Στην τελική ευθεία για τη συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με αντίπαλο τις αγορές

Με το τσάι του βουνού, τη ρίγανη και το θυμάρι ξεκίνησε η συλλογή των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο είναι καλύτερη και αναμένονται υψηλότερες αποδόσεις και ποιοτικότερα χαρακτηριστικά.

Αυτό, εξάλλου, είναι και το ζητούμενο στο σύνολο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ο μεγάλος προβληματισμός, ωστόσο, εστιάζεται στο θέμα της τιμής του προϊόντος λόγω του ότι οι αγορές στρέφονται περισσότερο σε τρόφιμα καθημερινής σίτισης και λιγότερο σε αυτά τα είδη, είτε ως τρόφιμα είτε ως προϊόντα κοσμετολογίας και βιομηχανικής παραγωγής. Παράλληλα, παρατηρείται μία σταθεροποίηση στο θέμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αναμένοντας από τους παραγωγούς την κινητικότητα από τις αγορές για το επόμενο διάστημα, ώστε να προγραμματίσουν και οι ίδιοι για τις καλλιέργειές τους.

Για καλή εικόνα της παραγωγής του σε σύγκριση με πέρυσι κάνει λόγο ο Μπάμπης Βλάχος, παραγωγός λεβάντας από τη Λιβαδειά. Η καλλιέργειά του βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας και, όπως ο ίδιος εκτιμά, περίπου σε δέκα μέρες θα ξεκινήσει τη συλλογή. Τον προβληματίζουν οι βροχοπτώσεις και οι καιρικές συνθήκες, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται το επόμενο διάστημα. Ο κ. Βλάχος συλλέγει την παραγωγή του και, στη συνέχεια, κάνει απόσταξη σε βιομηχανία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πέρυσι, πούλησε απόσταγμα βιολογικής λεβάντας, με 45 ευρώ το κιλό, όταν αντίστοιχα η συμβατική κυμαινόταν στα 30 με 35 ευρώ το κιλό. «Το κόστος παραγωγής για την τρέχουσα περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Ελπίζουμε σε καλύτερη τιμή σε σύγκριση με πέρυσι, ώστε να έχουμε βελτιωμένο αποτέλεσμα», λέει ο ίδιος. Παράλληλα, προχώρησε και στη συσκευασία δικών του προϊόντων, ώστε να πάρει μέρος από την προστιθέμενη αξία.

Εκείνο που τον προβληματίζει, όμως, είναι οι τιμές των προϊόντων συσκευασίας, διότι, όπως λέει, «έχουν εκτοξευτεί στα ύψη οι τιμές και δεν μπορούμε να τα βρούμε και εύκολα». Κλείνοντας, ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι, μαζί με την καλλιέργεια της λεβάντας, πειραματίζεται και με άλλα είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως το φασκόμηλο, ο ύσσωπος, η μαντζουράνα, το θυμάρι και το δενδρολίβανο.

Ποιοτικό προϊόν θέλει η αγορά

Προς τη βιολογική κατεύθυνση είναι στραμμένη η καλλιέργεια του Στάθη Σταμοβλάση στην Ελάτεια Λοκρίδος. Με μία σειρά προϊόντων, όπως το τσάι του βουνού, η ρίγανη, το θυμάρι και το δενδρολίβανο, προσπαθεί να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων του στις αγορές.

Αυτή την περίοδο, έχει ολοκληρώσει τη συλλογή με το τσάι του βουνού και στις επόμενες δέκα μέρες θα ξεκινήσει με τη ρίγανη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, ακόμα και μέσα στην κρίση, «υπάρχει κατανάλωση και η ζήτηση είναι αυξημένη, αρκεί όμως η παραγωγή να είναι ποιοτική και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

Η ανομβρία παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα

Για μειωμένες βροχοπτώσεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, έκανε λόγο ο Γιάννης Καραγκούνης, γεωπόνος και παραγωγός από το Λουτρό Λάρισας. Όπως είπε, στην περιοχή έχει να βρέξει πάνω από δυόμισι μήνες, με αποτέλεσμα τα αρωματικά φυτά που παράγει να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σύνθεση των αιθέριων ελαίων.

Ζητήσαμε από τον ίδιο να δώσει μια εικόνα των τιμών της περσινής περιόδου στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που συλλέγει, όπως επίσης και τις μέσες στρεμματικές αποδόσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε ό,τι αφορά τη ρίγανη, αυτή κινήθηκε στο 1,30 ευρώ το κιλό (από το χωράφι) με μία μέση απόδοση στα 200 με 230 κιλά το στρέμμα.

Το χαμομήλι κινήθηκε στα 12 ευρώ το κιλό, με αποδόσεις από 80 έως 90 κιλά το στρέμμα, το τσάι του βουνού στα 6,7 ευρώ το κιλό με 50 κιλά το στρέμμα και το μελισσόχορτο στα 3 με 4 ευρώ το κιλό με 200 κιλά το στρέμμα περίπου». Κλείνοντας, ο κ. Καραγκούνης επισήμανε ότι «τα αρωματικά φυτά δεν είναι πρωτεύον προϊόν για το τραπέζι των καταναλωτών και θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Για τον λόγο αυτόν, απαιτείται μία διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να στηριχθεί ο κλάδος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών».

Εξελίσσεται το συλλογικό σχήμα του Σαρανταπόρου

Πριν από πέντε χρόνια είχαμε παρουσιάσει στην «ΥΧ» μία ομάδα νέων παραγωγών αρωματικών φυτών. Ξεκίνησαν να παράγουν τσάι του βουνού αρχικά σε 45 στρέμματα, στο χωριό Φαρμάκη του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου, χωρίς υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Το εγχείρημα αυτό δείχνει να εξελίσσεται και να μπαίνει δυναμικά και σε άλλα είδη. Όπως μας ενημερώνει ο Γιάννης Δεληκάρης, ο οικονομολόγος της ομάδας, το τσάι του βουνού κατέκτησε αγορές του εξωτερικού και προχωρούν στην καλλιέργεια νέων ειδών, όπως είναι η ρίγανη, το φλισκούνι, το άγριο τριαντάφυλλο κ.ά. «Προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουμε την ταυτότητά μας, “Collecteave”, και την επαγγελματική μας δραστηριότητα», καταλήγει ο ίδιος.

Μόσχος Πολυσίου
Τέσσερις κινήσεις για τα αρωματικά φυτά

Μέσα από τον πανεπιστημιακό, αλλά και τον ερευνητικό του ρόλο, ο επίτιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Μόσχος Πολυσίου, με την κατασταλαγμένη του άποψη και την πολύχρονη εμπειρία του στον τομέα των αρωματικών φυτών, υποστηρίζει ότι για να πάει μπροστά ο κλάδος πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να στραφούν στους εξής στόχους:

Ο πρώτος αφορά το γενετικό υλικό με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, ώστε να ενισχυθεί η ποιοτική υπεροχή τους.

Ο δεύτερος εστιάζεται στην ενδυνάμωση των συλλογικών σχημάτων, για να υπάρχει όγκος παραγωγής.

Ο τρίτος στην παραγωγή των αρωματικών και φαρμακευτικών προϊόντων, μέσα από τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας.

Τέλος, ο τέταρτος εστιάζεται στις επαφές με αγορές του εξωτερικού μέσα από ένα σύγχρονο μάρκετινγκ.

«Αυτές είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να έχουμε σήμερα για να ενισχύσουμε την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας», καταλήγει ο κ. Πολυσίου.