναι προφανές ότι ο αναδασμός συνοδεύεται από έργα υποδομών (οδοποιία, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά) και οδηγεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος κατακερματισμού του κλήρου που υπάρχει σήμερα, ενώ η ολοκλήρωσή του θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στις ιδιοκτησίες της περιοχής.

Όπως εξηγούν ο διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Ιωάννης Σκούλικας, και η προϊσταμένη του Τμήματος Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού, Ιωάννα Τσούκλερη, είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση της προτεινόμενης αναδιανεμητέας περιοχής με στοιχεία τα οποία έχουν ήδη αιτηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για στοιχεία που αφορούν τον πολυτεμαχισμό της εγγείου ιδιοκτησίας, τον μέσο όρο της έκτασης κάθε κτηματία, την πρόσβαση των κτημάτων σε αγροτική οδό, τις ανάγκες αποστράγγισης και άρδευσης για κάθε τοπική κοινότητα. Από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας, ο προϊστάμενος Γεώργιος Μουτάφης μας δήλωσε ότι «ο αναδασμός, συνολικής έκτασης 7.000 στρεμμάτων, ο οποίος προγραμματίζεται στα χωριά Αρχαία Φενεός, Πανόραμα και Μάτι είναι ένα σημαντικό έργο που έχει σκοπό τον εξορθολογισμό και την τόνωση της γεωργικής παραγωγής».

Η ιστορία των αναδασμών, πάντως, στην περιοχή αυτή έρχεται από το 1994, καθώς οι πρώτες αποφάσεις Κήρυξης Αναδασμού εκδόθηκαν στις 25 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς και αφορούσαν την Αρχαία Φενεό (5.000 στρέμματα) και το Πανόραμα (1.000 στρέμματα).

Για το Μάτι και τα τελευταία 1.000 στρέμματα, η σχετική απόφαση ήρθε έντεκα χρόνια αργότερα.