Στο… περίµενε για τις συντάξεις οι γεννηθέντες το 1952

Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόµα οι καταβολές για τους αγρότες 
που συνταξιοδοτήθηκαν την περσινή χρονιά

Οπλισµένοι µε µπόλικη υποµονή θα πρέπει να είναι οι αγρότες που γεννήθηκαν το 1952 και θεµελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωµα, καθώς µπορεί ο ν. 4454/2018 να τους δίνει τη δυνατότητα «εξόδου» από το επάγγελµα τον επόµενο µήνα από τη συµπλήρωση των 67ων γενεθλίων τους, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να περιµένουν αρκετά περισσότερο, προκειµένου να δουν το χρώµα του χρήµατος.

Σύµφωνα µε το νέο καθεστώς, από 1/1/2019 οι αγρότες µπορούν να συνταξιοδοτούνται µε βάση την ηµεροµηνία γέννησης, όπως ακριβώς δηλαδή και οι µισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, πληρώνοντας εισφορές µέχρι τη διακοπή της ασφαλιστέας τους ιδιότητας.

Αυτό σηµαίνει ότι ένας αγρότης που κλείνει, για παράδειγµα, µέσα στον Ιανουάριο του 2019 τα 67 του χρόνια, µπορεί –εφόσον το επιθυµεί– να υποβάλει αυτήν τη στιγµή τα χαρτιά του, ώστε να βγει στη σύνταξη και να ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2019, πληρώνοντας εισφορές µέχρι και τον Ιανουάριο. Στην πράξη, όµως, µε τους σηµερινούς ρυθµούς απονοµής των αγροτικών συντάξεων και παρά τον διακηρυγµένο στόχο του υπουργείου Εργασίας η καταβολή τους το 2019 να γίνεται το αργότερο µέσα σε διάστηµα τριών µηνών, το πλέον πιθανό είναι ο παραγωγός του παραδείγµατός µας να αρχίσει να λαµβάνει τα χρήµατά του –αναδροµικά από τον Φεβρουάριο– λίγο… πριν από το καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», δεν έχει ακόµα ολοκληρωθεί η πληρωµή των γεννηθέντων το 1951, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πέρυσι µε το προηγούµενο καθεστώς, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2018.

Οι περισσότερες εκκρεµότητες, όπως πληροφορείται από έγκυρες πηγές η «ΥΧ», αφορούν περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθώς και παραγωγούς που δεν έχουν εξοφλήσει όλες τις εισφορές τους ή τα χρέη τους έχουν «µεταφερθεί» στο ΚΕΑΟ. Υπάρχουν, ωστόσο, και αρκετές αιτήσεις συνταξιοδότησης –ιδίως αυτές που υποβλήθηκαν από το καλοκαίρι και µετά–, οι οποίες δεν έχουν µέχρι στιγµής ελεγχθεί, καθώς το υπάρχον προσωπικό του ΕΦΚΑ αγροτών πολύ απλά δεν έχει προλάβει να το κάνει. Όπως εξηγούν αρµόδια στελέχη στην «ΥΧ», οι αιτήσεις αυτές αναπόφευκτα έχουν προτεραιότητα έναντι εκείνων που θα κατατεθούν µέσα στους πρώτους µήνες του 2019.

Υποστελέχωση

Τα προβλήµατα και οι καθυστερήσεις αυτές φέρνουν για άλλη µια φορά στην επιφάνεια το ζήτηµα της υποστελέχωσης του επιφορτισµένου µε τα ασφαλιστικά ζητήµατα των αγροτών τµήµατος του «υπερταµείου». Σύµφωνα µε στοιχεία που παρουσιάστηκαν λίγο πριν από την εκπνοή του 2018 στη Βουλή, σε σύνολο 8.000-8.500 υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, µόλις 300 απασχολούνται αυτήν τη στιγµή στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αγροτών (ποσοστό 3,5%), δεδοµένου ότι ένα σηµαντικό κοµµάτι των εργαζοµένων στις περιφερειακές υπηρεσίες του πρώην ΟΓΑ επέλεξαν –όπως είχαν, άλλωστε, το δικαίωµα– να µεταταχθούν σε άλλες θέσεις του οργανισµού.

Την κατάσταση, επίσης, κάθε άλλο παρά βοηθά και η έντονη φηµολογία περί κατάργησης των ανταποκριτών του ΟΓΑ, στο πλαίσιο του νέου οργανογράµµατος του ΕΦΚΑ, το οποίο αναµένεται να δηµοσιοποιηθεί µέσα στο επόµενο διάστηµα.