Στο «στόχαστρο» της κλιματικής αλλαγής ο μεσσηνιακός ελαιώνας

Σήμα κινδύνου για την ελαιοκαλλιέργεια της Μεσσηνίας εκπέμπει η Ένωση Μεσσηνίας, που μαζί με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου προχώρησαν στη χρηματοδότηση επιστημονικής μελέτης για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον μεσσηνιακό ελαιώνα. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Η κατάσταση δεν είναι πια θεωρητική. Αν δεν δράσουμε, από το 2035 θα βλέπουμε μαζικές απώλειες στους ελαιώνες μας», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Πάζιος, διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα της μελέτης, μέχρι το 2035:
- Η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5°C έως 2°C.
- Οι ημέρες καύσωνα (άνω των 35°C) θα αυξηθούν κατά 30%-40%, προκαλώντας θερμικό στρες στα δέντρα.
- Η ανθοφορία των ελαιόδεντρων θα μετατοπιστεί πρόωρα κατά 10-15 ημέρες, με κίνδυνο μείωσης της επικονίασης και της καρπόδεσης.
- Η ετήσια βροχόπτωση θα μειωθεί έως και 15%, επιβαρύνοντας το ήδη πιεσμένο αρδευτικό ισοζύγιο.
Τέλος, από το από το 2040 και μετά, τα κρούσματα ασθενειών όπως ο δάκος, η ανθράκωση και το κυκλοκόνιο αναμένεται να αυξηθούν έως και 50%. «Η αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών και η μείωση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων σημαίνει πρακτικά λιγότερους καρπούς, χαμηλότερη ποιότητα και αυξημένο κόστος παραγωγής για τους παραγωγούς μας», εξηγεί ο κ. Πάζιος.
Προγραμματισμός ενημερωτικών εκδηλώσεων
Ωστόσο, οι κινήσεις δεν περιορίζονται στην ανωτέρω μελέτη. Με δεδομένο ότι ο αποδέκτης όλων των πληροφοριών πρέπει να είναι ο παραγωγός, σύντομα θα ακολουθήσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις προς παραγωγούς και φορείς, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την προετοιμασία για τη νέα πραγματικότητα». Όπως επισημαίνει ο κ. Πάζιος, οι απειλές δεν έρχονται μόνο από τον καιρό. «Το αυξημένο κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατικών χεριών, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η εγκατάλειψη καλλιεργούμενων εκτάσεων συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί το μέλλον της υπαίθρου μας. Για αυτόν τον λόγο, απαιτούνται άμεσες και ολιστικές πολιτικές παρέμβασης».
Ο ίδιος καταλήγει ευχαριστώντας όλους τους φορείς που συνέβαλαν στη συγχρηματοδότηση της μελέτης και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα: «Βάζουμε το πρώτο λιθαράκι για να χτίσουμε ένα τείχος γνώσης και άμυνας. Όποιος αγαπά την ύπαιθρο και το μέλλον της, πρέπει να είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια».
Να σημειωθεί ότι η μελέτη είναι δημόσια διαθέσιμη σε όλους και μπορεί να αναζητηθεί στον σύνδεσμο: www.cvf.gr➡Δράσεις ➡Αγροτική Ανάπτυξη ➡Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ελαιοκαλλιέργειες της Μεσσηνίας.