Αυτό το άρθρο είναι 21 μηνών

Στον… αέρα το ζήτημα των απλήρωτων δασικών συνεταιρισμών

23/02/2023
5' διάβασμα
ston-aera-to-zitima-ton-apliroton-dasikon-synetairismon-286256

Δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι δασικοί συνεταιρισμοί για τις ατομικές ανάγκες ξύλων περιόδου 2022. Αν και οι εργασίες ολοκληρώνονται εγκαίρως από τα μέλη των συνεταιρισμών, μολαταύτα η μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές εμμένει!

Χαρακτηριστικά, οι δασικοί συνεταιρισμοί στην προσπάθεια να αντεπεξέλθουν και να προσφέρουν την ποσότητα ξυλείας για την οποία έχουν δεσμευτεί προβαίνουν σε μία σειρά ενεργειών που τους φέρνει αντιμέτωπους με το μεγάλο κόστος, κάτι που αναλαμβάνει, βέβαια να καλύψει το κάθε μέλος του συνεταιρισμού. Με λίγα λόγια, δαπανά κόπο και χρήματα, χωρίς ωστόσο να αμείβεται για τις υπηρεσίες του. Συνεπώς, κάτω από αυτές τις συνθήκες οι περισσότεροι συνεταιρισμοί εύλογα αδυνατούν να «επιβιώσουν»…

Για το ζήτημα των δασικών συνεταιρισμών αναφέρονται στο ‘’Ε’’ ο Πρόεδρος Κοινότητας Σταυρούπολης Ξάνθης, κ. Αναστάσιος Συμεωνίδης κι εν συνεχεία ο Πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρούπολης, Νίκος Βασιλειάδης.

Αν. Συμεωνίδης: «Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι από την ώρα που τα ξύλα φτάνουν στους τελικούς αποδέκτες, καταναλώνονται, ωστόσο, οι δασικοί συνεταιρισμοί δεν έχουν πληρωθεί»

Αρχικά, ο κ. Συμεωνίδης, σημειώνει: «Περίπου από αρχές του χρόνου ξεκινούν οι δασικοί συνεταιρισμοί να κόβουν μία ποσότητα ξύλων προκειμένου να διατεθούν για τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Διανύουμε χρονικά όλο το καλοκαίρι, έχουν κοπεί έπειτα όλες αυτές οι ποσότητες του ξύλου και ερχόμαστε περίπου Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κατά τη διάρκεια των οποίων διατίθεται αυτή η ποσότητα ξύλου στους δικαιούχους, δηλαδή στους μόνιμους κατοίκους όλης της ορεινής περιοχής. Οι συνεταιρισμοί, λοιπόν, αφού έχουν εκτελέσει τις εργασίες για Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, περνούν στην επόμενη χρονιά, χωρίς όμως να έχουν πληρωθεί για τις εργασίες που έφεραν εις πέρας την προηγούμενη χρονιά, όπως συμβαίνει και τώρα, δηλαδή. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί για τις εργασίες που εκτελέσαν το 2022.Βέβαια, το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι από την ώρα που τα ξύλα φτάνουν στους τελικούς αποδέκτες, στους κατοίκους, καταναλώνονται, ωστόσο οι δασικοί συνεταιρισμοί δεν έχουν πληρωθεί. Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να αψηφήσει και το πολύ σημαντικό κόστος που επιβαρύνει το κάθε μέλος του συνεταιρισμού. Το πιο σημαντικό θέμα, όμως είναι το εξής, ότι δηλαδή τώρα πηγαίνουν αυτά τα μέλη, οι υλοτόμοι, οι δασεργάτες για να κόψουν την ξυλεία που πρόκειται να διατεθεί για τις ανάγκες του χειμώνα του 2023, ενώ δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για το προηγούμενο έτος. Οι δασεργάτες έχουν πολύ μεγάλο θέμα όσον αφορά το πρόβλημα των ξύλων».

Ο ίδιος προσθέτει: «αναφορικά με τη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης, δραστηριοποιείται ένας δασικός συνεταιρισμός, είναι αυτός του Καρυοφύτου, ο οποίος αριθμεί περίπου 30 μέλη. Σαν Ξάνθη, όμως, υπάρχουν κι άλλοι δασικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί επίσης, αλλά καλούνται να μπουν στη διαδικασία να ξανακόψουν ξύλα».

Προτάσεις για γενναία χρηματοδότηση…

«Επειδή κι εγώ ήμουν χρόνια πριν ενεργό μέλος σε δασικό συνεταιρισμό, καταλαβαίνω απόλυτα και τις δυσκολίες που έχουν αυτή την στιγμή οι δασεργάτες και ένα μέρος και των απαιτήσεών τους. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές αν αναλογιστεί κανείς τις τιμές που αμείβονται οι δασεργάτες. Υπάρχουν στιγμές που κάποιος προτιμά να κάτσει στο σπίτι παρά να πάει να δουλέψει με τις υπάρχουσες τιμές. Επομένως, κάτι που θα μπορούσε να γίνει είναι να επιδοτηθούν αυτά τα ξύλα στους πραγματικά δικαιούχους, σε  όσους δηλαδή ζουν σε αυτές τις ορεινές περιοχές κατά τους χειμερινούς μήνες, να υπάρξει μία ‘’γενναία’’ χρηματοδότηση για αυτούς τους ανθρώπους. Με λίγα λόγια, να μπορέσουν να τα αγοράσουν αυτά τα ξύλα από το εμπόριο, κάτι αντίστοιχο με το πετρέλαιο θέρμανσης», προτείνει ο κ.Συμεωνίδης.

Ν. Βασιλειάδης: « Το ζήτημα πληρωμών αποτελεί πια χρόνιο ζήτημα για τους δασικούς συνεταιρισμούς-Πήγαμε προς το χειρότερο!-Έχουμε μόνο έξοδα!»

Με τη σειρά του ο κ. Ν. Βασιλειάδης υπογραμμίζει: «Έχουν καταναλωθεί τα ξύλα, όμως εμείς μένουμε ακόμη απλήρωτοι. Χαρακτηριστικά είμαστε γύρω στις 33 οικογένειες υλοτόμοι σε αυτό τον συνεταιρισμό όσον αφορά την περιοχή της Σταυρούπολης. Μας αφήνουν έναν χρόνο περίπου απλήρωτους και συνάμα οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Είναι ένα χρόνιο θέμα, είναι θέμα κράτους. Πήγαμε προς το χειρότερο, έχουμε μόνο έξοδα και από πουθενά έσοδα».

Πηγή: Empros.gr

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: