Ο Γιάννης Κουκούτσης ποζάρει με υπερηφάνεια μπροστά από την περσινή σοδειά. Για αντίστοιχες αποδόσεις ευελπιστεί και φέτος.

Ως υποστηρικτής (supporter) στο 7ο Διεθνές Συμπόσιο Σκόρδου, που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο της Γερμανίας, από τις 26 έως τις 29 Απριλίου, θα παραστεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκόρδου «eNtopio» Πλατυκάμπου. Σε αυτό το Συμπόσιο, οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις από την πρώτη γραμμή έρευνας για το σκόρδο και τα συστατικά του στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, ενώ θα το παρακολουθήσουν χημικοί τροφίμων, διατροφολόγοι, φαρμακοποιοί, ιατροί και ερευνητές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Γιάννη Κουκούτση, «σε αυτό το παγκόσμιο συνέδριο, στο οποίο βασικοί χορηγοί είναι δύο φαρμακευτικές εταιρείες κολοσσοί και 14 supporters, η παρουσία –μεταξύ αυτών– του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου είναι ιδιαίτερα τιμητική».

Όπως ο ίδιος προσθέτει, «προφανώς και η συνεργασία μας με την ιαπωνική εταιρεία Wakunaga, με την οποία συνεργαζόμαστε από το 2020, έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Βέβαια, στο Συμπόσιο του Μονάχου, θα επιδιώξουμε συναντήσεις και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν διαπιστώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του εκχυλίσματος σκόρδου στον ανθρώπινο οργανισμό».

Αναγκαία η άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος για παραγγελίες

Ο κ. Κουκούτσης εξηγεί ότι «το αγοραστικό ενδιαφέρον για παραγγελίες σκόρδου θα πρέπει να εκδηλωθεί άμεσα και σίγουρα πριν από τη φετινή συγκομιδή, ώστε να γνωρίζουμε πόσα σκόρδα πρέπει να κρατήσουμε ως σπόρους για τις χειμερινές σπορές. Για να κρατήσουμε, όμως, τα σκόρδα και να μην τα προωθήσουμε στην εγχώρια αγορά, όπως κάνουμε συνήθως, θα χρειαστούμε οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία ή να δρομολογήσουμε τη λήψη ενός άτοκου δανείου από την τράπεζα. Αν θέλει η πολιτεία να ενισχύσει έμπρακτα τις εξαγωγές, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό».

Η συνεργασία με τον κολοσσό Wakunaga

Αναφορικά με την περίφημη συνεργασία του συνεταιρισμού με τους Ιάπωνες, ο Γιάννης Κουκούτσης αναφέρει ότι αυτή βαίνει σε καλό δρόμο. «Συνεχίζονται σε ετήσια βάση οι έλεγχοι του σκόρδου που παράγουμε, με βάση δείγματα που αποστέλλουμε συνεχώς από το 2021. Οι Ιάπωνες δηλώνουν ενθουσιασμένοι».

Υπενθυμίζεται ότι ο ιαπωνικός κολοσσός Wakunaga έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να επενδύσει στον Πλατύκαμπο και να δημιουργήσει μονάδα μεταποίησης σκόρδου, ξεκινώντας συνεργασία με τους 15 καλλιεργητές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, οι οποίοι καλλιεργούν σε 250 στρέμματα τη συγκεκριμένη ποικιλία σκόρδου.

Σε ετήσια βάση, υπολογίζεται ότι το στρέμμα δίνει έναν τόνο σκόρδου, ενώ το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται σε 1.300 ευρώ/στρέμμα.