Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των αγροτών από την Κρήτη (upd-βίντεο/φωτό)

Ρεπορτάζ: Χρήστος Διαμαντόπουλος / Φωτο: Γιάννης Γαργαλάκος 

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα το συλλαλητήριο των αγροτών από την Κρήτη στην Αθήνα. Πριν την αποχώρησή τους οι αγρότες κατήγγειλαν για ακόμα μια φορά την στάση της Κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά τους. Επιπλέον τόνισαν από σήμερα οι πολιτικοί είναι ανεπιθύμητοι στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους θα αναχωρήσουν απόψε με τα πλοία από τον Πειραιά για την Κρήτη. 

Ωστόσο, οι κλούβες των αστυνομικών δυνάμεων παραμένουν παρατεταγμένες μπροστά από το ΥΠΑΑΤ. Υπενθυμίζουμε ότι οι αγρότες ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, όμως το αίτημά τους τελικά δεν έγινε δεκτό λόγω των επεισοδίων. 

Νωρίτερα, κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να συναντηθούν με κάποιο στέλεχος του κόμματος αφού απορίφθηκε εκ νέου το αίτημά τους για παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε: 

Στην Πλατεία Βάθης επιστρέφουν οι αγρότες, μετά την άκαρπη προσπάθειά τους να συναντηθεί η αντιπροσωπεία τους με τον Γ.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα, παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων.

Παρά τις διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, δεν έγινε δεκτό στο σύνολο το αίτημά τους (υπήρξε άρνηση για την παρουσία των τηλεοπτικών σταθμών).

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Με τους άνδρες της αστυνομίας διαπραγματεύονται αυτή την ώρα οι αγρότες, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι επί της οδού Πειραιώς, κοντά στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Οι αγρότες ζητάνε να μεταβεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ 8μελής αντιπροσωπεία τους συνοδεία δημάρχων του νησιού, και παρουσία των τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Από την πλευρά της, η αστυνομία σημειώνει πως γίνεται δεκτή η αντιπροσωπεία χωρίς όμως τις τηλεοπτικές κάμερες.

Το κλίμα και πάλι έχει πυροδοτηθεί, με τους αγρότες να έχουν βάλει φωτιά σε ένα κάδο απορριμάτων μπροστά από τις κλούβες των ΜΑΤ, που έχουν κλείσει την Πειραιώς. 

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Προς τα Κεντρικά Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου κατευθύνονται οι αγρότες. Αυτή την στιγμή έχουν βγει στην οδό Πειραιώς, η οποία έχει κλείσει από κλούβες των ΜΑΤ. 

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Ξεκίνησε η πορεία των αγροτών από την πλατεία Βάθης, όπως αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή, με άγνωστο προς το παρόν προορισμό. «Το μέρος που θα πάμε, θα το μάθετε όταν φτάσουμε» είπαν χαρακτηριστικά.

Από την κατεύθυνση που ακολουθούν, όλα δείχνουν πως κινούνται προς τα Κεντρικά Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου. 

Οι αγρότες κινήθηκαν μέσω της οδού Μάρνη, προς το Μεταξουργείο, και τώρα κινούνται επί της Δεληγιώργη. 

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση τελικά της αντιπροσωπείας των Κρητικών αγροτών με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να παραβρίσκονται δημοσιογράφοι και τηλεπτικοί σταθμοί. 

Η συντονιστική επιτροπή ζητούσε να επιτραπεί η είσοδος στο ΥπΑΑΤ, 8 αγροτών και δύο δημάρχων από την Κρήτη προκειμένου να δουν τον υπουργό, παρουσία των τηλεοπτικών σταθμών. 

Εν τω μεταξύ, την αντίδραση των κομμάτων προκάλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το ΥπΑΑΤ. Νωρίτερα, στην πλατεία Βάθης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγώνες των αγροτών, καταδικάζει τη ωμή βία με την οποία υποδέχθηκε η κυβέρνηση τους αγρότες και ζητά την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Μιχάλης Τζελέπης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Αντί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να υποδέχεται τους αγρότες με ΜΑΤ και δακρυγόνα και να αποποιείται για ακόμη μία φορά των πολιτικών της ευθυνών κρυπτόμενη, καλό θα είναι έστω και στο και 5΄ να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες από μηδενική βάση».

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:  

Συσκέπτεται αυτή την ώρα η 8μελής συντονιστική επιτροπή των αγροτών από την Κρήτη, προκειμένου να αποφασίσει την αντιπροσωπεία, που αναμένεται να συντατηθεί με τον αρμόδιο υπουργό.

Αν και είχε γίνει νωρίτερα γνωστό ότι θα ακολουθούσε πορεία προς την βουλή, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, με τους αγρότες να συζητούν ακόμη το ενδεχόμενο. 

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

«Δεχθήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία των αγροτών, αλλά δεν θα διευκολύνουμε την κατάληψη του υπουργείου» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το ΥπΑΑΤ. «Άλλο ο διάλογος, τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε, και άλλο ο τραμπουκισμός» σημειώνει. 

Αναλυτικά, η δήλωση του Β. Αποστόλου:

«Τις τελευταίες ώρες έχουμε το θλιβερό φαινόμενο να σημειώνονται επιθέσεις με ξύλα και πέτρες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη συγκέντρωση αγροτών από την Κρήτη.

Παρότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο Υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα.

Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους.

Δε θα ήταν ποτέ όμως δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του Υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων.

Οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του Υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη.

Άλλο όμως ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν».

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Συνεχής είναι η ένταση έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με μικροεπεισόδια ανάμεσα στους αγρότες και τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Όπως έγινε γνωστό, η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών αποφάσισε να πραγματοποιηθεί πορεία προς τη βουλή, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ώρα της αναχώρησης.

Κάποιοι αγρότες τονίζουν ότι δεν θα φύγουν από την Πλατεία Βάθη έως ότου αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις συνάδελφοί τους, οι οποίοι έχουν προσαχθεί από την αστυνομία. Ωστόσο, από τη ΓΑΔΑ γίνεται λόγος για δύο προσαγωγές.

Πέτρες ρίχνουν αυτή την ώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες, στοχεύοντας τα τζάμια του κτιρίου. Ζημιές έχουν προκληθεί στα τζάμια του δεύτερου ορόφου του κτιρίου, όπου και στεγάζεται το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, Γ. Τσιρώνη. 

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Σύμφωνα με τους αγρότες, συνάδελφοί τους έχουν προσαχθεί από τους άνδρες της αστυνομίας, και ζητούν να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Οδομαχίες και ρίψη χημικών συνθέτουν αυτή την ώρα το σκηνικό στην Πλατεία Βάθη, όπου είναι σε εξέλιξη επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και άνδρες των ΜΑΤ.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι συγκεντρωμένοι αγρότες ζητούσαν επίμονα να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ από το υπουργείο.  Όπως υπογραμμίζουν “το υπουργείο είναι το σπίτι τους, και κανένας δεν μπορεί να τους απαγορεύσει την είσοδο σε αυτό”. 

Είχαν βάλει φωτιά σε τρεις κάδους απορριμμάτων μπροστά από τις κλούβες που είναι παρατεταγμένες στην είσοδο του υπουργείου, ενώ με τις κατσούνες τους έσπασαν τζάμια από τις κλούβες.

 Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Οι αγρότες της Κρήτης έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, και περιμένουν απάντηση. Σημειώνεται ότι έχουν καταθέσει υπόμνημα με τα αιτήματα και τις θέσεις τους στον αρμόδιο υπουργό.

Στο συλλαλητήριο των Κρητικών στην Αθήνα συμμετέχουν και αγρότες άλλων περιοχών της χώρας, όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βελβεντού. 

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, είναι συγκεντρωμένοι από τις 8.45 π.μ. οι αγρότες της Κρήτης, που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Πριν λίγη ώρα σημειώθηκε μικρή ένταση με ρίψη χημικών, ανάμεσα σε αγρότες και άνδρες των ΜΑΤ, που βρίσκονται στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι έξω από το κτίριο του υπουργείου είναι δύο κλούβες των ΜΑΤ.

Λόγω του συλλαλητηρίου, όλοι οι δρόμοι που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Βάθη είναι κλειστοί. Οι οδοί Αχαρνών και Λιοσίων έχουν κλείσει από το ύψος της Ηπείρου.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, κατευθύνονται εκατοντάδες αγρότες από την Κρήτη που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με πλοία της γραμμής, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, αλλά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με το κόστος παραγωγής είναι στο επίκεντρο των αιτημάτων του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Ο πρόεδρος αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κομματικές σημαίες για τη σημερινή διαμαρτυρία, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα.

«Αυτός που παράγει με τις νομοθεσίες που έχουνε κάνει διώκεται. Δημιούργησαν το ασφαλιστικό ως δεύτερο φορολογικό και όποιος παράγει από ένα σημείο και πάνω ανεβαίνει ο συντελεστής φορολόγησης και αυτό είναι εξοντωτικό για τους αγρότες» ανέφερε ο κ.Ιερωνυμάκης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα μας παράγει μόνο το 30% των διατροφικών αναγκών είτε σε κρέας είτε σε φυτικά προϊόντα και πλέον όλα εισάγονται. 

«Αντί να δημιουργούμε αγρότες παραγωγικούς, δημιουργούμε αγρότες του καναπέ που θέλουμε να παίρνουνε μόνο τις επιδοτήσεις και να ξεπουλήσουν τη γη τους» τόνισε ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης, ζητώντας ο πολιτικός κόσμος -όχι μόνο η κυβέρνηση- αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν μία σωστή βάση προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Μύρων Χιλεντζάκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια.

«Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, αλλά να πάρει τα λόγια του πίσω ο πρωθυπουργός που έλεγε πριν από δύο χρόνια πάνω στα τρακτέρ στην Πελοπόννησο ότι το 13% στη φορολογία είναι η ταφόπλακα του Έλληνα αγρότη. Τώρα, μας φορολογεί με 22% με 100% προκαταβολή και ένα ασφαλιστικό που είναι φορολογικό με αύξηση του ΦΠΑ και τους κόστους παραγωγής» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες παραγωγοί πεθαίνουν καθημερινά και σιγά σιγά δεν θα υπάρχουν».