Structural Biocomposites: Η startup που θέλει να σώσει τα δάση μέσω της «εναλλακτικής ξυλείας» από κάνναβη

Μια καινοτόμο εφαρμογή της βιομηχανικής κάνναβης που μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη επεξεργάζεται η ολλανδική startup Structural Biocomposites. Αποστολή της, να μειώσει την αποψίλωση των δασών παράγοντας βιομηχανική ξυλεία «χωρίς δέντρα» από ένα φυτό της οικογένειας των κανναβοειδών, γνωστό για τις ιδιότητες ταχείας ανάπτυξής του.

Σε μια περίοδο όπου δισεκατομμύρια δέντρα κόβονται κάθε χρόνο για να ελευθερωθεί χώρος για την αγροτική παραγωγή και την τροφοδοσία της ξυλείας, η startup με έδρα το Ρότερνταμ πιστεύει ότι η αξιοποίηση του κορμού της κάνναβης για τη δημιουργία βιοσύνθετων υλικών μπορεί να αντικαταστήσει μερικώς την ξυλεία, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις στη μεταποιητική βιομηχανία και στον κατασκευαστικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία φιλοδοξεί να αλλάξει το αποτύπωμα της βιομηχανίας ξυλείας και να διασώσει ένα μεγάλο κομμάτι δασικής γης από την εκκαθάριση.

«Ένα στρέμμα κάνναβης έχει τέσσερις φορές περισσότερη βιομάζα από ένα στρέμμα δέντρων. Η κάνναβη διαθέτει μία από τις ισχυρότερες ίνες στο φυτικό βασίλειο», λέει στην Times Union ο μηχανικός T.J. Fiala, ιδρυτής της startup. Η εταιρεία του επιλέχθηκε ως μία από τις δέκα ωφελούμενες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για να λάβει επιχορήγηση 50.000 δολαρίων μέσω του Jeff Lawrence Innovation Fund που δημιουργήθηκε από τον FuzeHub, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που λαμβάνει πολιτειακή χρηματοδότηση και βοηθά κατασκευαστές να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Για την κατασκευή του νέου οικοδομικού της υλικού, η Structural BioComposites χρησιμοποιεί μια διαδικασία που περιβάλλει τον πυρήνα του κορμού της κάνναβης με στρώματα καμβά βιομηχανικής κάνναβης, δημιουργώντας ένα υλικό με μεγαλύτερη πυκνότητα από το ξύλο, που παρ’ όλα αυτά μπορεί να σμιλευθεί με τυπικά εργαλεία και να ενισχυθεί τόσο σε αντοχή όσο και σε διαστάσεις.

Η βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί της δασικής ξυλείας θα συμβάλει στη δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του εδάφους, σύμφωνα με τον ιδρυτή της startup.