Strawbar: Το… γιατρικό από τις φράουλες Φλωρίνης

Από την ιατρική και την έρευνα για τον καρκίνο έως τη δημιουργία ενός αποστάγματος από ντόπιες ποικιλίες φράουλας είναι μια ανάσα δρόμος, όπως τουλάχιστον αποδεικνύει ο ογκολόγος και ιδιοκτήτης του Κέντρου Έρευνας Γενετικής του Καρκίνου, Ιωάννης Παπασωτηρίου, στη Φλώρινα.

Ορμώμενος, κυρίως, από την επιθυμία να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή του, η οποία καταγράφει υψηλά ποσοστά ανεργίας, να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα της εύφορης δυτικομακεδονικής γης και να βοηθήσει την αγροτική οικονομία, ο κ. Παπασωτηρίου αναζήτησε και έψαξε να βρει τη βαθύτερη ουσία του λεγόμενου «νερού της ζωής» (eau de vie), ένα απόσταγμα, δηλαδή, που να προέρχεται από τις ντόπιες βιολογικές φράουλες.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το Strawbar, από μια ομάδα νέων χημικών και ειδικών στις αποστάξεις. Πιο συγκεκριμένα, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν, προχώρησαν στη μεταποίηση συγκεκριμένων ποικιλιών φράουλας που ευδοκιμούν και καλλιεργούνται στη Φλώρινα, ώστε μέσα από τη διαδικασία της απόσταξης να δημιουργήσουν ένα ποτό που έχει τις ιδιότητες ενός αποσταγμένου προϊόντος, με τη γεύση και την επίγευση των φραουλών.

Επιλέγοντας την κατάλληλη ποικιλία

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της απόσταξης, χημικός Μαρία Γουγούση, οι φράουλες που αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία του Strawbar είναι παλιά, αλλά και παραμελημένη ποικιλία, η οποία είναι εξαιρετικά κατάλληλη λόγω των σακχάρων που έχει. Σύμφωνα με την ίδια, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά και οι καρποί της συγκομίζονται και πλένονται με το χέρι, κάθε φράουλα χωριστά.

«Με τις συγκεκριμένες φράουλες και με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που έχουν, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ποτό, με ειδικές μεθόδους απόσταξης, που θα είναι καινοτόμο και μοναδικό για τις αγορές και τους απαιτητικούς καταναλωτές. Μπορεί κανείς να το πιει μόνο του ή να το απολαύσει σε κοκτέιλ», επισημαίνει η κα Γουγούση.

Αυτήν τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί δύο τύποι αποστάγματος. Το Strawbar Origin και το Strawbar Platinum τα οποία, μάλιστα, έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς τόσο καινοτομίας, όσο και γευσιγνωσίας στην Αγγλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία είναι και φιλική στο περιβάλλον, αφού πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια και επίσης εφαρμόζεται η κυκλική οικονομία κατά τη διαδικασία της απόσταξης. «Τίποτα δεν πάει χαμένο από τη διαδικασία της απόσταξης και της μεταποίησης του προϊόντος. Ανακυκλώνουμε τον πολτό και τα κουκούτσια από τις φράουλες, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε οργανικές κρέμες δέρματος αλλά και scrubs», καταλήγει η κα Γουγούση επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι στους στόχους της ομάδας των ειδικών είναι η δημιουργία και άλλων παρόμοιων προϊόντων.