«Στρίβειν» διά των παρεκκλίσεων το ΥΠΑΑΤ – Τι δηλώνει ανώτατη πηγή της Κομισιόν αποκλειστικά στην «ΥΧ»

Τον εύκολο δρόμο… επιλέγει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να επωμιστεί όσο το δυνατόν μικρότερο πολιτικό κόστος ενόψει των εθνικών εκλογών, μεταθέτοντας ουσιαστικά στο μέλλον και σε άλλους την «καυτή πατάτα».

Με το ημερολόγιο να δείχνει σήμερα 31 Μαρτίου, τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τους Έλληνες παραγωγούς. Πολλοί εξ αυτών δεν γνωρίζουν ακόμη τι περιλαμβάνει το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο, κανένας δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από τις αρμόδιες αρχές για τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που πρέπει να τηρούν από φέτος για να λάβουν τις ενισχύσεις τους, αφού ούτε μία εφαρμοστική πράξη του Στρατηγικού Σχεδίου δεν έχει εκδοθεί και, φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει πότε και με ποιον τρόπο θα υποβάλει φέτος την αίτηση ενίσχυσής του στο ΟΣΔΕ!

Τι κάνει το ΥΠΑΑΤ; Αξιοποιεί, όπως όλα δείχνουν, όλες τις ευέλικτες μεν, αλλά προσωρινές δυνατότητες που παρέχει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Πρώτο Πυλώνα.

Αξιοποίηση παρέκκλισης λόγω Ουκρανίας

Όπως και άλλα κράτη-μέλη, έτσι και η Ελλάδα έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τις παρεκκλίσεις από τα πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ) 7 και 8 για το έτος υποβολής αιτήσεων 2023. Οι δικαιούχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την αμειψισπορά (ΚΓΠΚ 7), ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γη υπό αγρανάπαυση, στο πλαίσιο της πρώτης απαίτησης του ΚΓΠΚ 8, για την παραγωγή τροφίμων. Στην τελευταία περίπτωση, δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια αραβοσίτου, σπόρων σόγιας ή πρεμνοφυών δασών μικρού περίτροπου χρόνου.

«Έχει ο Θεός» για τα Οικολογικά Σχήματα

Την ώρα που χιλιάδες παραγωγοί αγωνιούν για το αν, ποια, πώς, γιατί και πότε θα εφαρμόσουν τα Οικολογικά Σχήματα, η στάση του ΥΠΑΑΤ μέχρι σήμερα αποδεικνύει ένα πράγμα: ότι θα εκμεταλλευτεί στο ακέραιο τη δυνατότητα των δύο πρώτων ετών (δηλαδή 2023 και 2024), σύμφωνα με την οποία, ακόμη και αν δεν απορροφηθούν τα κονδύλια από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων, αυτά όχι μόνο δεν χάνονται για το κράτος-μέλος, αλλά επιστρέφουν στις άμεσες ενισχύσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει το 25% των άμεσων ενισχύσεών της (25% είναι το ελάχιστο), δηλαδή 426.444.327 ευρώ κάθε χρόνο για τα Οικολογικά Σχήματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει το άγχος της απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ δράσεις που εντάσσονται στα Οικολογικά Σχήματα ήδη εφαρμόζονται (π.χ. διατήρηση βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.).

Ζητήθηκε τροποποίηση;

Σε επικοινωνία που είχε η «ΥΧ» με ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν, ξεκαθαρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα τροποποίησης του Στρατηγικού της Σχεδίου. Ουσιαστικά, η απάντηση της Κομισιόν έρχεται να βάλει τέλος σε μια παραφιλολογία που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες για δήθεν κινητοποίηση των ελληνικών αρχών, προκειμένου να διευκολύνουν τους Έλληνες παραγωγούς μέσω τροποποιητικής πράξης του Στρατηγικού Σχεδίου. «Η Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της που εγκρίθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο», σημειώνει εμφατικά το ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν σε ερώτηση της «ΥΧ».

Πράγματι, ένα κράτος-μέλος δύναται να τροποποιήσει το Στρατηγικό του Σχέδιο βάσει του άρθρου 119 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. «Τα αιτήματα για τροποποίηση των Στρατηγικών Σχεδίων πρέπει να είναι δεόντως αιτιολογημένα και να αναφέρουν ιδίως τον αναμενόμενο αντίκτυπο των αλλαγών στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων», μάς εξηγεί το ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν. Όπως προσθέτει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού αξιολογήσει την αιτούμενη τροποποίηση «την εγκρίνει υπό τον όρο ότι έχουν υποβληθεί οι απαραίτητες πληροφορίες και ότι το τροποποιημένο σχέδιο είναι συμβατό με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα Κανονισμό και στον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/2116, καθώς και με την κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις που εκδόθηκαν δυνάμει αυτών».

Όπως υπενθύμισε, αίτημα για τροποποίηση μπορεί να υποβάλλεται μία φορά ανά ημερολογιακό έτος, «με την επιφύλαξη πιθανών εξαιρέσεων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό ή που θα καθοριστούν από την Επιτροπή. Ακόμη, τρία επιπλέον αιτήματα για τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ μπορούν να υποβληθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ», σημείωσε.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023