Στη μάχη κατά του δάκου ρίχνονται οι ελαιοκομικές περιοχές της χώρας

11/07/2024
10' διάβασμα
sti-machi-kata-tou-dakou-richnontai-oi-elaiokomikes-perioches-tis-choras-326181

Στη μάχη για την καταπολέμηση του δάκου έχουν ριχτεί ήδη οι κατά τόπους ΔΑΟΚ, με τον πρώτο γενικό ψεκασμό αλλού να εξελίσσεται και αλλού να βαίνει προς ολοκλήρωση, αναλόγως των δεδομένων σε κάθε περιοχή. Η ύπαρξη του εντόμου θεωρείται δεδομένη κατά τη φετινή χρονιά, λόγω και των ήπιων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι οποίες επέτρεψαν τη διαχείμασή του, αν και ακόμη η δράση του χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη.

Οι πρώιμοι και με διάρκεια καύσωνες που εκδηλώθηκαν ήδη φέτος το καλοκαίρι λειτούργησαν έως έναν βαθμό ανασταλτικά ως προς την ανάπτυξη και τις πτήσεις του εντόμου σε διάφορες περιοχές, όχι όμως ευεργετικά και για την ίδια την καλλιέργεια, ενώ δεν επέτρεπαν και τη διενέργεια ψεκασμών, όπου αναπτύχθηκαν υψηλές θερμοκρασίες. Οι πληθυσμοί που καταγράφονται και από τις δακοπαγίδες δείχνουν διαφοροποίηση της εικόνας, αναλόγως του μικροκλίματος που αναπτύσσεται στην κάθε περιοχή, αλλά και το στάδιο της καλλιέργειας. Η γενικότερη εικόνα δείχνει υψηλότερους πληθυσμούς σε ορεινές, συνήθως, περιοχές και όπου οι συνθήκες υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Οι υπηρεσίες δηλώνουν, σε γενικό πλαίσιο, ότι όλα εξελίσσονται ομαλά, για την ώρα, με την ύπαρξη των τριετών συμβάσεων με τους εργολάβους να «λύνει αρκετά τα χέρια» από προβλήματα του παρελθόντος. Ωστόσο, δεν λείπουν και φωνές που θα ήθελαν να μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, αναλόγως των αναγκών που προκύπτουν, πέραν του πάγιου αιτήματος για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, που διατυπώνεται από τις περιφέρειες.

 

Ετοιμάζονται για τον δεύτερο ψεκασμό τα Χανιά

Στα Χανιά, ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός ουσιαστικά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφού ξεκίνησε από τις 18-20 Ιουνίου, ωστόσο έχουν μείνει λίγα χωριά που ακόμη δεν έχουν τελειώσει στις περιοχές της Κισσάμου και της επαρχίας Σελίνου. Για συνθήκες που μάλλον προετοιμάζουν για τον δεύτερο ψεκασμό, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων στις δακοπαγίδες μετά τον πρώτο –τα οποία και αναμένονται αυτές τις ημέρες–, μίλησε η Μαρία Μυλωνάκη, διευθύντρια στην τοπική ΔΑΟΚ. Αυτός μπορεί να ξεκινήσει στις 10-12 Ιουλίου, αν δεν υπάρξουν ακραίες θερμοκρασίες, βάσει όσων προβλέπονται από το σκεύασμα που χρησιμοποιείται.

«Υπάρχει δάκος και, μάλιστα, αρκετός. Κρίνοντας από κάποιες παγίδες, βλέπω ότι είμαστε στην αρχή μιας καινούργιας γενιάς» αναφέρει, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι με έναν καλό προγραμματισμό και με τους δύο πρώτους ψεκασμούς να γίνονται σχεδόν απανωτά, η έκβαση θα είναι θετική.

Η υπηρεσία δηλώνει επάρκεια χρημάτων για τους εργολάβους για πέντε ψεκασμούς, ενώ και τα διαθέσιμα φάρμακα αρκούν για περίπου 3,5, εν αναμονή και του διαγωνισμού που θα πραγματοποιήσει η περιφέρεια. «Πιστεύω ότι θα έχουμε καλυφθεί μέχρι να γίνει ο πέμπτος ψεκασμός», εκτίμησε, υπενθυμίζοντας ότι κατά το σύνηθες τα φάρμακα από το ΥΠΑΑΤ θα φτάσουν αργότερα το φθινόπωρο, οπότε θα κρατηθούν για το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς.

Εκείνο που ακόμη μένει σε εκκρεμότητα –παρότι στην Κρήτη συνολικότερα τρέχουν συμβάσεις τριετούς διάρκειας με τους εργολάβους– είναι η αναζήτηση εργολάβου για την περιοχή των Σφακίων, με τη διαδικασία να είναι σε εξέλιξη μετά από καθυστερήσεις και την υπηρεσία να ενημερώνει τους παραγωγούς να προβούν στις ενέργειές τους για την προσωρινή κάλυψη του κενού.

 

Με έμφαση στα ορεινά, σε εξέλιξη οι ψεκασμοί στο Ηράκλειο

Και στον σημαντικό ελαιοπαραγωγικό Νομό Ηρακλείου σχεδόν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός, αν και πρόκειται για πολύ μεγάλες περιοχές, ενώ σε κάποιες κοινότητες ξεκινά ο δεύτερος ή τοπικοί ψεκασμοί, όπως εξηγούν στελέχη της τοπικής ΔΑΟΚ. Κατά τόπους, οι δακοπληθυσμοί καταγράφονται αυξημένοι, ιδίως στα ορεινά, οπότε και εκεί δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, όμως η κατάσταση χαρακτηρίζεται «υπό έλεγχο».

Η διαδικασία του προγράμματος εξελίσσεται κανονικά, ενώ, με βάση τη χρηματοδότηση και τη στήριξη που παρέχει η περιφέρεια, οι ψεκασμοί στις περιοχές που καλύπτει η υπηρεσία ανέρχονται ετησίως στους 4-5.

Με βάση την ίδια πηγή, η εκτιμώμενη παραγωγή, ωστόσο, αναθεωρείται προς τα κάτω για το Ηράκλειο, στους 40.000 τόνους από την προηγούμενη εκτίμηση, λόγω των καιρικών συνθηκών και της λειψυδρίας.

 

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε ο πρώτος ψεκασμός στη Λακωνία

Μόλις τη Δευτέρα ξεκίνησε στην ελαιοπαραγωγό Λακωνία ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει έως τις 25 Ιουλίου. Εντονότεροι δακοπληθυσμοί καταγράφονται στα ορεινά, ωστόσο στα πεδινά, λόγω καύσωνα, οι πληθυσμοί δεν είναι τόσο ορατοί στις παγίδες, εξηγεί ο Γιάννης Ράλλης, γεωπόνος στη ΔΑΟΚ. Ο ίδιος αναφέρεται στον φόβο που υπάρχει από άποψη προσωπικού για το πόσοι τομεάρχες θα παραμείνουν στα πόστα τους, εάν ανοίξουν κάποιες θέσεις στον ΕΛΓΑ, αλλά και τον φόρτο εργασίας που έχουν και πέραν της δακοκτονίας οι επόπτες.

Η περιοχή βρίσκεται στον τρίτο χρόνο των τριετών συμβάσεων με τους εργολάβους, ενώ και ως προς τα φάρμακα δηλώνει επάρκεια για τους προϋπολογισμένους ψεκασμούς –που είναι τρεις– με βάση τις διακηρύξεις.

«Για εμένα δεν λείπουν τα κονδύλια, αλλά ο νομικός μηχανισμός που να αντιμετωπίζει το βιολογικό θέμα που έχει αυτή η δουλειά ως χαρακτηριστικό», σχολιάζει ο ίδιος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει η σχετική ευελιξία για την αντιμετώπιση του εντόμου, αναλόγως των συνθηκών.

 

Από το τέλος Ιουνίου άρχισαν να ψεκάζουν και στη Μεσσηνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος ψεκασμός και στη Μεσσηνία, αλλά και στην περιοχή της Τριφυλίας, περιοχές όπου ξεκίνησε από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. «Περίπου την ίδια εποχή ξεκίνησε και πέρυσι και πάντοτε πηγαίνουμε με βάση τα αποτελέσματα της κάθε κοινότητας», αναφέρει ως προς την έναρξη του προγράμματος η προϊσταμένη στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Ευσταθία Γεωργακοπούλου, εξηγώντας ότι ο νομός και η υπηρεσία έχουν από τις περισσότερες ενταγμένες κοινότητες στο πρόγραμμα, συνολικά 170.

Στην περιοχή, εντοπίζονται «σημειακά κάποιοι θύλακες και από εκεί έχουμε ξεκινήσει», αναφέρει ως προς την καταγραφή του εντόμου στις παγίδες και την ανάγκη παρέμβασης, η οποία κάθε φορά εξετάζεται από την επιστημονική ομάδα που διαθέτει η υπηρεσία στο πλαίσιο του έργου.

«Ερχόμαστε από έναν χειμώνα που ήταν ευνοϊκός για την πρώτη γενιά του δάκου, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες βοήθησαν να μην έχουμε μεγάλη ανάπτυξη μετέπειτα», εξηγεί. Σύμφωνα με την κα Γεωργακοπούλου, το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά και βάσει των συμβάσεων προβλέπονται 3,46 ψεκασμοί, ενώ υπάρχει για πρώτη φορά η πρόβλεψη στη διακήρυξη για επιπλέον επέμβαση σε κάποιες κοινότητες αν εντοπίζονται προβλήματα, σημειώνει.

 

Με 100% παρακολούθηση του έργου στον ρυθμό των ψεκασμών και η Τριφυλία

Και στη γειτονική Τριφυλία, η τοπική ΔΑΟΚ έχει ξεκινήσει τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό από τις 28 Ιουνίου, αρχίζοντας από την παραλιακή ζώνη. «Έχουμε πληθυσμούς με διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, υπάρχουν ορισμένες με μέτριους προς υψηλούς πληθυσμούς και άλλες με χαμηλότερους», εξηγεί ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Έχοντας ξεκινήσει από το 2006 –τότε πιλοτικά–, με ένα πρόγραμμα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών στη δακοκτονία σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι ψεκασμοί πλέον στην Τριφυλία παρακολουθούνται στο 100% του έργου, καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο, με GPS και ροόμετρα, τα οποία είναι ήδη εγκατεστημένα στα γεωργικά μηχανήματα. «Φέτος, εφαρμόζεται σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου», συμπληρώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι στην περιοχή αρμοδιότητάς του η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι ψεκασμοί που γίνονται κατά μέσο όρο ετησίως ανέρχονται σε 4, ανάλογα πάντα με την παρακολούθηση των στοιχείων.

«Πάντοτε ζητάμε συμπληρωματικές κατανομές και για τη χρηματοδότηση και για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, και το έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, ώστε να διαχειριζόμαστε την ανθεκτικότητα του δάκου στα προϊόντα, εναλλάσσοντας τις δραστικές ουσίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σχολιάζει, εκτιμώντας, παράλληλα, μία καλή χρονιά για την περιοχή. Κάτι τέτοιο, όμως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των κλιματολογικών δεδομένων και τις βροχοπτώσεις, η απουσία των οποίων έως τώρα προκαλεί προβληματισμό.

«Υπάρχει αρκετός δάκος. Μάλιστα, κρίνοντας από κάποιες παγίδες, βλέπω ότι είμαστε στην αρχή μιας καινούργιας γενιάς», αναφέρει από τα Χανιά η Μαρία Μυλωνάκη, διευθύντρια στην τοπική ΔΑΟΚ