Στoν δρόμο για τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις λαϊκές

Η θέσπιση μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων,, που αποσκοπεί στη «χαρτογράφηση» του χώρου των λαϊκών αγορών, μαζί με την καθιέρωση ενός σύστηματος μοριοδότησης για την κατανομή των θέσεων, στο οποίο, μεταξύ άλλων, εισάγεται και το κριτήριο της παραβατικότητας, είναι δύο από τις πλέον ενδιαφέρουσες διατάξεις του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που αναμένεται μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Πλαίσιο λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων» –τις βασικές πτυχές του οποίου, υπενθυμίζουμε, αποκάλυψε πρώτη σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ»– βρίσκεται αυτό το διάστημα κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και, πέραν των προαναφερθέντων, προβλέπει τη θεσμική αναγνώριση των «αγορών χωρίς μεσάζοντες» (των λεγόμενων αγορών καταναλωτών), με την καθιέρωση κανόνων λειτουργίας τους, ενώ για την έκδοση νέων αδειών σε επαγγελματίες, δίνεται προτεραιότητα σε άνεργους και στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Σε πρώτη φάση, πάντως, «φλέγον ζήτημα» για τους συντάκτες του νομοσχεδίου αποτελεί, όπως μας έλεγε στέλεχος του υπουργείου, η ενεργοποίηση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Χαρακτηριστικά, μας ανέφερε πως «υπάρχουν πολλές καλές ιδέες για το υπαίθριο εμπόριο, αλλά, στον βαθμό που δεν έχει χαρτογραφηθεί, δεν γνωρίζουμε πόσο έχει αναπτυχθεί, δεν έχουμε ακριβή ποσοτικά δεδομένα, δεν είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε τομές. Ακόμα κι αν χρειαστούν παρεμβάσεις –και με τον νέο νόμο σε ισχύ– θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ποσοτικά τι ισχύει. Στο συγκεκριμένο σύστημα, θα τηρείται μητρώο αδειών υπαίθριου εμπορίου, μητρώο ελέγχων και προστίμων και μητρώο λαϊκών αγορών.

Οι ενστάσεις των φορέων

Πάντως, το νομοσχέδιο, παρόλο που προέκυψε μετά από πολύμηνη επεξεργασία και επαφές με όλους τους εμπλεκομένους στο υπαίθριο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, τόσο από την ομοσπονδία των παραγωγών πωλητών (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ) όσο και από την αντίστοιχη των επαγγελματιών (ΠΟΣΠΛΑ).

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Π. Μόσχος, «εμμένουμε στα βασικά μας αιτήματα, έχοντας τη διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου ότι πολλά από αυτά θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, για παράδειγμα, η Επιτροπή Λαϊκών Αγορών θα έχει τις απαραίτητες αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα, όπως ζητάμε, ώστε να μην έχουμε προβλήματα στην περιφέρεια. Ωστόσο, περιμένουμε τις λεπτομέρειες, προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας, και δεν αποκλείουμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, εφόσον βασικά μας αιτήματα δεν ικανοποιηθούν».

Δυσφορία από τους παραγωγούς

«Σε αρκετά σημεία έγιναν δεκτές οι προτάσεις μας, έχουν αντιμετωπιστεί ζητήματα καθημερινότητας, όμως πρόκειται για θέματα που δεν συγκρούονται με τις πολιτικές οι οποίες εμείς εκτιμούμε ότι πλήττουν τον κλάδο και τον οδηγούν σε συρρίκνωση», μας είπε ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ), Κ. Κακαράντζας. «Στα ζητήματα που σχετίζονται με τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, προκειμένου να ανανεωθεί η επαγγελματική άδεια, με την κατάργηση ουσιαστικά της μεταβίβασης αδειών για τις νεοεκδιδόμενες άδειες και με τη νομιμοποίηση των “αγορών χωρίς μεσάζοντες”, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει μετακινηθεί στο παραμικρό», σημείωσε.