Στο επίκεντρο η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα για την παραγωγή κλιματικά ουδέτερου ελαιολάδου
Τη δυνατότητα να ενημερωθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες για τις τεχνικές μέτρησης και μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και για τις πρακτικές αγροοικολογίας που προάγουν τη βιώσιμη γεωργία, είχαν οι ελαιοπαραγωγοί-μέλη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.
Η εκπαιδευτική εσπερίδα διοργανώθηκε από την AGRON AE – Γεωπονικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με την Ομάδα Παραγωγών, στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Π2.47 OL 1-Γ1 και Π2.47 OL 1-Γ2 του εγκεκριμένου προγράμματος της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς.
Μέτρηση ανθρακικού αποτυπώματος
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναδείχθηκε η σημασία του υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος ως βασικού εργαλείου για τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική διαχείριση. Μέσω της μέτρησης του ανθρακικού αποτυπώματος, οι παραγωγοί μπορούν να εντοπίσουν τα σημεία της διαδικασίας που συμβάλλουν περισσότερο στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για τη λήψη μέτρων που οδηγούν στη μείωση των εκπομπών, στην εξοικονόμηση κόστους και στην παραγωγή κλιματικά ουδέτερων προϊόντων.
Το ανθρακικό αποτύπωμα υπολογίζει το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται κατά τη διαδικασία παραγωγής και διανομής του ελαιολάδου, ενώ τα αποτελέσματα της μέτρησης μπορούν να οδηγήσουν σε περιβαλλοντική πιστοποίηση του προϊόντος.
Περιβαλλοντική πιστοποίηση
Όπως τονίστηκε από τους ειδικούς, η πιστοποίηση αυτή μπορεί να εξασφαλίσει ένα οικολογικό σήμα για το παραγόμενο ελαιόλαδο, καθιστώντας το πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Η περιβαλλοντική πιστοποίηση μπορεί να καλύπτει είτε συγκεκριμένα στάδια του κύκλου ζωής, όπως η καλλιέργεια, η ελαιοτρίβηση ή η τυποποίηση, είτε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την εμπορική αξία του ελαιολάδου, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγής τους.
Η εσπερίδα προσέφερε πολύτιμη γνώση και πρακτικές συμβουλές στους παραγωγούς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής καινοτομίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του ελαιολάδου στις παγκόσμιες αγορές.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, χαιρέτισε την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της γνώσης για τη διαχείριση των καλλιεργειών. «Οι παραγωγοί μας έχουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που αφορούν τόσο την παραγωγή όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν τα απαραίτητα εφόδια για την επίτευξη αυτών των στόχων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η εσπερίδα αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής ενημέρωσης και υποστήριξης των παραγωγών από την ΟΠ Αμαλιάδας, με έμφαση στη βιώσιμη γεωργία και την προστασία των φυσικών πόρων. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα της ενημέρωσης, ενώ αναμένονται και νέες αντίστοιχες δράσεις στο μέλλον.
Να σημειωθεί πως οι δραστηριότητες της AGRON ΑΕ έχουν ως στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιδόσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μέσω της βιώσιμης παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών γεωργικών προϊόντων. Εξάλλου, οι σύγχρονες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο αγροδιατροφικός τομέας δύναται να αντιμετωπιστούν κατάλληλα χάρη στη συνδυαστική αξιοποίηση της γεωπονικής γνώσης και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.