Sustainable Planet: Τα προϊόντα από «φακές νερού» φιλοδοξούν να φέρουν την επανάσταση στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων

Μια τεχνολογία που αξιοποιεί ερημοποιημένη γη για την καλλιέργεια της εξαιρετικά θρεπτικής και δυνητικά ωφέλιμης για το κλίμα «φακής του νερού», γνωστής και ως «duckweed», παρουσίασε η αγροτεχνολογική νεοφυής επιχείρηση Sustainable Planet, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το συγκεκριμένο πλωτό υδρόβιο φυτό του γλυκού νερού θυμίζει αρκετά τα νούφαρα. Ως ένα από τα μικρότερα ανθοφόρα φυτά, έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως η πιο πλήρης πηγή τροφής στον κόσμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας και της ποιότητάς του σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Εάν η «φακή του νερού» καλλιεργηθεί υπό βέλτιστες συνθήκες, μπορεί να περιέχει έως και 40% πρωτεΐνη. Έχει, επίσης, υποστηριχθεί ότι είναι μια πιθανή φυτική πηγή βιταμίνης Β12, η οποία βρίσκεται με φυσικό τρόπο μόνο στο κρέας, στο τυρί και στα αβγά.

Επιπλέον, το duckweed πληροί και κριτήρια βιωσιμότητας, όντας ένα από τα μικρότερα, ταχύτερα αναπτυσσόμενα φυτά στον κόσμο. Μπορεί να καλλιεργηθεί στο νερό σε όλες σχεδόν τις γεωγραφικές τοποθεσίες και τα υψόμετρα. Ακόμη, δεν απαιτεί καλλιεργήσιμη γη για να αναπτυχθεί, ενώ χάρη στο ότι είναι σε θέση να απορροφά αποτελεσματικά από τον αέρα σωματίδια και ρύπους, όπως το άζωτο, ο φώσφορος, τα βαρέα μέταλλα και το διοξείδιο του άνθρακα, λέγεται ότι διαθέτει τεράστιο δυναμικό μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό φυτό με δυναμική να λύσει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή βιομηχανία τροφίμων, από την ανάγκη αύξησης της επισιτιστικής ασφάλειας μέχρι την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», τονίζει στο FoodNavigator η Susan Payne, διευθύνουσα σύμβουλος της Sustainable Planet, η οποία έχει τη φιλοδοξία να καλλιεργήσει «φακές νερού» σε μεγάλη κλίμακα για να τις παρέχει ως θρεπτικό, βιώσιμο συστατικό για την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, συμβάλλοντας παράλληλα στην αναγέννηση των πόρων της γης και στον μετριασμό των εκπομπών άνθρακα.

Η startup υποστηρίζει ότι η διαδικασία παραγωγής της επιτρέπει την καλλιέργεια duckweed σε μη καλλιεργήσιμη γη, αλλά και σε αλατούχο νερό, χρησιμοποιώντας έως και 20 φορές λιγότερο νερό από αυτό που απαιτείται για προϊόντα απομόνωσης πρωτεΐνης σόγιας.

Η λειτουργία της βρετανικής επιχείρησης ξεκίνησε το 2019 και έκτοτε έχει επικεντρωθεί στο τεστάρισμα της ιδέας της για παραγωγή «φακής του νερού» σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για αυτόν τον σκοπό, έχει επιλέξει χώρες όπως η Τανζανία, η Μοζαμβίκη, η Κένυα, η Ινδία, η Αίγυπτος και ορισμένες χώρες του Περσικού Κόλπου. Η αιτία είναι ότι αυτές οι ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες διαθέτουν άφθονη γη, η οποία είναι ακατάλληλη για συμβατική γεωργία, αλλά εν προκειμένω παρουσιάζει προοπτικές για υψηλές αποδόσεις.

Η Sustainable Planet ήταν μία από τις τέσσερις πρόσφατες νικήτριες του FoodTech Challenge, ενός παγκόσμιου διαγωνισμού που αναζητά τις πιο καινοτόμες λύσεις στον κόσμο για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Τώρα αναζητά χρηματοδότηση για να αναπτυχθεί και να κλιμακώσει τη δραστηριότητά της.