Στην τελική ευθεία το ΠΑΑ: Μέσα στο 2020 οι πληρωμές όλων των μέτρων του προγράμματος

✱ Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των νέων προσκλήσεων και η πορεία των εν εξελίξει δράσεων
✱ Έως τα τέλη Ιανουαρίου οι αποφάσεις ένταξης για τα Σχέδια Βελτίωσης που ενισχύονται με επιπλέον πόρους

γράφουν οι Γεωργία Μπόχτη, Γιώργος Αργυρίου

Στο φουλ… έχουν αρχίσει να λειτουργούν οι μηχανές στο ΥΠΑΑΤ, καθώς στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι νομικές δεσμεύσεις και να ξεκινήσουν οι πληρωμές όλων των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στο 2020. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχίες και καθυστερήσεις» διεμήνυσε κατά τη διάρκεια της 8ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2020, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κ. Μπαγινέτας. Όπως εξήγησε, «δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια μεταφοράς ανειλημμένων υποχρεώσεων στην επόμενη προγραμματική περίοδο, όπου οι πιέσεις ως προς τον προϋπολογισμό της θα είναι μεγάλες».

Προτεραιότητες

Κατάρτιση των Νέων Αγροτών από τον ΕΛΓΟ – «Δήμητρα», με στόχο οι εκπαιδεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη της αρχικής κατάρτισης των συμβούλων που έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο, καθώς και για την κατάρτιση του μητρώου των παρόχων των γεωργικών συμβουλών. Ήδη, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου και της προκήρυξης του μέτρου των Γεωργικών Συμβουλών, ώστε αμέσως μετά να εκδοθεί η υπουργική απόφαση.

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται η έκδοση της πρόσκλησης στο πλαίσιο του Υπομέτρου 7.3 «Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές», μετά και την υπογραφή της ΚΥΑ (με υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) για εκχώρηση της εφαρμογής του μέτρου στην ειδική υπηρεσία. Το υπομέτρο αφορά τη δημιουργία, τη βελτίωση ή την επέκταση ευρυζωνικών υποδομών δικτύων NGA για την κάλυψη των αγροτικών περιοχών. Σε εξέλιξη είναι η τελική διαμόρφωση των κριτηρίων.

Πληρωμές μέτρων

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν λάβει την προκαταβολή τους οι δικαιούχοι του Υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Συνολικά, θα καταβληθεί ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στους δικαιούχους όλων των περιφερειών της χώρας. Η διαδικασία πληρωμής ξεκίνησε χθες, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, θα πληρωθεί η Εξισωτική Αποζημίωση, ύψους 251.712.973,33 ευρώ (οι δικαιούχοι ανακοινώθηκαν ήδη).

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων για την υποβολή της αίτησης πληρωμής από τους δικαιούχους του Μέτρου 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών».

Σημειώνεται ότι σύντομα θα ακολουθήσουν πληρωμές και για τις ενταγμένες πράξεις στη Μεταποίηση.

Σχέδια Βελτίωσης

Η διαδικασία εξελίσσεται θετικά. Αυτήν τη στιγμή, το 28% των αιτήσεων είναι υπό αξιολόγηση, το 43% έχει αξιολογηθεί και μεταφερθεί στη γνωμοδοτική επιτροπή, ενώ το 25% των αιτήσεων είναι σε πίνακα κατάρτισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 13 περιφέρειες της χώρας στις 10 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Στόχος είναι έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020 το μεγαλύτερο μέρος των περιφερειών να έχει ανακοινώσει τις αποφάσεις ένταξης. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, καταργείται το μέτρο της δασικής οδοποιίας, ώστε οι πόροι του να μεταφερθούν στο μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης για την ικανοποίηση της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, θα ενεργοποιηθεί το Υπομέτρο 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» (Σχέδια Βελτίωσης για εξοικονόμηση ύδατος). Ήδη, έχει συνταχθεί το σχέδιο της υπουργικής απόφασης.

Συνεργασία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης για τη Δράση 1 του Υπομέτρου 16.1-16.2 σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ήδη τέσσερις περιφέρειες έχουν εκδώσει προσωρινούς πίνακες με τα αποτελέσματα αξιολόγησης. Με την ολοκλήρωση και την ένταξη των εν δυνάμει δικαιούχων στη Δράση 1 των υπομέτρων 16.1-16.2/16.1-16.5, προβλέπεται νέα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για τη Δράση 2, κατά την οποία θα κληθούν οι δικαιούχοι της Δράσης 1 να υποβάλουν αίτηση στήριξης για τη Δράση 2.

Αντιχαλαζικά

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των φακέλων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης του Μέτρου 5.1, και σύντομα αναμένονται οι αποφάσεις ένταξης. Στις αρχές του 2020 θα εκδοθεί η 2η πρόσκληση του Μέτρου 5.1, με μερικές τροποποιήσεις ως προς τα κριτήρια επιλογής, όπως είχε γράψει η «ΥΧ» την προηγούμενη εβδομάδα.

Συστήματα ποιότητας

Το πρώτο δίμηνο του 2020 πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Υπομέτρο 3.1 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας».

Μέσω του Υπομέτρου θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες πιστοποίησης των δικαιούχων του Υπομέτρου 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους βιολογικής γεωργίας» του Μέτρου 11. Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση υπεγράφη μόλις την περασμένη Τρίτη.

Μικρή μεταποίηση

Έως το τέλος του έτους, η Πελοπόννησος θα είναι η πέμπτη κατά σειρά περιφέρεια που θα εκδώσει πρόσκληση. Πάντως, έχει αποφασιστεί οι πόροι του, που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη, να μεταφερθούν για την κάλυψη της ζήτησης στις αντίστοιχες δράσεις των τοπικών προγραμμάτων LEADER.

ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ

Ανακοινώθηκε η προδημοσίευση της τρίτης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.8 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), στην οποία για πρώτη φορά οι καλλιέργειες του αμπελιού και της δαμασκηνιάς είναι επιλέξιμες.

Δασικά

Μετά την προκήρυξη των υπομέτρων 8.3 και 8.4 τον περασμένο Οκτώβριο, τα σχέδια ΚΥΑ και ΥΑ των υπομέτρων 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» και 8.2. «Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα» έχουν υποβληθεί στην ΕΥΔ ΠΑΑ, προκειμένου στη συνέχεια να προκηρυχθούν. Όσον αφορά το Υπομέτρο 8.6 «Επενδύσεις σε δασοκομικές τεχνολογίες και στην επεξεργασία, κινητοποίηση και εμπορία δασικών προϊόντων» βρίσκεται ακόμη σε φάση επεξεργασίας των ΥΑ και ΚΥΑ.

Αγροπεριβαλλοντικά

Για το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται η προκήρυξη των δράσεων 10.1.10 «Προστασία τοπικών αβελτίωτων πληθυσμών – ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση» και 10.2.2 «Διατήρηση τοπικών αβελτίωτων πληθυσμών-ποικιλιών στη γεωργία».