Στα μπλόκα τους επέστρεψαν οι αγρότες μετά την συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο (upd, φωτ. & video)

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στα μπλόκα τους ξεκίνησαν να επιστρέφουν οι αγρότες από τα Μάλγαρα και την Κουλούρα οι οποίοι νωρίτερα το μεσημέρι έφτασαν στο Λευκό Πύργο και πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση, με αφορμή τη 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Zootechnia».

Κινούμενοι στην Γ’ Σεπτεμβρίου οι αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ τους στην οδό Τσιμισκή, με κατεύθυνση πλέον τα αγροτικά τους μπλόκα στα διόδια Μαλγάρων και τον κόμβο Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Υπενθυμίζεται ότι στις 18:00 συγκαλείται η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας στα Μάλγαρα, στην οποία έχουν κληθεί να δώσουν το «παρών», όλοι οι κινητοποιημένοι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Ήδη ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφασίστηκε να μην συμμετέχουν εκπρόσωποί της στη συνάντηση το απόγευμα. Μέλος της επιτροπής είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ: «Και εμείς τους καλέσαμε στις 12 το μεσημέρι, ωστόσο δεν ήρθε κανένας».

Κατά την κινητοποίηση νωρίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που διήρκησε περίπου δύο ώρες, έκλεισαν η Λεωφόρος Νίκης, η οδός Εθνικής Αμύνης, η οδός Παύλου Μελά και ένα μικρό τμήμα της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεγονός που προκάλεσε μικρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και μικρές καθυστερήσεις.

Στο σημείο της κινητοποίησης των αγροτών μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Νωρίτερα το ypaithros.gr μετέδιδε:

 

Μπροστά στο Λευκό Πύργο παρέταξαν τα τρακτέρ τους από τις 1 περίπου το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου αγρότες από τα διόδια των Μαλγάρων, την Κουλούρα Ημαθίας και τη Νάουσα.

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, οι παραγωγοί ξεκίνησαν σταδιακά να αποχωρούν, τηρώντας τη δέσμευσή τους για παραμονή επί δίωρο στο σημείο. Κατά την αποχώρησή τους πέρασαν μπροστά από την είσοδο της έκθεσης Zootechnia. 

Oι αγρότες στη συνέχεια  πέρασαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα μπροστά από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης διασχίζοντας την οδό Τσιμισκή. 

Η κάθοδος των παραγωγών ξεκίνησε λίγο πριν τις 1 και τους αγρότες περίμεναν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης συνδικάτα και ενώσεις εργαζομένων που συσυπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 11.30 στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ypaithros.gr ο Ευθύμης Φωτείνος από την ΕΑΣ Θεσσαλονίκης που συμμετέχει στην κινητοποίηση έχουν έρθει περίπου 100 αγρότες και θα μείνουν στη Θεσσαλονίκης δυο ώρες. 

Οι αγρότες ήδη πραγματοποιούν ομιλίες έξω από τον Λευκό Πύργο εξηγώντας στους πολίτες γιατί διαδηλώνουν καθώς και για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν συμπαρασταθεί στον αγώνα μας αυτό, γιατί σύνθημά μας είναι η ενότητα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που δείχνουν κατανόηση στον αγώνα που κάνουμε. Γιατί είναι ένας αγώνας που είναι ενιαίος. Έχουμε ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό που δεν αγγίζει μόνο τους αγρότες, αλλά όλες τις κοινωνικές τάξεις», σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Φωτεινός (φωτό πάνω).

«Είμαστε όλοι σε μια γραμμή. Προσπαθούν να μας χωρίσουν. Προσπαθούν να μας πουν ότι υποκινούμαστε από κόμματα. Μας λένε ότι είμαστε τσιφλικάδες, ότι είμαστε φτωχοί, ότι είμαστε μεσαίοι. Τελικά κι εμείς δεν ξέρουμε σε ποια κατηγορία θα καταλήξουμε τους εαυτούς μας. Όλοι οι Έλληνες είμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε αυτό το μικρό μήνυμα από το μπλόκο των Μαλγάρων», τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Ανεστίδης, εκπρόσωπος του μπλόκο των Μαλγάρων.  

«Θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και να συστρατεύσουμε όλες τις επαγγελματικές τάξεις, αφού τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι κοινά. Ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και ζωής, είναι θέματα που απασχολούν όλους τους Έλληνες», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στα διόδια Μαλγάρων, Γιώργος Κωστούδης, αγρότης από το Άδενδρο.

Σύσκεψη στις 6 το απόγευμα στα Μάλγαρα

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι για σήμερα, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 18.00 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στα Μάλγαρα, στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι κινητοποιημένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με στόχο «να επιχειρήσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ μας, και να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Έτσι, θα είναι πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας, στις διεκδικήσεις που προτάσσουμε», υπογράμμισε.

Πληροφορίες του ypaithros.gr αναφέρουν ότι ίσως ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διεξάγεται κανονικά, με μικρά προβλήματα, αφού η Λεωφόρος Νίκης είναι κλειστή, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι αγρότες προτίθενται να μείνουν στο σημείο για περίπου δύο ώρες και δεν προτίθενται με αιφνίδιες κινήσεις να επιχειρήσουν αποκλεισμό του κέντρου της πόλης.

Στο συλλαλητήριο των αγροτών της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης- Πιερίας- Χαλκιδικής, το συνδικάτο Οικοδόμων, το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.

Οι εργαζόμενοι θα ενωθούν με τους αγρότες που θα πραγματοποιούν πορεία εκείνη την ώρα και θα κινηθούν προς την πλατεία της ΧΑΝΘ.

Χθες, εργαζόμενοι, μέλη σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βρέθηκαν στα διόδια των Μαλγάρων, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των αγροτών, προς τους οποίους εξέφρασαν συμπαράσταση στον αγώνα και τα αιτήματά τους.

Επίσης, την Κυριακή, στις 11.00 πμ, στο μπλόκο Μαλγάρων προγραμματίζεται συγκέντρωση αλληλεγγύης των συλλόγων γυναικών, μελών της ΟΓΕ.

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές