Στη Χαλκιδική ο Ανδ. Λυκουρέντζος για την ακαρπία της ελιάς

Επίσκεψη σε μεγάλα υποκαταστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ συναντήθηκε στο  διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής με τον Αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Γιώργο, εκπροσώπους αγροτικών φορέων και υπηρεσιακών στελεχών του ΕΛΓΑ αλλά και της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής. Να τονιστεί ότι στη Χαλκιδική ο κος Λυκουρέντζος βρέθηκε μετά από την πρόσκληση του τοπικού βουλευτή κ. Βαγιωνά.

Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ακαρπία της ελιάς στο νομό κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ως συνέπεια των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν το χειμώνα 2020-2021 και την άνοιξη του 2021. Σύμφωνα με τον Γεωπόνο και Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Στυλιανός Χούτας ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, καθότι η ακαρπία της ελιάς δεν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο  μιας αλλαγής του σχετικού κανονισμού «Κατά τη συνάντηση μιλήσαμε για το κόστος της καλλιέργειας, ενώ ο κ. Λυκουρέντζος ζήτησε γνώμες για μια ενδεχόμενη αλλαγή του κανονισμού με αύξηση των ασφαλίστρων με ανταποδοτικά οφέλη. Το βρίσκουμε θετικό αρκεί να λειτουργήσει η ανταποδοτικότητα.

Η ελιά Χαλκιδικής συντηρεί, από ότι φαίνεται πολλές καλλιέργειες στην ΠΚΜ και δεν παίρνει αυτά που δικαιούται. Πέρα από την Πέλλα και την Ημαθία που αποζημιώνονται για καταστροφές, η Χαλκιδική αν κι έχει 360χιλιάδες στρέμματα ελιάς, μένει πάντα απέξω. Έχει ένα μικρό ασφάλιστρο αλλά είναι μια μεγάλη καλλιέργεια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χούτας. 

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας, Κατερίνα Ζωγράφου, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε από την πλευρά της ότι γίνονται προσπάθειες να ποσοτικοποιηθεί η απώλεια εισοδήματος και μαζί με τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία, να υποβληθεί συγκεκριμένο αίτημα, επιπλέον του γενικού αιτήματος κάλυψης απωλειών λόγω κλιματικής αλλαγής, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η αρχική προσέγγιση αφορά τουλάχιστον την κάλυψη του κόστους παραγωγής είτε από ευρωπαϊκούς είτε από εθνικούς πόρους» κατέληξε.