Μέτρα για τη στήριξη των αγροτών λόγω κορωνοϊού προαναγγέλλει ο Βοϊτσιεχόφσκι – Σε αύξηση του ορίου de minimis προχώρησε η Κομισιόν

«Υποστηρίζουμε τους αγρότες μας και τον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων, εργαζόμαστε σκληρά για να παράσχουμε ασφαλή τρόφιμα κατά την κρίση λόγω του COVID19» τονίζει σε μήνυμά του ο επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, εξηγώντας ότι η Επιτροπή ενέκρινε προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να στηρίξουν περαιτέρω την οικονομία λόγω της έξαρσης της νόσου της COVID-19. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί ότι και ο αγροτικός τομέας μπορεί να στηριχθεί με κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους έως 100.000 ευρώ + 20.000 ευρώ.

Νωρίτερα με επιστολή του προς όλους τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, ο Πολωνός επίτροπος τούς καλεί κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαρτίου με τηλεδιάσκεψη να επιδείξουν όλοι πνεύμα συνεργασίας για τη λήψη αποφασιστικών και αποτελεσματικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στους αγρότες.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις» επισημαίνει στην επιστολή του ο Πολωνός επίτροπος, σημειώνοντας ότι το lockdown που ισχύει σε πολλά κράτη – μέλη θα προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες και πολλούς τομείς, όπως και στον αγροδιατροφικό.

Ο ίδιος χαιρετίζει τις προσπάθειες που γίνονται στην ΕΕ για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο όπως τονίζει: «θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να συντονίζουμε τις ενέργειές μας για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των γεωργών μας» σημειώνει μεταξύ άλλων, ενημερώνοντας ότι η Επιτροπή προετοιμάζει τα νομικά μέτρα για τη δυνατότητα παράτασης ενός μηνός στο ΟΣΔΕ. «Ζήτησα από τις υπηρεσίες μου να είναι έτοιμες για να σας υποστηρίξουν σε περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη ευελιξία σε σχέση με την εφαρμογή της ΚΑΠ» τονίζει.

«Απαιτούνται αποφασιστικές και αποτελεσματικές ενέργειες για την ταχεία αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και για την άμβλυνση των επιπτώσεων στους αγρότες μας αλλά και σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα» καταλήγει.