Στις επάλξεις του αγώνα οι καπνοπαραγωγοί του Πάσσου Ροδόπης  

Στις επάλξεις του αγώνα οι καπνοπαραγωγοί του Πάσσου Ροδόπης  

Περίπου 20 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν από τις 31 Ιανουαρίου στο χωριό Πάσσος του νομού Ροδόπης συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Όπως μεταφέρει στο www.ypaithros.gr  ο Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεϊν, καπνοπαραγωγός από το χωριό, μέρα με την μέρα περιμένουν ν’ αυξήσουν τις δυνάμεις τους. Δεν αποκλείουν να συγκεντρωθούν στο χωριό Άρατος που είναι μεγαλύτερο ή και ν’ ανέβουν στην Εγνατία Οδό.

Στις επάλξεις του αγώνα οι καπνοπαραγωγοί του Πάσσου Ροδόπης  

Το βασικό τους πρόβλημα προέρχεται από την μείωση των επιδοτήσεων που μείωσε δραματικά το εισόδημά τους οδηγώντας πολλούς καπνοπαραγωγούς σταδιακά εκτός επαγγέλματος. «Εδώ και 3-4 χρόνια μας έκοψαν το 50% από τις επιδοτήσεις για τα καπνά. Αυτή την στιγμή έκοψαν το 70-75% των επιδοτήσεων και στον καπνό χωρίς επιδότηση ανεβαίνει πολύ το κόστος παραγωγής. Κανένας καπνοπαραγωγός δεν θα μείνει στον πρωτογενή τομέα, ήδη παρατάνε πολλοί τα χωράφια τους» περιγράφει. Στη μείωση των επιδοτήσεων που συνεπάγεται αύξηση στο κόστος παραγωγής έρχονται να προστεθούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό. «Οι εφοπλιστές έχουν αφορόλογητο στο πετρέλαιο κίνησης κι εμείς δεν έχουμε» λέει χαρακτηριστικά.

Στο χωριό Πάσσος γίνονται 170 δηλώσεις από καπνοπαραγωγούς και σε κάθε δήλωση υπολογίζονται 2-3 άτομα από την οικογένεια που δουλεύουν. Η καπνοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 99% των καλλιεργειών. Ο κ. Χαλήλ Χουσεϊν καλεί και τους καπνοπαραγωγούς από τα υπόλοιπα χωριά της Ροδόπης να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κινητοποιηθούν ειρηνικά διεκδικώντας το μέλλον τους στο αγροτικό επάγγελμα. Όσο για το πότε θ’ απομακρύνουν τρακτέρ λέει «έχουμε χρόνο μπροστά μας».