Οι φιλοδοξίες για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το μεγάλο ποσοστό διαφορετικής πραγματικότητας μεταξύ των κρατών-μελών, όπως επίσης και μεταξύ των εκτρεφόμενων ειδών, σύμφωνα με τη Jude Capper, σημαίνουσα σύμβουλο βιωσιμότητας με ειδίκευση στο ζωικό κεφάλαιο. Η ίδια τόνισε, επίσης, την επιτακτική ανάγκη ψηφιοποίησης του τομέα της υγείας των ζώων.

Με βάση την πρότερη εμπειρία της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Capper τόνισε ότι ήδη έχει γίνει πολλή δουλειά τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κτηνιατρικό επίπεδο, όσον αφορά τον εξορθολογισμό, τη μείωση και την αντικατάσταση των αντιβιοτικών. «Ορισμένοι κλάδοι έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο, όπως το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ άλλες, λιγότερο ενοποιημένες, όπως το βόειο κρέας, έχουν κάνει πολύ λιγότερα λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών», τονίζει η Capper.

Ένα πράγμα που επεσήμανε η Capper ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της επικοινωνίας μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων, κάτι που –όπως υποστηρίζει– βοήθησε στη μείωση της συνταγογράφησης και της χρήσης αντιβιοτικών. «Έχουμε δει τεράστια πρόοδο μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μέσω αγροτικών ομάδων συζήτησης και αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί τόσο σε περιφερειακή βάση όσο και σε πανεθνικό επίπεδο» είπε, προσθέτοντας ότι βλέπει πολλές δυνατότητες σε παρόμοιο διαμοιρασμό πληροφοριών μεταξύ αγροτών σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ.

euractiv.com