ΘΕΜΑ: Στον αέρα η νομοθετική διαδικασία για τη νέα ΚΑΠ

  • Η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα έχει τον τελευταίο λόγο για τις μεταρρυθμίσεις
  • Η πεπατημένη της εφαρμογής μεταβατικής περιόδου εξετάζεται για το 2020-2021

Με μεταβατικές διατάξεις, όπως όλα δείχνουν, θα εφαρμοστεί κατά την περίοδο 2020 – 2021 η νέα ΚΑΠ, για το μέλλον της οποίας τον τελευταίο λόγο θα έχει η επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κύβος ερρίφθη, καθώς η προγραμματισμένη ψηφοφορία του Μαρτίου από την Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ComAgri) αναβλήθηκε για τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα ο χρόνος που απομένει για τις προβλεπόμενες διαδικασίες να μην επαρκεί, εξαιτίας των επικείμενων ευρωεκλογών στα τέλη Μαΐου.

Την περασμένη Τρίτη 19 Φεβρουαρίου συνεδρίασαν τα κορυφαία μέλη της ComAgri, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της νομοθετικής διαδικασίας για την ΚΑΠ μετά το 2020. Κατά τη συνεδρίαση αποφάσισαν να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, καθώς έκριναν ότι η ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη στις 6 και 7 Μαρτίου δεν είναι εφικτή, με τη δικαιολογία ότι οι βουλευτές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις τροπολογίες τους. Έτσι, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για τις αρχές Απριλίου.

Παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί πριν από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, οι προτάσεις που υποβάλλονται από την Επιτροπή Γεωργίας δεν δύνανται να ψηφιστούν από όλους τους ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια τουλάχιστον για έναν μήνα. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι η τελευταία σύνοδος της Ολομέλειας διεξάγεται τον Απρίλιο, σημαίνει ότι η νομοθετική διαδικασία τινάζεται στον αέρα και θα την τρέξει, τελικά, το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δέσμη μεταρρυθμίσεων της νέας ΚΑΠ περιλαμβάνει τρεις βασικές νομοθετικές προτάσεις, για τα στρατηγικά σχέδια, την κοινή οργάνωση αγορών και τον οριζόντιο κανονισμό που αφορά τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ.

Προειδοποιήσεις

Η πρώτη αντίδραση ήρθε αμέσως μετά την απόφαση, μέσω tweet από την Ιρλανδή ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Mairead McGuinness. Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι εφόσον η ψηφοφορία για τη δέσμη μεταρρυθμίσεων μετατίθεται μέχρι τον Απρίλιο, θα υπάρξουν επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους. «Τον τελευταίο λόγο θα έχει το νέο Κοινοβούλιο, που θα εκλεγεί τον Μάιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η McGuinness, όσο και ο Ιρλανδός συνάδελφός της, Matt Carthy, από την Ενωτική Πράσινη Αριστερά (GUE / NGL), είχαν προειδοποιήσει ήδη από τις αρχές του μήνα για τα στενά χρονικά περιθώρια και ότι είναι απίθανο η αναθεώρηση να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί τόσο το brexit όσο και ο ευρύτερος προϋπολογισμός της ΕΕ.

Οι ίδιοι έβαλαν στο τραπέζι την πρόταση ότι για την περίοδο 2020-2021 θα πρέπει να εφαρμοστούν μεταβατικές διατάξεις. Τις ίδιες ανησυχίες είχαν εκφράσει και ορισμένοι ακαδημαϊκοί που έβλεπαν από νωρίς ότι το brexit θα καθιστούσε δύσκολη την έγκαιρη υλοποίηση της επόμενης ΚΑΠ και είχαν προειδοποιήσει τους ευρωβουλευτές ήδη από τον περασμένο Μάιο.

Χρειάζεται χρόνος

Αντίθετα, η ομάδα προβληματισμού (think-tank) των Βρυξελλών, Farm Europe, καλωσόρισε την απόφαση της ComAgri να «αφιερώσει χρόνο για να βελτιωθούν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ». Μάλιστα, δήλωσε ότι «κατανοεί πλήρως» την καθυστέρηση αυτή, επειδή θεωρεί ότι οι προτάσεις της Κομισιόν πρέπει να βελτιωθούν, «προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική απλούστευση για τους δικαιούχους και να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού σε όλη την Ευρώπη».

Ισχυρίζεται ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ευρωβουλευτών, ειδικά όσον αφορά τον οριζόντιο κανονισμό, τον οποίο και θεωρεί τον πιο σημαντικό από τη δέσμη μεταρρυθμίσεων.